Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Lisans - Mühendislik Fakültesi - Biyomühendislik (İngilizce)

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
2023 - Biyomühendislik - Lisans BIOE3202 Industrial Microbiology Seçmeli 5 5,00 3 0

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

Bu dersin ana amacı, önceki derslerde sağlanan bilgileri (aralarında "Biyoloji", "Mikrobiyoloji", "Biokimya", "Biyomühendislik İlkeleri" ve "Entegre İleri İşleme" gibi dersler bulunmaktadır) kullanarak endüstriyel olarak önemli mikroorganizmaların tarama, izolasyon ve büyüme süreçlerini detaylandırmaktır. Ayrıca, bu mikroorganizmaların geniş bir yelpazede optimal koşullar altında üremelerinin nasıl sağlanabileceği ele alınacaktır.

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

-

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

Beyaz tahta, ppt sunumları, videolar, dönem projeleri ve öğrenci sunumları

Staj Durumu

-

Dersin Sunulduğu Dil

İngilizce

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Modern Industrial Microbiology and Biotechnology, 2018, Okafor, N. Science Publishers, USA. Industrial Microbiology: An Introduction, 2001, Waites, M.J., Morgan, N.L., Rockey, J.S., Higton, G., Blackwell Science Ltd., UK.

Dersin Web Sayfası

-

Öğrenme Çıktıları

  • Çeşitli metabolik yeteneklere sahip mikroorganizmaların yapısına, fizyolojisine ve biyokimyasına genel bakış.
  • Ticari bir mikrobiyal ürünün özellikleri, önemi, üretim ve saflaştırma aşamalarını içeren detaylı bir sunum ve rapor hazırlamak.
  • Endüstriyel açıdan önemli ürünlerin üretimine/aşırı üretimine yol açan metabolik yollar hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olmanın önemini öğrenin.
  • Mikroorganizmaların büyük ölçekli ekimi için ticari fermantasyon işlemlerini ve gerekliliklerini inceleyin.
  • Yeni metabolik yeteneklere sahip mikroorganizmalar için izolasyon tekniklerini, kültür koleksiyonlarının avantajlarını ve yaygın suş iyileştirme metodolojilerini tanımlayın.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Endüstriyel mikrobiyolojiye giriş ve tarihsel gelişimi
2 Toplu ve sürekli büyümede mikrobiyal büyüme kinetiği, kültürde mikrobiyal büyümenin izlenmesi
3 Endüstriyel mikrobiyoloji ürünlerinin biyosentezi için metabolik yollar
4 Fermantasyon ortamı formülasyonu
5 Uygun mikroorganizmaların ortamdan izolasyonu, endüstriyel suşların iyileştirilmesine yönelik yöntemler
6 Endüstriyel mikroorganizmalar tarafından sentezlenen metabolitlerin aşırı üretim stratejileri
7 Fermentörlerin tasarımı ve yapımında önemli faktörler, fermentör kontrolü ve izlenmesi
8 Hücre hasadı ve hücre parçalanması için fermentörlerin aşağı yönde işlenmesi
9 Ürün geri kazanımı için fermentörlerin aşağı yönde işlenmesi
10 Ara sınav I / Öğrencilerin sunumlarının teslimi
11 Öğrencilerin dönem projelerinin sunumu / Endüstriyel açıdan önemli mikrobiyal enzimlerin üretimi ve uygulamaları
12 Öğrencilerin dönem projelerinin sunumu / Fırıncılık mayası imalatı, tek hücre proteini, gıda fermantasyonları
13 Öğrencilerin dönem projelerinin sunumu / İçecek fermantasyonlarının imalatı
14 Öğrencilerin dönem projelerinin sunumu / Aşı üretimi
15 Öğrencilerin dönem projelerinin sunumu / Hormon ve mono/poliklonal antikor üretimi
16
17

Değerlendirme

Değerlendirme Değer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 60
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Değer
Final Sınavı 100

Öğrenci İş Yükü Hesabı

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma 14 4 56
Proje ve Hazırlığı 0 0 0
Ödev ve Hazırlığı 0 0 0
Laboratuvar ve Hazırlığı 0 0 0
Atölye ve Hazırlığı 0 0 0
Sunum ve Hazırlığı 0 0 0
Seminer ve Hazırlığı 0 0 0
Demo ve Hazırlığı 0 0 0
Araştırma ve Hazırlığı 3 5 15
Rapor ve Hazırlığı 0 0 0
Arasınav ve Hazırlığı 3 12 36
Kısa Sınav ve Hazırlığı 0 0 0
Final ve Hazırlığı 1 20 20
Teorik Ders Saati 0 0 0
Uygulama Ders Saati 0 0 0

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
ÖÇ5