Müfredat Adı | Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | Dönem | AKTS | Teorik | Uygulama |
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği - Önlisans -2014 | ISG1002 | İş Hijyeni | Zorunlu | 2 | 5,00 | 3 | 0 |
Müfredat Adı | Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | Dönem | AKTS | Teorik | Uygulama |
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği - Önlisans -2014 | ISG1002 | İş Hijyeni | Zorunlu | 2 | 5,00 | 3 | 0 |
Hijyen tanımının öğrenilmesi, hijyen ve iş hijyeni kavramının arasındaki farkın kavranması, mikroorganizmaların tanınması, ölçüm metotları ve sorumluluklar konusunda bilgi edinilmesi, İSG uzmanı ve iş yeri hekiminin iş hijyeni kapsamındaki sorumluluklarının öğrenilmesi, ilgili mevzuatın öğrenilmesi
-
Hijyenin Tanımı Ve önemi / Bakteriler, Mayalar, Küfler, Virüsler İle İlgili Bilgiler / Yararlı Patojenler / İş Ortamlarında Hijyen / Araç, Gereç, Malzeme, Koruyucu Ekipman Ve Teçhizatta Hijyen / Etkileri / Mücadele Yollan / Gerekli Malzeme, Madde Ve Sistemler / Cildin Yapısı / Ciltteki Hastalık Yapabilen Mikroorganizmalar / Mikropların Dünyası / Mikroskobik Ölçek / Mikrobik Çoğalma / Çapraz Bulaşma / Kişisel Hiyjen /El Hijyeni / Tuvalet Hijyeni / El Yıkamanın Bulaşıcı Hastalıklardan Korunma Açısından önemi / Eller Ne Zaman, Nasıl Yıkanmalıdır? / Tırnak Fırçalarının Kullanım özellikleri / Ellerin Kurulanmasının Önemi / Doğru Yerde Ve Biçimde Eldiven Kullanımı / Etkin El Yıkama: Prosedürler, El Yıkama Takımları Çalışanların bedensel, ruhsal, sosyal iyilik durumlarını en üstün düzeye ulaştırmayı, bu düzeyde sürdürmeyi,/ Çalışanların çalışma koşulları yüzünden sağlıklarının bozulmasını önlemeyi,/ Çalışmaları sırasında sağlığa aykırı etmenlerden oluşan tehlikelerden korumayı,/Fizyolojik ve psikolojik durumlarına en uygun mesleksel ortama yerleştirmeyi ve bu durumu sürdürmeyi,/ İşin insana ve insanın kendi işine uyumunu sağlamayı / Çalışanların sağlığının korunması amacı ile sürdürülen ve İş Sağlığı Uygulama ilkeleri
Beyin Fırtınası, tartışma, Soru Cevap, Anlatım, Sunum, Ödev
-
Türkçe
İş Güvenliği Mevzuatı, ÇSGB yayınları
-
Hafta | Teorik |
---|---|
1 | Hijyen tanımı ve önemi |
2 | Bakteriler, Mayalar, Küfler, Virüsler ile İlgili Bilgiler |
3 | Mikroorganizmalar ve Yararlı Patojenler |
4 | Kişisel Hijyen |
5 | Endüstriyel Hijyen |
6 | İş Ortamlarında Hijyen |
7 | Mevzuatta İş Hijyeni |
8 | Ara Sınav Haftası |
9 | Ölçüm ve Kontrol Yöntemleri |
10 | Araç, Gereç, Malzeme, Koruyucu Ekipman ve Teçhizatta Hijyen ve Etkileri |
11 | Fiziksel Etmenlere Yönelik Hijyen Önlemleri |
12 | Biyolojik Etmenlere Yönelik Hijyen Önlemleri |
13 | Laboratuvarda Alınması Gereken Hijyen Önlemleri |
14 | Laboratuvarda Alınması Gereken Hijyen Önlemleri |
15 | İSG Uzmanı ve İş Yeri Hekiminin Sorumlulukları |
16 | Ders Çalışma Haftası |
17 | Yarı Yıl Sonu Sınavı |
Değerlendirme | Değer |
---|---|
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Değer |
Final Sınavı | 100 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma | 14 | 6 | 84 |
Ödev ve Hazırlığı | 1 | 10 | 10 |
Sunum ve Hazırlığı | 1 | 15 | 15 |
Arasınav ve Hazırlığı | 1 | 10 | 10 |
Final ve Hazırlığı | 1 | 15 | 15 |
ÖÇ1 | |||||||||||||||||
ÖÇ2 | |||||||||||||||||
ÖÇ3 | |||||||||||||||||
ÖÇ4 | |||||||||||||||||
ÖÇ5 |