Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Önlisans - Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu - Makine (İÖ)

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
Makine (İÖ) - Önlisans - 2014 MKY2004 Kalıp Tasarımı Zorunlu 4 3,00 2 1

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

Saç-metal kalıplarının tasarımı, kalıplarla ilgili standart elemanların seçimi ve iş parçalarını seri ve özdeş olarak üretebilme, Saç-metal kalıp tasarımı ile seri ve özdeş parça üretiminin sağladığı ekonomik faydaları kavratabilme ve kalıp tasarımında belli bilgi ve beceriler kazandırabilme. Standart metal ve plastik kalıpları ile şekillendirilemeyen parçaların özel yöntemlerle şekillendirilmesini kavrayabilme

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

Sac metal kalıpçılığının genel tanıtımı,sınıflandırılması.Endüstrideki önemi.Kullanım alanları,Sac metal kalıpçılığında kullanılan presler.Eksantrik,hidrolik,vidalı presler.Kapasiteleri,çalışma prensipleri.Kalıba uygun tezgah seçimi,Kesme kalıpları.Elemanları ve bunların görevleri.Klasik ve uç kesme yöntemlerinin tanıtımı,mukayeseleri,Klasik yöntem uygulanan kesme kalıpları.Üretilecek örnek bir parçanın bu yöntemle gerekli tasarımının yapılışı. Üretimde kullanılacak sacdan yararlanma yüzdesinin hesabı.Üretilecek parça sayısına göre gerekli sac levha sayısının belirlenmesi,Kesme kuvvet,iş ve gücünün hesaplanması.Buna uygun tezgahın seçimi.Matrisin ve zımbaların boyutlandırılmaları.Sap yerinin belirlenmesi.Kesme boşluğunun önemi , matris veya zımbaya hesaplanarak verilmesi,Bu yöntem uygulanarak tasarımı yapılan kalıbın komple ve detay yapım resimlerinin çizilmesi,Uç kesme yöntemi uygulanan kesme kalıpları.Klasik yöntemde uygulanan safhalar aynen burada da uygulanacaktır,Uç kesme uygulanarak tasarımı yapılan kalıbın komple ve detay yapım resimlerinin çizilmesi.Her iki yöntemle tasarımı yapılan kalıpların çizimlerinde AUTO/CAD ve SOLID WORKS kullanılacaktır,Bükme kalıplarının tanıtımı elemanları,kullanıldığı yerler.Bükme kalıp tasarım aşamaları.Kalıbın boyutlandırılması.Geri esnemenin hesaba katılması ve hesaplanması.Bükme kauvvet ve işi,Bükmede açınım boyunun bulunması.Açık ve kapalı bükme. Bükme tezgahlarının seçimi.Emniyetli çalışma prensipleri,Kenarlama kalıpları.Konstrüsiyonları,boyutlandırılmaları,gerekli kenarlama kuvvetinin hesaplanması,Birleşik kalıplar.Konstrüksiyonları,tasarımında takip edilecek adımlar.Üretimi istenen örnek parça seçilerek gerekli hesaplamaların yapılması,boyutlandırılmaları.Komple ve detay resimlerinin çizilmesi,Çekme kalıplarının tanıtımı.Sığ ve derin çekmenin açıklanması.Çekme işlemlerinde kullanılan presler,bunların özellikleri.Çekme kalıp elemanlarının tanıtımı,Derin çekmede çekme operasyon sayısının tespiti.Çekme matris ve zımbasının boyutlandırlmasında ele alınacak hususlar.Çekme de zımba ve matrise verilecek kenar radyusleri.Çekme kalıp komple ve detay resimlerinin çizilmesi

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

Komple ve detay resimlerinin çizilmesi, Kalıbın boyutlandırılması, Matrisin ve zımbaların boyutlandırılmaları gibi uygulamaların yapılması.

Staj Durumu

Yok

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1.Saç Metal Kalıpçılığı Mak. Müh.Odası kitabı 2.Saç Metal Kalıpları Sami Ataşimşek 3.Saç Metal Kalıpları Yrd.Doç.Dr.Hüseyin Kurt 4.Sheet Metal Forming & Die Design Ind.p

Dersin Web Sayfası

-

Öğrenme Çıktıları

  • Saç-metal kalıp tasarımı ile seri ve özdeş parça üretiminin sağladığı ekonomik faydaları kavrayabilme ve kalıp tasarımında belli bilgi ve beceriler kazanabilme
  • Saç metal kalıpçılığında kullanılan presler.Eksantrik,hidrolik,vidalı presler.Kapasiteleri,çalışma prensipleri.Kalıba uygun tezgah seçimi.
  • Uç kesme uygulanarak tasarımı yapılan kalıbın komple ve detay yapım resimlerinin çizilmesi.Her iki yöntemle tasarımı yapılan kalıpların çizimlerinde AUTO/CAD ve SOLID WORKS kullanılacaktır.
  • Bükme kalıplarının tanıtımı elemanları, kullanıldığı yerler.Bükme kalıp tasarım aşamaları.Kalıbın boyutlandırılması.Geri esnemenin hesaba katılması ve hesaplanması.Bükme kuvvet ve işi.
  • Çekme kalıplarının tanıtımı. Sığ ve derin çekmenin açıklanması.Çekme işlemlerinde kullanılan presler,bunların özellikleri.Çekme kalıp elemanlarının tanıtımı.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Sac metal kalıpçılığının genel tanıtımı,sınıflandırılması.Endüstrideki önemi.Kullanım alanları.
2 Sac metal kalıpçılığında kullanılan presler.Eksantrik,hidrolik,vidalı presler.Kapasiteleri,çalışma prensipleri.Kalıba uygun tezgah seçimi.
3 Kesme kalıpları.Elemanları ve bunların görevleri.Klasik ve uç kesme yöntemlerinin tanıtımı,mukayeseleri
4 Klasik yöntem uygulanan kesme kalıpları.Üretilecek örnek bir parçanın bu yöntemle gerekli tasarımının yapılışı. Üretimde kullanılacak sacdan yararlanma yüzdesinin hesabı.Üretilecek parça sayısına göre gerekli sac levha sayısının belirlenmesi.
5 Kesme kuvvet,iş ve gücünün hesaplanması.Buna uygun tezgahın seçimi.Matrisin ve zımbaların boyutlandırılmaları.Sap yerinin belirlenmesi.Kesme boşluğunun önemi , matris veya zımbaya hesaplanarak verilmesi.
6 Kesme kuvvet,iş ve gücünün hesaplanması.Buna uygun tezgahın seçimi.Matrisin ve zımbaların boyutlandırılmaları.Sap yerinin belirlenmesi.Kesme boşluğunun önemi , matris veya zımbaya hesaplanarak verilmesi.
7 Bu yöntem uygulanarak tasarımı yapılan kalıbın komple ve detay yapım resimlerinin çizilmesi.
8 Ara Sınav Haftası
9 Uç kesme yöntemi uygulanan kesme kalıpları.Klasik yöntemde uygulanan safhalar aynen burada da uygulanacaktır
10 Uç kesme uygulanarak tasarımı yapılan kalıbın komple ve detay yapım resimlerinin çizilmesi.Her iki yöntemle tasarımı yapılan kalıpların çizimlerinde AUTO/CAD ve SOLID WORKS kullanılacaktır.
11 Bükme kalıplarının tanıtımı elemanları,kullanıldığı yerler.Bükme kalıp tasarım aşamaları.Kalıbın boyutlandırılması.Geri esnemenin hesaba katılması ve hesaplanması.Bükme kauvvet ve işi.
12 Bükmede açınım boyunun bulunması.Açık ve kapalı bükme. Bükme tezgahlarının seçimi.Emniyetli çalışma prensipleri.
13 Kenarlama kalıpları.Konstrüsiyonları,boyutlandırılmaları,gere kli kenarlama kuvvetinin hesaplanması
14 Birleşik kalıplar.Konstrüksiyonları,tasarımında takip edilecek adımlar.Üretimi istenen örnek parça seçilerek gerekli hesaplamaların yapılması,boyutlandırılmaları.Komple ve detay resimlerinin çizilmesi.
15 Çekme kalıplarının tanıtımı.Sığ ve derin çekmenin açıklanması.Çekme işlemlerinde kullanılan presler,bunların özellikleri.Çekme kalıp elemanlarının tanıtımı.
16 Ders Çalışma Haftası
17 Yarı Yıl Sonu Sınavı

Değerlendirme

Değerlendirme Değer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Değer
Final Sınavı 100

Öğrenci İş Yükü Hesabı

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma 10 7 70
Ödev ve Hazırlığı 1 1 1
Arasınav ve Hazırlığı 1 2 2
Final ve Hazırlığı 1 2 2

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
ÖÇ5