Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Lisans - İşletme Fakültesi - Yönetim Bilişim Sistemleri (Almanca)

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
2020-Yönetim Bilişim Sistemleri (Almanca) PROD3012 Logistik Zorunlu 6 8,00 4 0

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

Lojistik kavramı işletmedeki entegre planlama, tasarım, yürütme ve tedarikçilerden tüm malzeme ve buna ait bilgi akışı kontrollerini içerir. Ders kapsamında öğrencilere faaliyet değer zincirinin ana arteri olan lojistik kavramının çalışma prensibi öğretilir.

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

Lojistik üç bölümden oluşur: 1. Tedarik Lojistiği: Tedarik lojistiği üretimle eşzamanlı tedarik kavramını, yeni iletişim teknolojilerinin kullanımını ve mal alımında malzeme ve bilgi akışını bu açıklamanın merkezine koymaktadır. 2. Üretim Lojistiği: Planlama ve üretim kontrolü yanı sıra malzeme akışı odaklı fabrika yapısının oluşturulması da üretim lojistiğinin ana konularından sayılabilir. CIM kavramları bağlamında PPC sistemlerinin rolünün belirlenmesi gibi üretim planlama ve kontrol sistemlerinin fonksiyonlarına ek olarak bunların uygulanmasına yönelik sistemler incelenir. 3. Dağıtım lojistiği: Dağıtım lojistiği, üretim ve şirketin satış tarafı arasındaki bağlantıyı temsil eder. Buradaki temel tartışma, depo yeri seçimi, depolama, sipariş işleme, paketleme, giden mal ve yükleme emniyeti gibi konular üzerinedir. Bu bölümler taşımacılık sistemi, depolama ve sipariş toplama sistemleri tarafından desteklenir: Taşımacılık sistemi: taşınması mekânsal mesafelerin üstesinden gelmek için malzemelerin ve malların düzenli olarak taşınması gereklidir. Dış ve iç taşıma sistemlerinin oluşturduğu mevcut tasarım alternatifleri burada analiz edilir ve değerlendirilir. Depolama ve devreye alma: En iyi depolama alternatifi hakkındaki kararlar ve piyasa bilgilerine dayanarak seçilen belirli öğelerin bir araya getirilmesi sistem kavramını oluşturur. Son olarak, lojistik başarı faktörleri sunulmuştur. Özetle, burada lojistik anahtar başarı faktörleri gösterilmektedir, yani lojistik ile kurumsal stratejinin kombinasyonu, entegre organizasyon, bilgi ve bilgi sistemlerinin yaygın kullanımı, insan kaynakları, stratejik ittifaklar, finansal sonuçlara odaklanma, en iyi hizmet düzeyinin göz önüne alınması, detaylara dikkat, lojistik hacimleri özeti ve aktif kontrol.

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

-

Staj Durumu

-

Dersin Sunulduğu Dil

Almanca

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Bäck, Herbert (1989); Erfolgsstrategie Logistik. GBI Verlag München. Becker, Jörg; Rosemann, Michael (1993); Logistik und CIM. Springer Verlag, Berlin-Münster. Budde, Rainer (1990); Reorganisation von Materialfluss und Lager. VWP-Verlag Wissen+Praxis GmbH, Köln. Daganzo, Carlos F. (1991); Logistics Systems Analysis. Springer Verlag, Berlin-Berkeley. Jünemann, Reinhardt (1989); Materialfluss und Logistik. Springer Verlag, Berlin-Dortmund. Melzer-Ridinger, Ruth (1991); Materialwirtschaft. 2. Aufl., Oldenbourg Verlag, München. Pfohl, Hans-Christian (1990); Logistiksysteme. 4. erw. u. korr. Aufl., Springer-Verlag, Berlin-Darmstadt. Schulte, Christof (1991); Logistik. Verlag Vahlen, München. Tempelmeier, Horst (1992); Material-Logistik. 2. Aufl., Springer-Verlag, Berlin-Wolfenbüttel. Wildemann, Horst (1988); Das Just-in-Time-Konzept. 2. Aufl., gfmt Verlag, München. Zentes, Joachim (1991); Moderne Distributionskonzepte in der Konsumgüterwirtschaft. Verlag C.E.Poeschel, Stuttgart.

Dersin Web Sayfası

-

Öğrenme Çıktıları

  • Sürekli değişen küresel iş dünyasında, uluslararası lojistik teorilerini gerçek hayat fonksiyonları ile bağdaştırabilmek.
  • Lojistiğin teorisini ve uygulamalarını bağdaştırmak.
  • İş süreçleri ve proje yönetimi tekniklerinin temel prensiplerini uygulayabilmek.
  • Problem çözme ve karar almaya ilişkin veri toplama tekniklerinden faydalanabilmek.
  • Taşımacılık türüne karar vermek ve kullanılacak taşımacılık türlerini optimum şekilde yönetebilmek

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Tedarik Lojistiği
2 üretimle eşzamanlı tedarik
3 yeni iletişim teknolojileri
4 malzeme ve bilgi akışı
5 Üretim Lojistiği
6 Planlama ve üretim kontrolü
7 CIM kavramları bağlamında PPC sistemlerinin rolünün belirlenmesi
8 Ara Sınav Haftası
9 planlama ve kontrol sistemlerinin fonksiyonları
10 Dağıtım lojistiği
11 depo yeri seçimi
12 depolama
13 sipariş işleme
14 Taşımacılık sistemi
15 Depolama ve devreye alma
16 Ders Çalışma Haftası
17 Yarı Yıl Sonu Sınavı

Değerlendirme

Değerlendirme Değer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Değer
Final Sınavı 100

Öğrenci İş Yükü Hesabı

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma 14 4 56
Proje ve Hazırlığı 6 4 24
Ödev ve Hazırlığı 6 4 24
Sunum ve Hazırlığı 4 4 16
Araştırma ve Hazırlığı 6 4 24
Arasınav ve Hazırlığı 6 4 24
Final ve Hazırlığı 8 4 32

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
ÖÇ5