Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Lisans - Sağlık Bilimleri Fakültesi - Beslenme ve Diyetetik

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
2020- Beslenme ve Diyetetik BDY2062 Olağandışı Durumlarda Beslenme Yönetimi Seçmeli 4 3,00 3 0

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

Gıda yardımının amacı, programlanması ve gruplandırılmasını kavranmasını ve olağandışı durumlarda gıda, beslenme ve ek beslenme programları hakkında bilgi sahibi olmayı amaçlamaktadır.

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

Bu ders kapsamında, olağandışı durumlarla ilgili temel kavramlar, gıda yardımının amacı ve programlanması , beslenme bozuklukları ve hastalıklar ele alınmaktadır.

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

Anlatım, Soru-cevap, Tartışma, Problem çözme, Beyin fırtınası.

Staj Durumu

Yok

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Okuyan Z. Olağanüstü Durumlarda Sağlık Hizmetleri, Sağlık Çalışanının El Kitabı, Olağanüstü Durumlarda Beslenme, TTB Yayınları, 1987,S. 45-47.

Dersin Web Sayfası

-

Öğrenme Çıktıları

  • Olağandışı Durumlarla İlgili Temel Kavramları bilir
  • Gıda yardımının amacı, programlanması ve gruplandırılmasını öğrenir.
  • Olağandışı durumlarda gıda, beslenme ve ek beslenme programlarını bilir.
  • Yiyecek dağıtımında gözönüne alınması gereken durumları kavrar.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Olağandışı Durumlarla İlgili Temel Kavramlar
2 Olağandışı Durumların Epidemiyolojik Özellikleri
3 Olağandışı Durumlara Yanıt-Acil Evre (Ilk 24-72 Saat)
4 Olağandışı Durumlarda Risk Grupları
5 Olağan dışı durumlardan etkilenenlerin belirlenmesi
6 Gıda yardımının amacı ve programlanması
7 Olağandışı durumlarda gıda ve beslenme
8 Ara Sınav
9 Olağan dışı durumlarda gıda yardımı programının öncelikleri
10 Gıda yardımlarının gruplandırılması
11 Olağan dışı durumlarda beslenme durumunun değerlendirilmesi
12 Yiyecek dağıtımında gözönüne alınması gereken durumlar
13 Kişi başına gıda hazırlama ve ortalama gıda gereksinimini belirleme
14 Beslenme bozuklukları ve hastalıklar
15 Ek beslenme programları
16 Olağandışı Durumlarda Yardımların Organizasyonu
17 Final Sınavı

Değerlendirme

Değerlendirme Değer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 60
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Değer
Final Sınavı 100

Öğrenci İş Yükü Hesabı

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma 14 1 14
Proje ve Hazırlığı 14 1 14
Ödev ve Hazırlığı 7 1 7
Laboratuvar ve Hazırlığı 0 0 0
Atölye ve Hazırlığı 0 0 0
Sunum ve Hazırlığı 7 1 7
Seminer ve Hazırlığı 14 1 14
Demo ve Hazırlığı 0 1 0
Araştırma ve Hazırlığı 14 1 14
Rapor ve Hazırlığı 14 1 14
Arasınav ve Hazırlığı 1 1 1
Kısa Sınav ve Hazırlığı 1 1 1
Final ve Hazırlığı 1 1 1
Teorik Ders Saati 0 0 0
Uygulama Ders Saati 0 0 0

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
ÖÇ5