Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Lisans - Teknoloji Fakültesi - Tekstil Mühendisliği

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
Tekstil Mühendisliği - 2014 TEM3018 Özel Dokumalar Teknolojisi Seçmeli 6 4,00 2 2

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

1-Ev Tekstil alanında kullanılan havlu, halı, kadife, döşemelik ve perdelik kumaş üretimini, ham madde, kumaş ve makine özellikleri ile birlikte tanıtmak. 2-Teknik tekstil alanında kullanılan dar, kolon, leno ve yuvarlak dokuma kumaş üretimini ham madde, kumaş ve makine özellikleri ile birlikte tanıtmak.

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

1-Ev tekstilinde kullanılan dokuma kumaşların sınıflandırılması, ev tekstili kumaşlarından beklenen özellikleri ve bu kumaşlarda kullanılan ham maddeler. 2-Havlu dokuma kumaşların tanımı, tarihi gelişimi ve sınıflandırılması, havlu kumaş üretiminde kullanılan ham maddeler, havlu kumaş yapısı ve özellikleri, hav yüksekliği hesabı, havlu dokuma makineleri ve çalışma mekanizmaları, havlu dokuma makinesinde hav oluşumu ve hav oluşturma mekanizmaları. 3-Kadife dokuma kumaşın tanımı, tarihi gelişimi ve sınıflandırılması, kadife dokuma kumaş üretiminde kullanılan ham maddeler, atkı ve çözgü kadife dokuma makinelerinde hav oluşumu, hav yüksekliğinin ayarı, atkı ve çözgü kadife dokuma makineleri ve çalışma mekanizmaları, atkı ve çözgü kadife dokuma kumaş üretimi. 4-Halının Tanımı, tarihi gelişimi, sınıflandırılması, el halısı üretimi, makine halı üretimi, makine halılarının sınıflandırılması. 5-Jakarlı ağızlık açma mekanizmalı döşemelik dokuma makineleri, jakarlı dokuma makinesinde döşemelik kumaş üretimi. 6-Teknik tekstil alanında kullanılan dokuma kumaşlar (dar, kolon, yuvarlak ve leno dokuma makineleri) 7-Kolon dokuma makinesi, kolon dokuma kumaş üretimi ve kolon dokuma kumaş kullanım alanları, iki/üç boyutlu kolon dokuma, yuvarlak ve düz kolon dokuma. 8-Armürlü ve jakarlı mekikli, iğneli ve kancalı dar dokuma makineleri, dar dokuma kumaş üretimi ve kullanım alanları. 9- Yuvarlak dokuma makinesinde kullanılan iplikler, yuvarlak dokuma kumaş üretimi ve kullanım alanları. 10-Leno kumaş üretiminde kullanılan iplikler, leno kumaş üretimi ve leno kumaş kullanım alanları.

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

1-Bu dersi başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci havlu, halı, kadife ve jakarlı döşemelik ve perdelik dokuma kumaşları ve özelliklerini tanır. 2-Bu dersi başarılı tamamlayan öğrenci havlu, halı, kadife ve jakarlı döşemelik ve perdelik dokuma kumaş üretimini ve makinenin çalışma sistemini bilir. 3-Bu dersi başarılı tamamlayan öğrenci dar, leno, yuvarlak ve kolon dokuma kumaşları ve özelliklerini bilir. 4-Bu dersi başarılı tamamlayan öğrenci, dar, leno, yuvarlak ve kolon dokuma kumaş üretimini makine çalışma sistemini ve mekanizmalarını bilir.

Staj Durumu

-

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1-ÖZEN, M.S.; AKALIN, A.: "Dokuma Teknolojisi", Nesil Matbaacılık, ISBN-978-605-61602-1-9, İstanbul, (2012) 2-ALPAY, H.R.: "Dokuma Makineleri", Bursa, (1985). 3-ADANUR, S.: "Handbook of Weaving", CRC Press, ISBN-978-142-00319-6-6, (2000)

Dersin Web Sayfası

-

Öğrenme Çıktıları

  • Bu dersi geçen öğrenci, havlu, halı, kadife döşemelik ve perdelik kumaşları tanır.
  • Bu dersi geçen öğrenci havlu, halı, kadife, döşemelik ve perdelik kumaş üretimini ve makine çalışma mekanizmalarını bilir.
  • Bu dersi geçen öğrenci dar, yuvarlak, kolon ve leno dokuma kumaşları tanır.
  • Bu dersi geçen öğrenci dar, yuvarlak, kolon ve leno dokuma kumaş üretimini ve makine çalışma mekanizmalarını bilir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Ev tekstili uygulamalarında kullanılan dokuma kumaşların sınıflandırılması, özellikleri ve tanımı
2 Havlu dokuma kumaşların tanımı, tarihi gelişimi ve sınıflandırılması, havlu dokuma kumaş üretiminde kullanılan ham maddeler, havlu kumaş üretimi.
3 Havlu dokuma makinelerinde hav oluşturma mekanizmaları ve havlu dokumada hav yüksekliği hesabı.
4 Giyim endüstrisi için atkı kadife kumaş üretimi, atkı kadife kumaşlar ve özellikleri, Atkı kadife kumaşlarda hav oluşturma.
5 Döşemelik kumaş endüstrisine yönelik çözgü kadifesi dokuma kumaş üretimi, çözgü kadife üretimi ve özellikleri, çözgü kadife kumaşlarda hav oluşumu.
6 Tek zamanlı ve tek bıçaklı jakar ağızlık açma mekanizmasının çalışma mekanizması ve parçaları.
7 Çift bıçaklı ve çift zamanlı jakar ağızlık açma mekanizmasının çalışma mekanizması ve parçaları.
8 Ara sınavı
9 Halının tanımı, tarihi gelişimi ve sınıflandırılması, el halı üretimi, makine halısı üretimi, makine halılarının sınıflandırılması.
10 Jakar ağızlık açma mekanizmalı döşemelik ve perdelik dokuma kumaşlar, jakarlı dokuma makinesinde döşemelik kumaş üretimi
11 Teknik tekstil uygulamalarında kullanılan dokuma kumaşlar (dar dokuma, kolon dokuma, leno dokuma ve yuvarlak dokuma makineleri)
12 Kolon dokuma makinesi, kolon dokuma kumaş üretimi, kolon dokuma kumaş. kullanım alanları, iki/üç boyutlu kolon dokuma, yuvarlak/düz kolon dokuma
13 Armür ve jakarlı, mekikli, kancalı, iğneli dar dokuma makineleri, dar dokuma makineleri ve dar dokuma kumaş kullanım alanları.
14 Yuvarlak dokuma makineleri, yuvarlak dokuma endüstrisinde kullanılan ham maddeler, yuvarlak dokuma kumaş üretimi ve kullanım alanları.
15 Leno dokuma makineleri, leno dokuma makinelerinde kullanılan ham maddeler, leno dokuma kumaş üretimi ve leno kumaş kullanım alanları.
16 Sınav Çalışma Haftası
17 Yarı yıl sonu sınavı

Değerlendirme

Değerlendirme Değer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Değer
Final Sınavı 100

Öğrenci İş Yükü Hesabı

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma 16 2 32
Proje ve Hazırlığı 0 0 0
Ödev ve Hazırlığı 2 2 4
Laboratuvar ve Hazırlığı 14 2 28
Atölye ve Hazırlığı 0 0 0
Sunum ve Hazırlığı 16 2 32
Seminer ve Hazırlığı 0 0 0
Demo ve Hazırlığı 0 0 0
Araştırma ve Hazırlığı 0 0 0
Rapor ve Hazırlığı 0 0 0
Arasınav ve Hazırlığı 1 1 1
Kısa Sınav ve Hazırlığı 1 1 1
Final ve Hazırlığı 1 1 1
Teorik Ders Saati 0 0 0
Uygulama Ders Saati 0 0 0

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi