Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Tezli Yüksek Lisans - Sağlık Bilimleri Enstitüsü - Beden Eğitimi ve Spor

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
2014- Spor Yönetim Bilimleri - Tezli Yüksek Lisans SYT7034 Spor Etkinlik Yönetimi Uygulaması Seçmeli 1 8,00 3 0

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

Bu ders, öğrencilere strateji geliştirmeden operasyon yönetimine kadar başarılı etkinlikler geliştirmek ve uygulamak için gerekli bilgi ve becerileri kazandırmayı amaçlamaktadır. Öğrenciler, spor etkinlik sektörü olgunluk modeli, spor etkinlik portföy yönetimi ve stratejisi hazırlama süreci hakkında bilgi sahibi olacaklardır. Ders, spor etkinlik yönetimini fikirden uygulamaya kadar olan tüm süreçlerini kapsamaktadır. Bununla birlikte, yönetim modelleri, yönetim sisteminin kurulması, etkinlik yönetimi süreçleri, kapsam ve paydaş yönetimi ve sponsorluk gibi konularla birlikte yönetim fizibilitesi ve gelişimi de ele alınacaktır. Ayrıca, etkinlik ölçütleri ve kontrol listeleri, etkinlik operasyonları yukarı akış tasarımı ve fizibilite çalışması ve yetkinlik eğitimi ve etkinlik yönetimi öğretimi gibi konularla operasyon fizibilitesi ve gelişimi de tartışılacaktır. Dersin sonunda öğrenciler, etkinlik stratejisi geliştirme, yönetim ve operasyon fizibilitesi dahil olmak üzere başarılı etkinlikleri yönetmek için gereken kritik unsurlar hakkında bir anlayış geliştirmiş olacaklardır. Ayrıca, bir etkinlik için nasıl bir örnek olay geliştireceklerini ve bir etkinliğin genel başarısını artırmak için riskleri ve fırsatları nasıl belirleyeceklerini öğreneceklerdir. Ders, spor etkinlik stratejisi, desteği, yönetim süreçleri, operasyonları ve spor etkinlik yönetimiyle ilgili kapsamlı uygulama ve örnek vakaları kapsamaktadır.

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

• Spor etkinliği geliştirme aşamaları ve etkinlik sektörü için olgunluk modeli anlaşılacak. • Strateji kontrol listesi kullanarak bir etkinlik stratejisi geliştirilecek ve etkinlik portföyü bir varlık olarak anlaşılacak. • Durumu analiz ederek, paydaşlara danışarak ve yasal ve düzenleyici ortamı anlayarak etkinlik stratejisi hazırlanacak. • Spor etkinlik desteği yoluyla etkinlik gelişimi yönlendirilecek ve farklı etkinlik tipolojileri anlaşılacak. • Spor etkinlik stratejisi bir etkinlik birimi ve etkinlik ajansları aracılığıyla uygulanacak. • Spor etkinlik geliştirme teknik ve araçları anlaşılacak. • Spor etkinlik eğitimleri aracılığıyla yetkinlik oluşturulacak. • Yönetim modelleri ve etkinlik yönetimi için iş durumu anlaşılacak. • Yönetim sistemi kurulacak ve spor etkinlik projesi metodolojisi ve yönetim olgunluk modeli anlaşılacak. • Kapsam yönetimi, paydaş yönetimi, sponsorluk, etkinlik tasarımı, pazarlama süreci, finansal süreç, zaman yönetimi süreci, risk yönetimi süreci, iletişim süreci ve tedarik süreci dahil olmak üzere etkinlik yönetimi süreçleri anlaşılacak. • Spor etkinlik ölçümleri, kontrol listeleri ve operasyonları anlaşılacak. • Spor etkinlik alanının fizibilitesi anlaşılacak, fizibilite çalışması yapılacak ve yetkinlik eğitimi ve etkinlik yönetimi öğretilecek. • Bu hedefler, öğrencilere spor etkinlik geliştirme, yönetimi ve operasyonlarında yer alan çeşitli süreçler, stratejiler ve teknikler de dahil olmak üzere etkinlik endüstrisi hakkında kapsamlı bir anlayış kazandırmak için tasarlanmış olacak.

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

Ders sunumları, örnek olay analizleri, sektörden misafir konuşmacı, araştırma ödevi.

Staj Durumu

-

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

O´Toole, W. (2022). Events feasibility and development from strategy to operations. Routledge. Matthews, D. (2016). Special event production: The process. Routledge. Matthews, D. (2016). Special event production: The resources. Routledge. Greenwell, T. C., Danzey-Bussell, L. A., & Shonk, D. J. (2013). Managing sports events. Human Kinetics. Parent, M. M. Ruetsch, A. (2021). Managing major sports events: Theory and practice. Routledge. Antchak, V., Ziakas, V. & Getz, D. (2019). Event Portfolio Management: Theory and Methods for Event Management and Tourism. Oxford: Goodfellow Publishers.

Dersin Web Sayfası

-

Öğrenme Çıktıları

  • Etkinlik sektörü olgunluk modelini, aşamalarını anlayabilecek ve olgunluk değerlendirmesi yapmak.
  • Karar kriterlerini, durum analizini, paydaşlarla istişareyi, yasal ve düzenleyici ortamı ve mekanları dikkate alarak bir kontrol listesi ve portföy yaklaşımı kullanarak bir etkinlik stratejisi geliştirmek.
  • Etkinliklerin gelişimini yönlendirmek ve etkinlik tipolojisi ile etkinlik desteğini anlamak.
  • Spor etkinlik yönetimiyle ilgili teknik ve araçları kullanarak etkinlik stratejisini uygulamak.
  • Yönetim modellerini ve iş durumunu anlamak ve spor etkinlik projesi metodolojisi, bir yönetim çerçevesi tablosu ve etkinlik yönetimi olgunluk modelini kullanarak yönetim sistemini kurabilmek.
  • Kapsam yönetimi, paydaş yönetimi, sponsorluk, etkinlik tasarımı, pazarlama süreci, finansal süreç, zaman yönetimi süreci, risk yönetimi süreci, iletişim süreci, satın alma süreci ve insan kaynakları süreci dahil olmak üzere etkinlik yönetimi süreçlerini anlamak
  • Spor etkinlik metriklerini ve kontrol listelerini anlamak ve bir finansal risk profili oluşturabilmek, riskleri değerlendirebilmek ve ilgili yöntemler ile etkinlik kontrol listesini kullanabilmek.
  • Spor etkinlik operasyonlarını anlamak.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Spor Etkinlik Sektöründe Olgunluk Modeli
2 Spor Etkinlik Stratejisi Geliştirme
3 Spor Etkinliklerinde Stratejilerin Desteklenmesi
4 Spor Etkinliklerinde Stratejinin Uygulanması
5 Sporda Etkinlik Geliştirme Teknikleri ve Araçları
6 Spor Etkinliklerinde Yetkinlik Oluşturma
7 Spor Etkinlik Yönetim Modelleri ve Örnek Vaka
8 Vize
9 Spor Etkinlik Yönetim Sisteminin Kurulması
10 Spor Etkinlik Yönetimi Süreçleri (1)
11 Spor Etkinlik Yönetimi Süreçleri (2)
12 Spor Etkinlik Metrikleri ve Kontrol Listeleri
13 Spor Etkinlik Operasyonları: Süreç Akış Tasarımı
14 Yetkinlik Eğitim ve Öğretimi
15 Final
16
17

Değerlendirme

Değerlendirme Değer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Değer
Final Sınavı 100

Öğrenci İş Yükü Hesabı

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma 0 0 0
Proje ve Hazırlığı 0 0 0
Ödev ve Hazırlığı 2 15 30
Laboratuvar ve Hazırlığı 0 0 0
Atölye ve Hazırlığı 0 0 0
Sunum ve Hazırlığı 0 0 0
Seminer ve Hazırlığı 0 0 0
Demo ve Hazırlığı 0 0 0
Araştırma ve Hazırlığı 3 15 45
Rapor ve Hazırlığı 3 15 45
Arasınav ve Hazırlığı 1 10 10
Kısa Sınav ve Hazırlığı 0 0 0
Final ve Hazırlığı 1 20 20
Teorik Ders Saati 3 15 45
Uygulama Ders Saati 0 0 0

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
ÖÇ5
ÖÇ6
ÖÇ7
ÖÇ8