Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Lisans - Fen-Edebiyat Fakültesi - Sosyoloji (İngilizce)

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
Sosyoloji (İngilizce) - Lisans - 2014 STAT2081 Statistical Methods & Computer Applications in Social Sciences I Zorunlu 3 5,00 4 0

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

Bu dersin amacı sosyal bilimler temelli karar verme problemlerine yönelik verileri toplama, işleme, değerlendirme, yorumlama ve istatistiksel muhakeme yetenek ve becerisini geliştirmektir.

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

• Temel Kavramlar: İstatistik, Populasyon, Parametre, Örnek İstatistiği, Değişken, Veri, Veri Tipleri (birincil ve ikincil veriler) (nominal, ordinal, interval, ratio scale) • Verilerin Toplanması: Basit Seri, Gruplandırılmış Seri, Sınıflandırılmış Seri, Kesikli ve Sürekli Verilerin Sınıflandırılması ve Sunulması, Grafiksel Gösterimler: Frekans Dağılımları, Relatif Frekans Dağılımları, Kümülatif Frekans Dağılımları, Ters Frekans Dağılımları, Pasta Grafikleri, Çubuk Grafikler, Zaman Serisi Çizimi, Serpilme Çizimi, Histogram, Frekans Poligonu • Merkezi Eğilim Ölçüleri: Aritmetik Ortalama, Mod, Medyan Ve Kartiller (Basit Seri, Gruplandırılmış Seri ve Sınıflandırılmış Seri için), Harmonik Ortalama, Geometrik Ortalama. • Değişkenlik ve Asimetri Ölçüleri: Değişim Aralığı, Standart Sapma, Varyans, Varyasyon Katsayısı, Ortalama Mutlak Sapma, Bowley ve Pearson Asimetri Ölçüleri: (Basit Seri, Gruplandırılmış Seri ve Sınıflandırılmış Seri için), Kutu Diyagramları. • İlişki analizi: Normal dağılım testleri, normallik ayırımına göre Pearson, Kendall’s Tau-b ve Spearman korelasyon katsayıları, kesikli veriler ilişkisi, Ki-kare ilişki analizi. • İndeksler: Basit ve Bileşik indeksler, zaman indeksleri, mekan indeksleri, Laspeyres, Peashe, Edgeworht indeksleri, Tefe ve Tüfe hesapları ve yorumlanması.

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

Öğrenilen konulara yönelik uygulamalı çözümlemelerin yer aldığı seminer

Staj Durumu

Yok

Dersin Sunulduğu Dil

İngilizce

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Ders Kitabı: Statistics for Business and Economics, by Anderson/Sweeney/Williams, 7th Edition, South-Western Publishing Company. Kaynak Kitaplar: 1. Statistics for Management and Economics, 7th Edition, by Mendenhall/Reinmuth/Beaver, Duxbury Press. 2. Busines Statistics by Example, 5th Edition, by Terry Sincich, Prentice-Hall Inc. (International Students Edition). 3. Business Statistics, 6th Edition, by Daniel/Terrell, Hougton Mifflin (International Students Edition).

Dersin Web Sayfası

-

Öğrenme Çıktıları

  • Karar problemlerinde gerekli bilgileri elde etmede temel veri yapılarını tanımlamak ve farklarını ortaya koymak.
  • İstatistik verilerini özetleme ve sınıflandırma araç ve yöntemlerini ortaya koymak.
  • Bilgi üretme sürecinde istatistik yaklaşımı uygulamak.
  • İstatistik biliminin temel kavramlarını tanımlamak.
  • Değişkenler arasındaki ilişkileri ortaya koymak

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Temel Kavramlar: İstatistik, Populasyon, Parametre, Örnek İstatistiği, Değişken, Veri, Veri Tipleri (birincil ve ikincil veriler) (nominal, ordinal, interval, ratio scale) (I)
2 Temel Kavramlar: İstatistik, Populasyon, Parametre, Örnek İstatistiği, Değişken, Veri, Veri Tipleri (birincil ve ikincil veriler) (nominal, ordinal, interval, ratio scale) (II)
3 Temel Kavramlar: İstatistik, Populasyon, Parametre, Örnek İstatistiği, Değişken, Veri, Veri Tipleri (birincil ve ikincil veriler) (nominal, ordinal, interval, ratio scale) (III)
4 Verilerin Toplanması: Basit Seri, Gruplandırılmış Seri, Sınıflandırılmış Seri, Kesikli ve Sürekli Verilerin Sınıflandırılması ve Sunulması, Grafiksel Gösterimler: Frekans Dağılımları, Relatif Frekans Dağılımları, Kümülatif Frekans Dağılımları, Ters Frekans Dağılımları, Pasta Grafikleri, Çubuk Grafikler, Zaman Serisi Çizimi, Serpilme Çizimi, Histogram, Frekans Poligonu (I)
5 Verilerin Toplanması: Basit Seri, Gruplandırılmış Seri, Sınıflandırılmış Seri, Kesikli ve Sürekli Verilerin Sınıflandırılması ve Sunulması, Grafiksel Gösterimler: Frekans Dağılımları, Relatif Frekans Dağılımları, Kümülatif Frekans Dağılımları, Ters Frekans Dağılımları, Pasta Grafikleri, Çubuk Grafikler, Zaman Serisi Çizimi, Serpilme Çizimi, Histogram, Frekans Poligonu (II)
6 Verilerin Toplanması: Basit Seri, Gruplandırılmış Seri, Sınıflandırılmış Seri, Kesikli ve Sürekli Verilerin Sınıflandırılması ve Sunulması, Grafiksel Gösterimler: Frekans Dağılımları, Relatif Frekans Dağılımları, Kümülatif Frekans Dağılımları, Ters Frekans Dağılımları, Pasta Grafikleri, Çubuk Grafikler, Zaman Serisi Çizimi, Serpilme Çizimi, Histogram, Frekans Poligonu (III)
7 Verilerin Toplanması: Basit Seri, Gruplandırılmış Seri, Sınıflandırılmış Seri, Kesikli ve Sürekli Verilerin Sınıflandırılması ve Sunulması, Grafiksel Gösterimler: Frekans Dağılımları, Relatif Frekans Dağılımları, Kümülatif Frekans Dağılımları, Ters Frekans Dağılımları, Pasta Grafikleri, Çubuk Grafikler, Zaman Serisi Çizimi, Serpilme Çizimi, Histogram, Frekans Poligonu (IV)
8 Vize sınavı
9 Merkezi Eğilim Ölçüleri: Aritmetik Ortalama, Mod, Medyan Ve Kartiller (Basit Seri, Gruplandırılmış Seri ve Sınıflandırılmış Seri için), Harmonik Ortalama, Geometrik Ortalama (I)
10 Merkezi Eğilim Ölçüleri: Aritmetik Ortalama, Mod, Medyan Ve Kartiller (Basit Seri, Gruplandırılmış Seri ve Sınıflandırılmış Seri için), Harmonik Ortalama, Geometrik Ortalama (II)
11 Değişkenlik ve Asimetri Ölçüleri: Değişim Aralığı, Standart Sapma, Varyans, Varyasyon Katsayısı, Ortalama Mutlak Sapma, Bowley ve Pearson Asimetri Ölçüleri: (Basit Seri, Gruplandırılmış Seri ve Sınıflandırılmış Seri için), Kutu Diyagramları(I)
12 Değişkenlik ve Asimetri Ölçüleri: Değişim Aralığı, Standart Sapma, Varyans, Varyasyon Katsayısı, Ortalama Mutlak Sapma, Bowley ve Pearson Asimetri Ölçüleri: (Basit Seri, Gruplandırılmış Seri ve Sınıflandırılmış Seri için), Kutu Diyagramları(II)
13 İlişki analizi: Normal dağılım testleri, normallik ayırımına göre Pearson, Kendall’s Tau-b ve Spearman korelasyon katsayıları, kesikli veriler ilişkisi, Ki-kare ilişki analizi.
14 İndeksler: Basit ve Bileşik indeksler, zaman indeksleri, mekan indeksleri, Laspeyres, Peashe, Edgeworht indeksleri, Tefe ve Tüfe hesapları ve yorumlanması (I)
15 İndeksler: Basit ve Bileşik indeksler, zaman indeksleri, mekan indeksleri, Laspeyres, Peashe, Edgeworht indeksleri, Tefe ve Tüfe hesapları ve yorumlanması (II)
16 Çalışma haftası
17 Final sınavı

Değerlendirme

Değerlendirme Değer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Değer
Final Sınavı 100

Öğrenci İş Yükü Hesabı

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma 2 13 26
Ödev ve Hazırlığı 3 8 24
Sunum ve Hazırlığı 0 0 0
Arasınav ve Hazırlığı 25 1 25
Final ve Hazırlığı 50 1 50

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
ÖÇ5