Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Lisans - Uygulamalı Bilimler Fakültesi - Saç ve Güzellik Uygulamaları

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
2025 - Saç ve Güzellik Uygulamaları SGU1052 Temel Beslenme Seçmeli 2 5,00 3 0

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

Beslenmenin temel bilgi ve ilkelerini, sağlıklı beslenme modellerini, temel besin öğelerini, beslenme-sağlık etkileşimini bilen ve bu bilgisini kozmetolog rol ve işlevleri ile bütünleştiren, yaş, cinsiyet ve özel durumlarda beslenme planlarını bilen bireyler yetiştirmek.

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

Beslenmenin temel bilgi ve ilkelerini, sağlıklı beslenme modellerini, temel besin öğelerini, beslenme-sağlık etkileşimini bilen ve bu bilgisini kozmetolog rol ve işlevleri ile bütünleştiren, yaş, cinsiyet ve özel durumlarda beslenme planlarını bilen bireyler yetiştirmek.

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

Sözlü Anlatım, Soru-Cevap, Ödev

Staj Durumu

-

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1. Akşit A. (1991). T.C. Anadolu Üniversitesi Yayınları No: 491, AçıköğretimFakültesi Yayınları No: 220. 2. Baysal A. (2014). Beslenme, Hatiboğlu Yayınları, 15. baskı. Ankara. 3. Gürdöl F. (2015). Tıbbi Biyokimya. Nobel Tıp Yayınevi, İstanbul. 4. Merdol K. (2015). Temel Beslenme ve Diyetetik. Güneş Tıp Kitabevleri, Ankara.

Dersin Web Sayfası

-

Öğrenme Çıktıları

  • Sağlıklı, Dengeli ve Yeterli beslenmenin önemini açıklar
  • Temel besin öğelerini ve gruplarını ifade eder
  • Yetersiz ve dengesiz beslenmenin sağlık üzerine olumsuz etkilerini açıklar
  • Özel durumlarda sağlıklı beslenme için temel bilgilere sahip olur
  • Beslenme bozuklukları ve hastalıklarla ilişkisini açıklar

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Temel Beslenmeye Giriş
2 Beslenmenin Önemi
3 Beslenme Bilimi
4 Karbonhidratlar-Proteinler
5 Lipidler-Vitaminler ve Mineraller
6 Besin Grupları
7 Gıda Katkı Maddeleri
8 Ara sınav
9 Özel Durumlarda Beslenme
10 Malnütrisyon ve Beslenme Bozuklukları
11 Hasta Beslenmesi
12 Beslenme Biyokimyası
13 Obezite-Diyabet İlişkisi
14 Beslenme ve Kanser
15 Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi
16 Final çalışma haftası
17

Değerlendirme

Değerlendirme Değer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Değer
Final Sınavı 100

Öğrenci İş Yükü Hesabı

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma 1 16 16
Proje ve Hazırlığı 2 7 14
Ödev ve Hazırlığı 2 7 14
Laboratuvar ve Hazırlığı 0 0 0
Atölye ve Hazırlığı 0 0 0
Sunum ve Hazırlığı 0 0 0
Seminer ve Hazırlığı 0 0 0
Demo ve Hazırlığı 0 0 0
Araştırma ve Hazırlığı 0 0 0
Rapor ve Hazırlığı 1 7 7
Arasınav ve Hazırlığı 1 8 8
Kısa Sınav ve Hazırlığı 1 7 7
Final ve Hazırlığı 1 7 7
Teorik Ders Saati 14 3 42
Uygulama Ders Saati 0 0 0

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi