Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Tezli Yüksek Lisans - Sağlık Bilimleri Enstitüsü - Beden Eğitimi ve Spor

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
Beden Eğitimi ve Spor - Hareket ve Antrenman Bilimleri - Tezli Yüksek Lisans - 2014 HAN7030 Temel Hareket Eğitimi Seçmeli 1 8,00 3 0

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

Temel hareket becerileri, hareket kavram ve ilkelerini uygulayarak öğretebilme becerisini kazandırmaktır. Çocuğun fiziksel çevresi içinde kendinin ve bedenini kullanma kapasitesinin farkına varmasını sağlamak, yeterli hareket tepkileri kazandırmak, çeşitli branşların alt yapısını oluşturan hareketler ve egzersizlerle doğru tespit ve yönlendirmenin yapılmasını amaçlar. Bunun yanında yaralanmaların önüne geçmek ya da etkisini en aza indirmek için düşme tekniği egzersizleri ile gelişimi olumsuz etkileyen etmenlere önlem niteliğinde konuları kapsamaktadır.

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

Ders içeriği ve değerlendirme hakkında bilgilendirme Öğrencinin ders performansına hareket eğitiminin etkisi Temel hareket becerilerini (yürüme, koşma, sıçrama, adım at-sek, hoplama, galop, kayma adımı, atlamalı koşu) uygulayabilme ve uygulatabilme. Temel hareket becerilerini (öne-geriye yuvarlanmalar, taklalar, çember, amut, trampolin ve trampolen egzersizleri) uygulayabilme ve uygulatabilme. Yer değiştirme, dengeleme (eğilme, esnetme, bükülme, çekme, döndürme, sallama,çevirme,konma/durma,itme,denge) ve nesne kontrolü gerektiren hareketler. Çeşitli branşlara yönelik düşme tekniği egzersizleri ve basamaklamaları Çeşitli branşlara yönelik düşme tekniği egzersizleri ve basamaklamaları Nesne kontrolü gerektiren(atma/fırlatma, yakalama, yuvarlama, topa ayakla vurma, durdurma) ve birleştirilmiş hareketleri öğrenme ve öğretebilme. Bireyin nesnelerle ilişki kurmasını sağlama. Ara Sınav Hareket kavram ve ilkelerini uygulayarak öğrenme, vücut ve alan farkındalığını kavratabilme. Vücut farkındalığı, alan farkındalığı, efor ve hareket ilişkileri. Hareket kavram ve ilkelerini uygulayarak öğretme. Salon sporlarına yönelik hareket eğitimi alıştırmaları Salon sporlarına yönelik hareket eğitimi alıştırmaları Genel tekrar Final

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

Anlatım/sunum, gösterip yaptırma, problem çözme, vb.

Staj Durumu

Yok

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

"Öğretim Üyesinin Ders Konusu ile İlgili Başlıca Çalışmaları ve Deneyimi A. KIZILET, T. KIZILET, İ. KİRİŞCİ, ""Spora Katılım ve Özelleşme 8.Bölüm,"" In Spor Bilimlerinde Teori ve Araştırmalar , Ankara: Gece Kitaplığı, 2020, pp.151-176. B. GÖK And İ. KİRİŞCİ, ""Dinamik Isınmanın Genç Basketbolcuların Sürat, Çeviklik ve Dikey Sıçrama Özelliklerine Akut Etkisinin İncelenmesi,"" Kafkas Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi , vol.2, no.2, pp.71-78, 2022. İ. KİRİŞCİ And B. GÖK, ""Sezon Öncesi Hazırlık Çalışmalarının Genç Voleybolcuların Seçilmiş Performans Parametrelerine Etkisi,"" Herkes için Spor ve Rekreasyon Dergisi , vol.4, no.2, pp.47-51, 2022. İ. KİRİŞCİ And N. E. UZUN, ""Squash Sporcularının Yaralanmaya Maruz Kalma Durumlarının İncelenmesi,"" Eurasian Research in Sport Science , vol.6, no.2, pp.142-146, 2021. İ. KİRİŞCİ, ""Cimnastik Branşında Lisanslı ve Faal Sporcu Sayılarının Karşılaştırılması,"" Iğdır Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi , vol.4, no.1, pp.51-54, 2021. İ. KİRİŞCİ, ""Spor Yaralanmaları ve Sağlık Personeli Bulundurmanın Önemi,"" Kilis 7 Aralık Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi , vol.5, no.2, pp.180-183, 2021. İ. KİRİŞCİ And U. ALPKAYA, ""Yarışmacı Trampolin Sporcularında Yaralanma Durumlarının Belirlenmesi (Identifying the Cases of Injury Among the Competitive Trampoline Athletes),"" Eurasian Research in Sport Science , vol.2, no.4, pp.59-65, 2019 "

Dersin Web Sayfası

Yok

Öğrenme Çıktıları

  • Hareket eğitiminin önemini kavrar ve bilir.
  • Öğrenciler, hareketin insan gelişimi ve sağlığına olan olumlu etkilerini bilir.
  • Amaca yönelik hareketleri bulur ve uygular.
  • Hareket eğitiminde çeşitlendirmeyi bilir ve uygulatır.
  • Hareket, öğrencilerin kendine olan güvenlerini arttırır.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Ders içeriği ve değerlendirme hakkında bilgilendirme Öğrencinin ders performansına hareket eğitiminin etkisi
2 Temel hareket becerilerini (yürüme, koşma, sıçrama, adım at-sek, hoplama, galop, kayma adımı, atlamalı koşu) uygulayabilme ve uygulatabilme.
3 Temel hareket becerilerini (öne-geriye yuvarlanmalar, taklalar, çember, amut, trampolin ve trampolen egzersizleri) uygulayabilme ve uygulatabilme.
4 Yer değiştirme, dengeleme (eğilme, esnetme, bükülme, çekme, döndürme, sallama,çevirme,konma/durma,itme,denge) ve nesne kontrolü gerektiren hareketler.
5 Çeşitli branşlara yönelik düşme tekniği egzersizleri ve basamaklamaları
6 Çeşitli branşlara yönelik düşme tekniği egzersizleri ve basamaklamaları
7 Nesne kontrolü gerektiren(atma/fırlatma, yakalama, yuvarlama, topa ayakla vurma, durdurma) ve birleştirilmiş hareketleri öğrenme ve öğretebilme. Bireyin nesnelerle ilişki kurmasını sağlama.
8 Ara Sınav
9 Hareket kavram ve ilkelerini uygulayarak öğrenme, vücut ve alan farkındalığını kavratabilme.
10 Vücut farkındalığı, alan farkındalığı, efor ve hareket ilişkileri.
11 Hareket kavram ve ilkelerini uygulayarak öğretme.
12 Salon sporlarına yönelik hareket eğitimi alıştırmaları
13 Salon sporlarına yönelik hareket eğitimi alıştırmaları
14 Genel tekrar
15 Final
16
17

Değerlendirme

Değerlendirme Değer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Değer
Final Sınavı 100

Öğrenci İş Yükü Hesabı

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma 0 0 0
Proje ve Hazırlığı 0 0 0
Ödev ve Hazırlığı 2 15 30
Laboratuvar ve Hazırlığı 0 0 0
Atölye ve Hazırlığı 0 0 0
Sunum ve Hazırlığı 0 0 0
Seminer ve Hazırlığı 0 0 0
Demo ve Hazırlığı 0 0 0
Araştırma ve Hazırlığı 3 15 45
Rapor ve Hazırlığı 3 15 45
Arasınav ve Hazırlığı 1 10 10
Kısa Sınav ve Hazırlığı 0 0 0
Final ve Hazırlığı 1 20 20
Teorik Ders Saati 3 15 45
Uygulama Ders Saati 0 0 0

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
ÖÇ5