Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Tezli Yüksek Lisans - Fen Bilimleri Enstitüsü - Kimya

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
Kimya - Fizikokimya - Yüksek Lisans - 2014 KMYF7015 Termodinamik Denge Sabitlerinin Tayini Seçmeli 1 8,00 3 0

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

İz miktarlardaki ilaç etken bileşikleri veya diğer her türlü bileşiğin termodinamik asit iyonizasyon sabitleri veya denge sabitlerinin tayininde UV/görünür bölge spektrometresi en kesin ve hızlı sonuç sağlar. Bu çalışmada bu türden bileşiklerin UV/görünür bölge spektrofotometrik yöntemle inceleme detayları verilmiştir

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

Kullanılacak alet ve diğer teçhizatın tanıtımı; UV ve görünür bölge de absorpsiyon ölçme cihazlarının başlıca kısımları, mor ötesi bölgede soğurma, Lambert – Beer kanunu, UV/Görünür bölge spektrofotometrenin temelleri, UV/Görünür bölge spektroskopisi, molekül orbitalleri, organik maddelerin absorpsiyonu ve renklilik, Elektronik geçiş türleri ve geçişleri değiştiren etkenler; konjugasyon etkisi, rezonans etkisi, indüktif etki. Çevre etkisi: çözücü etkisi, sterik etki, Mor ötesi spektrum alma tekniği, elektronik spektrum ve yapı tayini, Organik kimyada spektrum-yapı ilişkileri: C=C çift bağ spektrumları, C=C konjuge çift bağ spektrumları, karbonil C=O spektrumları, Kalitatif analiz ve yapısal ilişki; Absorbans değerine bakarak yapı tanımlama, UV ve görünür bölgede absorpsiyon verilerinin sunumu, Log Absorbsiyon değerleri ve şekil parametreleri, Mor ötesi spektroskopi uygulamaları; spektrometrik tayinler, tipik analitik prosedürler, spektrometrik analiz uygulamaları, Çözücü ve tampon sistemlerinin seçimi, çözelti hazırlama, Kantitatif analiz; çözücüler ve kullanılan kaplar (küvetler), dalga boyunun seçilmesi ve kalibrasyon verileri, Lambert – Beer kanununun uygulama limitleri, Ultraviole spektroskopisinden sağlanan faydalar; Kalitatif, kantitatif analiz, madde saflaştırması, dalga boyu seçimi, sıcaklık ayarlaması, pH ayarlaması, çalışma grafiği çizilmesi, Kalibrasyon grafiği çizilmesi, spektrofotometrik titrasyon, molekül ağırlığı tayini, ilaç maddeleri ve diğer asit ↔ baz dengeleri için termodinamik denge sabitleri veya iyonizasyon sabitlerinin tayini, Uygulama 1: UV/Görünür bölge spektroskopik verileri kullanarak termodinamik asitlik sabitinin hesaplanması, Uygulama 2: UV/Görünür bölge spektroskopik verileri kullanarak bir ilaç etken maddesinin termodinamik hidratasyon sabitinin hesaplanması.

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

anlatım, ödev, tartışma, öğrenci sunumu

Staj Durumu

Yok

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1- The Determination of Ionization Constants, A Laboratory Manual, Adrien Albert and E.P.Serjeant, Third Edition, Chapman and Hall, London 1984. 2- UV and visible spectroscopy, Analytical Chemistry by Open learning, Ronald C. Denney, Roy Sinclair, Editor David Mowthorpe, John Wiley& Sons, New York 1987. 3- Organik Kimyada Spektroskopik Yöntemler, Prof.Dr. Ender Erdik, Ankara üniversitesi Fen fakültesi, Gazi Büro Kitabevi, Ankara 1993.

Dersin Web Sayfası

Yok

Öğrenme Çıktıları

  • Çalışacağı yöntemi seçebilir (PÇ1, PÇ2)
  • Seçilen yöntemin uygulamasını bilir (PÇ2)
  • Elde edilen absorbanslardan geçiş türü ve yapı tahmini yapabilir (PÇ2)
  • Bir ilaç bileşigi veya diğer herhangi bir bileşiğin termodinamik asitlik sabitlerini bulabilir (PÇ2)
  • Bir ilaç bileşiginin hidratasyon kinetiğini çalışabilir ve yorumlayabilir (PÇ2)

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Kullanılacak alet ve diğer teçhizatın tanıtımı; UV ve görünür bölge de absorpsiyon ölçme cihazlarının başlıca kısımları, mor ötesi bölgede soğurma.
2 Lambert – Beer kanunu, UV/Görünür bölge spektrofotometrenin temelleri.
3 UV/Görünür bölge spektroskopisi, molekül orbitalleri, organik maddelerin absorpsiyonu ve renklilik.
4 Elektronik geçiş türleri ve geçişleri değiştiren etkenler; konjugasyon etkisi, rezonans etkisi, indüktif etki. Çevre etkisi: çözücü etkisi, sterik etki.
5 Mor ötesi spektrum alma tekniği, elektronik spektrum ve yapı tayini.
6 Organik kimyada spektrum-yapı ilişkileri: C=C çift bağ spektrumları, C=C konjuge çift bağ spektrumları, karbonil C=O spektrumları.
7 Kalitatif analiz ve yapısal ilişki; Absorbans değerine bakarak yapı tanımlama, UV ve görünür bölgede absorpsiyon verilerinin sunumu, Log Absorbsiyon değerleri ve şekil parametreleri.
8 Ara Sınav Haftası
9 Mor ötesi spektroskopi uygulamaları; spektrometrik tayinler, tipik analitik prosedürler, spektrometrik analiz uygulamaları.
10 Çözücü ve tampon sistemlerinin seçimi, çözelti hazırlama.
11 Kantitatif analiz; çözücüler ve kullanılan kaplar (küvetler), dalga boyunun seçilmesi ve kalibrasyon verileri, Lambert – Beer kanununun uygulama limitleri.
12 Ultraviole spektroskopisinden sağlanan faydalar; Kalitatif, kantitatif analiz, madde saflaştırması, dalga boyu seçimi, sıcaklık ayarlaması, pH ayarlaması, çalışma grafiği çizilmesi.
13 Kalibrasyon grafiği çizilmesi, spektrofotometrik titrasyon, molekül ağırlığı tayini, ilaç maddeleri ve diğer asit ↔ baz dengeleri için termodinamik denge sabitleri veya iyonizasyon sabitlerinin tayini.
14 Uygulama 1: UV/Görünür bölge spektroskopik verileri kullanarak termodinamik asitlik sabitinin hesaplanması.
15 Uygulama 2: UV/Görünür bölge spektroskopik verileri kullanarak bir ilaç etken maddesinin termodinamik hidratasyon sabitinin hesaplanması.
16 Ders Çalışma Haftası
17 Yarı Yıl Sonu Sınavı

Değerlendirme

Değerlendirme Değer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Değer
Final Sınavı 100

Öğrenci İş Yükü Hesabı

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma 14 8 112
Ödev ve Hazırlığı 1 24 24
Sunum ve Hazırlığı 1 24 24
Araştırma ve Hazırlığı 1 24 24
Arasınav ve Hazırlığı 1 12 12
Final ve Hazırlığı 1 12 12

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
ÖÇ5