Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Lisans - Sağlık Bilimleri Fakültesi - Beslenme ve Diyetetik

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
2020- Beslenme ve Diyetetik BDY3013 Toplu Beslenme Sistemleri I Zorunlu 5 4,00 3 0

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

oplu beslenme sistemlerinde (TBS) yönetim ve organizasyon, mutfak ve yemekhane planlama, menü planlama, satın alma ve depolama gibi toplu beslenme sistemleri süreçleri konularında bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

Toplu beslenme ve önemi, TBS sistem tipleri, yönetim ve organizasyon, mutfak/yemekhane planlama, TBS'de kullanılan araç gereçler, menü yönetimi ve denetimi, standart yemek tarifeleri ve denetimi, satın alma ve depolama teknikleri, maliyet kontrolü

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

Anlatım, Sunum

Staj Durumu

Yok

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1-Kinton R, Ceserani V, Foskett D, The Theory of Catering, Eighth edition, Hodder & Stoughton, London, 1995. 2- Spears MC, Foodservice Organizations A managerial and Systems Approach, Prentice Hall Englewood Cliffs, Ohio, 1995. 3- Feinstein A H, Stefanelli J M. Purchasing, Selection and Procurement ort he Hospitality Industry, Fifth Edition , John Wiley & Sons Inc, London, 2002 4- Beyhan Y, Ciğerim N,Toplu Beslenme Sistemlerinde Menü Yönetimi ve Denetimi, Kök Yayıncılık, Ankara,1995 5-Davis, B, Lockwood, A, Pantelidis, I, Alcott, P. Food and Beverage Management, Elsevier, 2008. 6- Gisslen, W. Essentials of professional cooking, 2004. 7-Hemminger, Jane M. Food safety : A Guide to what you really need to know, 2000. 8- Rızaoğlu, B, Hançer, M. Menü ve yönetim, 2005.

Dersin Web Sayfası

-

Öğrenme Çıktıları

  • Toplu beslenmenin önemini kavrar, toplu beslenme yapılan ticari ve ticari olmayan kuruluşların özelliklerini kavrar
  • Yönetimin fonksiyonlarını yönetici diyetisyen olarak toplu beslenme sistemlerine adapte eder ve kurumda stratejik yönetim yaklaşımını uygulayarak kurumun misyon, vizyon, stratejik amaç ve hedeflerini belirler
  • Mutfak-yemekhane planlayabilme becerisine sahip olur
  • Kurumun özelliklerine uygun standart tarife geliştirir ve hedef gruba yönelik menü planlar
  • Yiyeceklerin uygun satın alma ve depolama ilkelerini bilir

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Toplu Beslenme Sistemlerine Giriş
2 Yönetim ve Organizasyon I
3 Yönetim ve Organizasyon II
4 Ticari Nitelikli İşletmeler
5 Personel Yönetimi
6 Fiziki koşullar-Mutfak Planlama
7 Araç Gereçler
8 Ara sınav
9 Menü Planlama İlkeleri I
10 Menü Planlama İlkeleri II
11 Farklı Gruplar İçin Menü Planlama İlkeleri I
12 Standart Tarife Geliştirme
13 Satın Alma -Hammadde seçimi ve kabul kriterleri
14 Teslim Alma, Depolama ve Stok Yönetimi
15 İhale – Teknik Şartname
16
17

Değerlendirme

Değerlendirme Değer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 60
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Değer
Final Sınavı 100

Öğrenci İş Yükü Hesabı

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma 14 2 28
Proje ve Hazırlığı 1 2 2
Ödev ve Hazırlığı 4 2 8
Laboratuvar ve Hazırlığı 0 0 0
Atölye ve Hazırlığı 0 0 0
Sunum ve Hazırlığı 1 2 2
Seminer ve Hazırlığı 1 3 3
Demo ve Hazırlığı 0 0 0
Araştırma ve Hazırlığı 1 3 3
Rapor ve Hazırlığı 0 0 0
Arasınav ve Hazırlığı 1 3 3
Kısa Sınav ve Hazırlığı 0 0 0
Final ve Hazırlığı 1 3 3
Teorik Ders Saati 14 3 42
Uygulama Ders Saati 0 0 0

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
ÖÇ5