| Müfredat Adı | Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | Dönem | AKTS | Teorik | Uygulama |
| Beslenme ve Diyetetik - 2013 | BDY3003 | Toplumda Beslenme Durumunun Saptanması | Zorunlu | 5 | 6,00 | 3 | 0 |
| Müfredat Adı | Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | Dönem | AKTS | Teorik | Uygulama |
| Beslenme ve Diyetetik - 2013 | BDY3003 | Toplumda Beslenme Durumunun Saptanması | Zorunlu | 5 | 6,00 | 3 | 0 |
Toplum beslenmesi, toplum ve bireyerin beslenme durumunun saptanması
-
• Toplum beslenmesi ve beslenme epidemiyolojisi Beslenme durumunu saptama yöntemleri • Beslenme antropometrisi • Klinik belirtiler • Biyomarkerlar:Biyokimyasal ve hematolojik yöntemler • Sağlık istatistikleri; yaşa özgü mortalite ve morbidite hızları • Besin tüketim araştırmaları • Ekolojik etmenler
Anlatım, sunum
Yok
Türkçe
-Margetts BM, Nelson M (1997). Design Concepts in Nutritional Epidemiology. Oxford University Press, Oxford, 2nd Ed. -Gibson RS (2005). Principles of Nutritonal Assessment. Oxford University press, Newyork, 2nd Ed. -Willett W (1998). Nutritional Epidemiology. Oxford University Press. NewYork, 2nd Ed. -Jelliffe DB, Jelliffe EFP. Community Nutritional Assessment. Oxford University Press, Oxford, 1989. -Lee RD, Nieman DC (2003). Nutritional Assessment. McGrawhill, Boston , 3rd Ed. -Pekcan, G. Hastanın Beslenme Durumunun Saptanması; Diyet El Kitabı, (Ed. A. Baysal ve ark.) 65-116, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, 2002
-
| Hafta | Teorik |
|---|---|
| 1 | Toplumda Beslenme Durumunun Saptanması Giriş |
| 2 | Toplum Beslenmesi ve Toplumda Beslenme Durumunu Saptama Yöntemleri |
| 3 | Antropometrik Ölçümler I |
| 4 | Antropometrik Ölçümler II |
| 5 | Vücut Bileşiminin Laboratuvar Yöntemleri ile Saptanması |
| 6 | Klinik Bulgular ve Biyokimyasal Testler |
| 7 | Biyofizik Testler |
| 8 | Ara Sınav |
| 9 | Besin Tüketim Araştırmaları I |
| 10 | Besin Tüketim Araştırmaları II |
| 11 | Diyet Kalite İndeksleri |
| 12 | Malnütrisyon, Beslenme Durumunu Tarama Testleri ve Değerlendirmesi |
| 13 | Beslenme araştırması planlama, anket hazırlama,uygulama, değerlendirme |
| 14 | Beslenmenin değerlendirilmesinde yenilikçi teknolojiler |
| 15 | Sunum |
| 16 | Final |
| 17 | |
| 18 |
| Değerlendirme | Değer |
|---|---|
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 60 |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 40 |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Değer |
| Final Sınavı | 100 |
| Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
|---|---|---|---|
| Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
| Proje ve Hazırlığı | 14 | 1 | 14 |
| Ödev ve Hazırlığı | 14 | 1 | 14 |
| Laboratuvar ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
| Atölye ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
| Sunum ve Hazırlığı | 14 | 2 | 28 |
| Seminer ve Hazırlığı | 14 | 1 | 14 |
| Demo ve Hazırlığı | 14 | 1 | 14 |
| Araştırma ve Hazırlığı | 14 | 1 | 14 |
| Rapor ve Hazırlığı | 14 | 1 | 14 |
| Arasınav ve Hazırlığı | 1 | 3 | 3 |
| Kısa Sınav ve Hazırlığı | 2 | 2 | 4 |
| Final ve Hazırlığı | 1 | 3 | 3 |
| Teorik Ders Saati | 0 | 0 | 0 |
| Uygulama Ders Saati | 0 | 0 | 0 |
| ÖÇ1 | |||||||||||||||
| ÖÇ2 | |||||||||||||||
| ÖÇ3 | |||||||||||||||
| ÖÇ4 | |||||||||||||||
| ÖÇ5 |