Müfredat Adı | Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | Dönem | AKTS | Teorik | Uygulama |
2020- Beslenme ve Diyetetik | BDY2068 | Türk Mutfak Kültürü | Seçmeli | 1 | 3,00 | 3 | 0 |
Müfredat Adı | Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | Dönem | AKTS | Teorik | Uygulama |
2020- Beslenme ve Diyetetik | BDY2068 | Türk Mutfak Kültürü | Seçmeli | 1 | 3,00 | 3 | 0 |
Bu dersin amacı, Türk mutfağının tarih ve kültürünün ulusal ve bölgesel/yöresel çerçevede yiyecekler, içecekler, bunların hazırlanması, pişirilmesi, işlenmesi ile ilgili bilgiler vermek, bu işlemler için kullanılan araç-gereç ve yöntemleri öğrenmektir.
-
Bu ders; Türk mutfak kültürü ve tarihi, Türk mutfağına özgü yiyecek-içecekler, hazırlama pişirme yöntemleri ve kullanılan araç-gereçler, sofra düzeni, Türk mutfağında geleneksel ve bölgesel/yöresel besin işleme ve saklama uygulamaları, Türkiye'nin farklı bölgelerinin beslenme alışkanlıkların incelenmesini içerir.
Anlatım, soru-cevap, sunum, literatür araştırmaları, sınıf içi tartışma ve grup çalışmaları.
Yok
Türkçe
1. Kutluay Merdol, T. (2012). Beslenme Antropolojisi, Ankara 2. Prof. Dr. Nevin Şanlıer, Prof. Dr. Metin Saip Sürücüoğlu (2020). Türk Mutfağı, Hedef Yayıncılık, Ankara. 3. Türk Mutfak Kültürü, TC Kültür Bakanlığı Yayınları.
-
Hafta | Teorik |
---|---|
1 | Türk Mutfağının Tarihsel Gelişimi |
2 | Orta Asya Türkleri ve Selçuklu Dönemi Türk Mutfağı |
3 | Osmanlı Dönemi Türk Mutfağı |
4 | Cumhuriyet Döneminde Türk Mutfak Kültürü |
5 | Türk Mutfağında Geleneksel Araç Gereçler |
6 | Türk Mutfak Kültürü ile Diğer Mutfakların Etkileşimi |
7 | Özel Gün ve Etkinliklerde Türk Mutfağı Uygulamaları |
8 | Ara Sınav |
9 | Marmara Bölgesi Mutfak Kültürü |
10 | Karadeniz Bölgesi Mutfak Kültürü |
11 | İç Anadolu Bölgesi Mutfak Kültürü |
12 | Ege Bölgesi Mutfak Kültürü |
13 | Akdeniz Bölgesi Mutfak Kültürü |
14 | Doğu Anadolu Bölgesi Mutfak Kültürü |
15 | Güneydoğu Anadolu Bölgesi Mutfak Kültürü |
16 | Final Sınavı |
17 |
Değerlendirme | Değer |
---|---|
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 60 |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 40 |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Değer |
Final Sınavı | 100 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma | 1 | 3 | 3 |
Proje ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Ödev ve Hazırlığı | 1 | 3 | 3 |
Laboratuvar ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Atölye ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Sunum ve Hazırlığı | 1 | 6 | 6 |
Seminer ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Demo ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Araştırma ve Hazırlığı | 1 | 3 | 3 |
Rapor ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Arasınav ve Hazırlığı | 1 | 3 | 3 |
Kısa Sınav ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Final ve Hazırlığı | 1 | 3 | 3 |
Teorik Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Uygulama Ders Saati | 0 | 0 | 0 |
ÖÇ1 | |||||||||||||||
ÖÇ2 | |||||||||||||||
ÖÇ3 | |||||||||||||||
ÖÇ4 | |||||||||||||||
ÖÇ5 |