| Müfredat Adı | Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | Dönem | AKTS | Teorik | Uygulama |
| 2023 - Coğrafya - Lisans | COG4180 | Türkiye Ziraatı | Seçmeli | 8 | 3,00 | 2 | 0 |
| Müfredat Adı | Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | Dönem | AKTS | Teorik | Uygulama |
| 2023 - Coğrafya - Lisans | COG4180 | Türkiye Ziraatı | Seçmeli | 8 | 3,00 | 2 | 0 |
Öğrencilere Türkiye ziraatının temel esaslarını, etkileyen faktörleri, mevcut durumunu ve sorunlarını kavratmaktır.
-
Türkiye ziraatının geçmişten günümüze yaşadığı değişim ve dönüşümler ile bunların coğrafi nedenleri irdelenmekte, ziraat faaliyetlerinin Türkiye ekonomik ve sosyal hayatındaki yeri ve önemi vurgulanmaktadır.
Teorik, PowerPoint sunu vasıtasıyla anlatım Soru-cevap Tartışma
-
Türkçe
ders sunuları ve yardımcı materyal
-
| Hafta | Teorik |
|---|---|
| 1 | Ziraat ve ziraat coğrafyasının tarihsel gelişimi ve kavramsal boyut |
| 2 | Ziraat faaliyetlerinin önemi: Toplum Beslenmesine, istihdama katkı, milli gelire katkı, diğer sektörlerle etkileşim ve genel ekonomiye maliyeti |
| 3 | Türkiyenin dünya tarımsal üretiminde yeri- Türkiyenin stratejik tarımsal ürünler |
| 4 | Türkiye Zirai faaliyetlerine etki eden fiziki coğrafya faktörleri: jeolojik ve jeomorfolojik yapı, iklim , toprak ve su şartları |
| 5 | Türkiye'nin zirai faaliyetlerine etki eden beşeri faktörler: mülkiyet sistemi, arazi işletme büyüklükleri, sulama, arazi toplulaştırma, makineleşme, zirai mücadele, örgütlenme, gübreleme, işleme ve pazarlama |
| 6 | Türkiyede arazi kullanım şekilleri ve Arazi Kullanım Kaabiliyet Sınıflandırması |
| 7 | Tarımsal üretim metodları: klasik (geleneksel) tarım nadaslı tarım örtüaltı yetiştiriciliği (seracılık) |
| 8 | Tarımsal üretim metodları: organik tarım, iyi tarım, topraksız tarım |
| 9 | Tarımsal üretimde seracılık ve Türkiye |
| 10 | Tarım - diğer sektör (sanayi, ticaret, ulaşım, enerji) etkileşimleri |
| 11 | Başlıca tarım ürünleri: Hububat, baklagil, endüstri birkileri, yağlı tohumlar, sebze ve meyve |
| 12 | Türkiye tarımında kullanılan alet ve makinelerin gelişim ve değişimi |
| 13 | Türkiye ziraatının güçlü yanları, zayıf yanları, potansiyelleri ve tehditler |
| 14 | Türkiye Ziraatının Karakteristik ürünleri, ticari durumu ve sürdürülebilir tarım odağında analizi |
| 15 | |
| 16 | |
| 17 |
| Değerlendirme | Değer |
|---|---|
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Değer |
| Final Sınavı | 100 |
| Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
|---|---|---|---|
| Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma | 14 | 4 | 56 |
| Proje ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
| Ödev ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
| Laboratuvar ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
| Atölye ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
| Sunum ve Hazırlığı | 14 | 1 | 14 |
| Seminer ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
| Demo ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
| Araştırma ve Hazırlığı | 1 | 6 | 6 |
| Rapor ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
| Arasınav ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
| Kısa Sınav ve Hazırlığı | 1 | 3 | 3 |
| Final ve Hazırlığı | 1 | 6 | 6 |
| Teorik Ders Saati | 0 | 0 | 0 |
| Uygulama Ders Saati | 0 | 0 | 0 |