Müfredat Adı | Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | Dönem | AKTS | Teorik | Uygulama |
2023 - Coğrafya - Lisans | COG4180 | Türkiye Ziraatı | Zorunlu | 8 | 3,00 | 2 | 0 |
Müfredat Adı | Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | Dönem | AKTS | Teorik | Uygulama |
2023 - Coğrafya - Lisans | COG4180 | Türkiye Ziraatı | Zorunlu | 8 | 3,00 | 2 | 0 |
Öğrencilere Türkiye ziraatının temel esaslarını, etkileyen faktörleri, mevcut durumunu ve sorunlarını kavratmaktır.
-
Türkiye ziraatının geçmişten günümüze yaşadığı değişim ve dönüşümler ile bunların coğrafi nedenleri irdelenmekte, ziraat faaliyetlerinin Türkiye ekonomik ve sosyal hayatındaki yeri ve önemi vurgulanmaktadır.
Teorik, PowerPoint sunu vasıtasıyla anlatım Soru-cevap Tartışma
-
Türkçe
ders sunuları ve yardımcı materyal
-
Hafta | Teorik |
---|---|
1 | Ziraat ve ziraat coğrafyasının tarihsel gelişimi ve kavramsal boyut |
2 | Ziraat faaliyetlerinin önemi: Toplum Beslenmesine, istihdama katkı, milli gelire katkı, diğer sektörlerle etkileşim ve genel ekonomiye maliyeti |
3 | Türkiyenin dünya tarımsal üretiminde yeri- Türkiyenin stratejik tarımsal ürünler |
4 | Türkiye Zirai faaliyetlerine etki eden fiziki coğrafya faktörleri: jeolojik ve jeomorfolojik yapı, iklim , toprak ve su şartları |
5 | Türkiye'nin zirai faaliyetlerine etki eden beşeri faktörler: mülkiyet sistemi, arazi işletme büyüklükleri, sulama, arazi toplulaştırma, makineleşme, zirai mücadele, örgütlenme, gübreleme, işleme ve pazarlama |
6 | Türkiyede arazi kullanım şekilleri ve Arazi Kullanım Kaabiliyet Sınıflandırması |
7 | Tarımsal üretim metodları: klasik (geleneksel) tarım nadaslı tarım örtüaltı yetiştiriciliği (seracılık) |
8 | Tarımsal üretim metodları: organik tarım, iyi tarım, topraksız tarım |
9 | Tarımsal üretimde seracılık ve Türkiye |
10 | Tarım - diğer sektör (sanayi, ticaret, ulaşım, enerji) etkileşimleri |
11 | Başlıca tarım ürünleri: Hububat, baklagil, endüstri birkileri, yağlı tohumlar, sebze ve meyve |
12 | Türkiye tarımında kullanılan alet ve makinelerin gelişim ve değişimi |
13 | Türkiye ziraatının güçlü yanları, zayıf yanları, potansiyelleri ve tehditler |
14 | Türkiye Ziraatının Karakteristik ürünleri, ticari durumu ve sürdürülebilir tarım odağında analizi |
15 | |
16 | |
17 |
Değerlendirme | Değer |
---|---|
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Değer |
Final Sınavı | 100 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma | 14 | 4 | 56 |
Proje ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Ödev ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Atölye ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Sunum ve Hazırlığı | 14 | 1 | 14 |
Seminer ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Demo ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Araştırma ve Hazırlığı | 1 | 6 | 6 |
Rapor ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Arasınav ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav ve Hazırlığı | 1 | 3 | 3 |
Final ve Hazırlığı | 1 | 6 | 6 |
Teorik Ders Saati | 0 | 0 | 0 |
Uygulama Ders Saati | 0 | 0 | 0 |