Lisans - Teknoloji Fakültesi - Elektrik-Elektronik Mühendisliği

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
Elektrik-Elektronik Mühendisliği - 2014 BLM3065 Veri Haberleşme Zorunlu 5 4,00 2 2

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

Dersi alan öğrencilere Veri Haberleşme alanında temel ve güncel bilgileri aktarmak.

Öğrenim Türü

Dersin İçeriği

Temel kavram ve terminoloji. iki nokta arası İletişim. Senkron-Asenkron iletişim. Senkron haberleşme. Hata tanıma. Hata düzeltme. Küçük, orta ve yüksek hızlı modemler. Bilgi sıkıştırma teknikleri. Zaman paylaşımlı ve istatistiksel Multiplexing. Bilgisayar ağlarının kullanımı, Ağ donanımı ve yazılım, Referans modelleri, Örnek ağlar,Intranet Ağlar, Ağ standartları. Fiziksel Katman, Veri Bağlantı katmanı tasarımı, Hata sezme ve düzeltme. Ağ güvenliği. ITU-T standartları ve tavsiyeleri. Veri bağlantı protokolleri, örnekler, MAC alt katmanı, protokoller, Ethernet protokolü ve standartlar, Kablosuz LAN, Geniş band kablosuz ağlar, Bluetooth, Anahtarlama sistemleri, köprüler. Yerel ağ tasarımı, Ağ katmanı tasarımı, Yönlendirme algoritmaları, Tıkanıklık kontrol algoritmaları,Veri servisleri kalitesi, IP v4, IPV6, IP protokolleri, Taşıma katmanı, servis protokollerinin elemanları, Internet taşıma Protokolleri, UDP, TCP, Çoklu ortam Ağları.

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

Yüz yüze

Staj Durumu

Dersin Sunulduğu Dil

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Data Communications and Networking (Behrouz A. Forouzan, Sophia Chung Fegan) Communication Systems 5e (Simon Haykin, Wiley)

Dersin Web Sayfası

Öğrenme Çıktıları

• Öğrendiği teknik ve kuralları elektrik ve manyetik problemlerin çözümümde uygulayabilir.
  • Temel veri iletişimi konularını kavrayabilir.
  • Doğada veri iletişiminin olduğu bütün sektörlerde gözlemlediği elektrik ve manyetik olayları fizik yasalarına göre açıklayabilir ve tartışabilir.
  • Veri iletişiminin nasıl gerçekleştiğini ve arka plandaki resmi bilir.
  • Güncel teknolojik sistemlere adapte sağlayarak onlar üzerinde Ar-Ge yapabilir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Temel kavram ve terminoloji, iki nokta arası İletişim
2 Senkron haberleşme, Senkron-Asenkron iletişim
3 Zaman paylaşımlı ve istatistiksel Multiplexing
4 Bilgisayar ağlarının kullanımı, Ağ donanımı ve yazılım, Referans modelleri, Örnek ağlar, Intranet Ağlar,Ağ standartları
5 Fiziksel Katman, Veri Bağlantı katmanı tasarımı, Hata sezme ve düzeltme.
6 Ağ güvenliği
7 ITU-T standartları ve tavsiyeleri
8 Ara Sınav Haftası
9 Veri bağlantı protokolleri, örnekler, MAC alt katmanı, protokoller, Ethernet protokolü ve standartlar, Kablosuz LAN, Geniş band kablosuz ağlar,
10 Bluetooth, Anahtarlama sistemleri, köprüler
11 Yerel ağ tasarımı, Ağ katmanı tasarımı
12 Yönlendirme algoritmaları, Tıkanıklık kontrol algoritmaları,
13 Veri servisleri kalitesi, IP v4, IPV6, IP protokolleri,
14 Taşıma katmanı, servis protokollerinin elemanları, Internet taşıma Protokolleri
15 UDP, TCP, Çoklu ortam Ağları.
16 Ders Çalışma Haftası
17 Yarı Yıl Sonu Sınavı

Değerlendirme

Değerlendirme Değer