Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Lisans - Fen-Edebiyat Fakültesi - Tarih

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
Tarih - Lisans - 2014 TAR3013 Yakınçağ Avrupa Tarihi Zorunlu 5 5,00 3 0

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

Yakınçağ'da Fransız İhtilali ve Koalisyon Savaşları'ndan başlayarak, Avrupa'da meydana gelen siyasî, iktisadî ve kültürel değişimi; Viyana Kongresi'nin dönemi ve Avrupa Birliği'nin sağlanmasındaki rolü; Avrupa kıtasında İtalya ve Almanya dahil, millî birlik ve beraberliği etkileyen tarihî gelişmeler ile I.Dünya Savaşı dahil 20. yüzyılın ilk çeyreğinde Avrupa kıtası, Osmanlı Devleti ve dünyayı derinden etkileyen tarihî sürecin akademik olarak değerlendirilmesi.

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

Aydınlanma çağı, Sanayi İnkılabı, Amerikan İhtilali'ne Avrupa'nın etkileri ve Fransız İhtilali'nin Avrupa'da yeni bir çağ açması; Napolyon'un kıta ablukası, derebeyliklerin tasfiyesi, anayasalı devletlere geçiş ve koalisyon savaşları; Napolyon'dan sonra Avrupa ve 1815 Viyana Kongresi ile bunu tamamlayan kongreler; 1830-1848 ihtilalleri; İtalyan ve Alman millî birliklerinin kurulması; Avrupa'da tarafsız devletler, millî ekonomiler, kıta dışında yayılan sömürgecilik hareketleri; Mısır, Kıbrıs, Fas, Tunus, Cezayir meseleleri ve Avrupa; Balkan ve I. Dünya Savaşları'nda Avrupa devletlerinin rolü ve kıtanın bugününe etkileri.

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

Öğrencilerin haftalık içeriğe uygun olarak hazırlanmaları; öğretim üyesinin dersi anlatması, tartışma ve soru-cevap suretiyle konuların değerlendirilmesi; her dersin, içeriğe görsel sunum eşliğinde verilmesi.

Staj Durumu

Yok

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Fahir Armaoğlu, Siyasi Tarih. Charles Seignobos, Avrupa Milletleri'nin Mukayeseli Tarihi. İsmail Soysal, Fransız İhtilali Türk-Fransız Diplomasi Münasebetleri (1789-1802). E.Z. Karal, Osmanlı Tarihi. W. Sloane, Balkan Tarihi. N. Iorga, Osmanlı Tarihi.

Dersin Web Sayfası

-

Öğrenme Çıktıları

  • Fransız İhtilali (1789)'nin Fransız halkı, Avrupa devletleri ve kamuoyu ile Osmanlı Devleti üzerindeki etkilerinin kavranması.
  • 1815 tarihli Viyana Kongresi ve bunu tamamlayan Aiix-la-Chapelle ve diğer kongrelerin Avrupa ve dünya üzerindeki etkilerinin tespiti.
  • İtalyan ve Alman Millî Birlikleri'nin kurulmasının gerek Avrupa, gerek Osmanlı Devleti ve bugüne etkilerinin kavranması.
  • 19. yy. sonlarında Avrupa'da meydana gelen ittifaklar, Avrupa devletlerinin başta Afrika olmak üzere sömürge siyasetinin günümüze uzanan sonuçları.
  • Trablusgarp, Balkan ve I. Dünya Savaşları'nın yakınçağ Avrupası, Osmanlı Devleti ve bugüne tkilerinin değerlendirilmesi.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Fransız İhtilali'nin hazırlayan iç ve dış sebepler: Fransa ve Avrupa genelinde fikir hareketleri, Sanayi İnkılâbı ve A.B.D.'nin bağımsızlığının ihtilale etkileri.
2 Fransa'nın mevcut siyasî yönetimi, hanedanlar, halk sınıfları, Etats-Generaux denilen ve muvakkaten halkı temsil eden kurumun tarihî geçmişi.
3 İhtilalin başlaması ve gelişmesi.
4 Fransa'da ancienne régim'in terkedilmesi, anayasalı döneme geçiş, kanunlar ve yeni düzenlemeler.
5 Napolyon ve Koalisyon Savaşları, Napolyon'un kıta ablukası ve sonuçları.
6 Napolyon'un Moskova Seferi, sürgün edilmesi ve Viyana Kongresi'ni hazırlayan gelişmeler.
7 Avrupa'da yeni dönem: Viyana Barışı'nın esasları, uygulanması ve yeni kongreler, Avusturya Şansölyesi Metternich'in politikaları.
8 Ara Sınav Haftası
9 Avrupa kıtasında 1830 ve 1848 İhtilalleleri, milliyetçilik hareketlerinin artması karşısında Büyük Devletler'in baskısı.
10 1870 ve 1871'de İtalyan ve Alman Millî Birlikleri'nin kurulması, Avrupa ve dünya üzerindeki etkileri.
11 Avrupa devletlerinin kıta dışındaki sömürge faaliyetleri ve rekabetleri.
12 Bismarck Almanyası, İmparator Ligleri ve değişen Avrupa.
13 Büyük Savaş'a Doğru: Balkanlar, Doğu Avrupa, Kafkasya, Güney Asya ve Kuzey Afrika'daki Avrupa siyaseti; Silahlanma yarışı ve Akdeniz'de korsanlık.
14 1877-1878 Osmanlı-Rus Harbi'nin Asya, Avrupa ve Afrika'daki sonuçları, Süveyş Kanalı'nın açılması, Mısır, Kıbrıs, Yemen, Rumeli, Akdeniz adalarının durumu.
15 Trablusgarp, Balkan Savaşları ve I. Dünya Savaşı'nın tarihî seyri ve sonuçları; değişen Avrupa.
16 Ders Çalışma Haftası
17 Yarı Yıl Sonu Sınavı

Değerlendirme

Değerlendirme Değer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Değer
Final Sınavı 100

Öğrenci İş Yükü Hesabı

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma 3 10 30
Proje ve Hazırlığı 0 0 0
Ödev ve Hazırlığı 0 0 0
Laboratuvar ve Hazırlığı 0 0 0
Atölye ve Hazırlığı 0 0 0
Sunum ve Hazırlığı 0 0 0
Seminer ve Hazırlığı 0 0 0
Demo ve Hazırlığı 0 0 0
Araştırma ve Hazırlığı 0 0 0
Rapor ve Hazırlığı 0 0 0
Arasınav ve Hazırlığı 3 14 42
Kısa Sınav ve Hazırlığı 0 0 0
Final ve Hazırlığı 3 14 42
Teorik Ders Saati 0 0 0
Uygulama Ders Saati 0 0 0

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
ÖÇ5