Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Lisans - Fen Fakültesi - Fizik

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
2022 - Fizik - Lisans %30 KMY4490 Yaşamımızdaki Kimya Zorunlu 5 3,00 2 0

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

Bu dersin amacı günlük işlerimiz sırasında farkında olmadan kimya ile olan işlerimiz konusunda farkındalık oluşturmaktır.

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

Hidrojen bağlarının suya sağladığı olağandışı özellikler, suyun yüksek ısı kapasitesinin önemi. Himalayalara suyun çıkarılması, Küresel ısınma, nedenleri ve zararları, nanoteknoloji elektrokimya, geriye dönük tarihlendirme işlemi ve kimya ve hidrojen enerjisi.

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

Slayt yansısı, gösterimler, karatahta notları ve tartışmayla desteklenmiş konu anlatımı

Staj Durumu

Yok

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Petrucci, Harwood, Herring, Genel Kimya 1, İlkeler ve Modern Uygulamalar, Çeviri: Tahsin uyar, Serpil Aksoy, Sekizinci Baskıdan Çeviri, Palme yayıncılık, Ankara 2002. W.J. Moore, Physical Chemistry, First edition, Bloomington, Indiana, Universal Library, OU_166588. Water Chemistry, William A. Arnold, Oxford University, 2011.

Dersin Web Sayfası

No web page

Öğrenme Çıktıları

  • Hidrojen enerjisi önündeki en büyük engeli anlar (PÇ1, PÇ2)
  • Hidrojen bağlarının yaşamdaki önemini çok iyi anlayabilir (PÇ2)
  • Atmosfer olaylarını yorumlayabilir (PÇ2)
  • Karasal iklimin sahil ikliminden farkının nedenini açıklayabilir (PÇ2)
  • Yüksek binalara suyun nasıl çıktığını anlaybilir (PÇ2)

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Su molekülleri arasındaki hidrojen bağlarının günlük hayatımızdaki faydaları, suya sağladığı olağanüstü özellikler; adezyon, kohezyon, yüzey gerilimi, kapilarite, viskozite ve bunların bitki, insan ve endüstrideki önemi, yüksek binalara su kendiliğinden nasıl çıkar, su topraktan ağacın tepesine nasıl çıkar, petrolün yeryüzüne çıkarılmasında yüzey geriliminin rolü, içme suyunun kalitesinin belirlenmesi, yangına neden köpüklü su ile müdahale edilir.
2 Hidrojen bağlarının suya sağladığı olağandışı özellikler; suyun kaynama ve donma noktaları, suyun buharlaşma ısısı, suyun yüksek ısı kapasitesi (termal özellik) ve bunların bitki ve insan yaşamındaki önemi.
3 Su, Dünya'nın ısı dengesini nasıl etkiler. Suyun yüksek ısı kapasitesinin (termal özellik) iklim sıcaklığının korunmasındaki önemi. Suyun yüksek ısı kapasitesinin hortum (kasırga) oluşmasında, biyokimyada ve biyolojide önemi.
4 Suyun yeryüzünde katı, sıvı ve buhar hallerinde bulunmasının meteorolojik açıdan önemi. Himalayalara suyun çıkarılması.
5 Suyun yoğunluğunda olağandışı farklılık. Suyun buz, sıvı su ve buharının yapısı, +4 0C’nin önemi, suyun iyi bir çözücü olmasını sağlayan üstten donma özelliğinin faydaları.
6 Deniz suyunun asitliğinin karbonat tampon sistemi ile sabit tutulması, biyolojik açıdan önemli olan karbondioksit sisteminin açıklanması. Biyolojik aktiviteyi kontrol eden çözünmüş oksijen dağılımının incelenmesi.
7 Küresel ısınma, nedenleri ve zararları. Yeryüzündeki yaşamda sıvı su- su buharı arasındaki dengenin önemi. Radyasyon, zararları ve tedbirler. Çölleşme tehlikesi; Betonlaşmanın artması = sera etkisinin artması.
8 Ara Sınav Haftası
9 Nanoteknoloji, nanoteknolojinin en önemli aracı; elektrokimya. Güneş enerjisini daha fazla depolayabilecek daha ileri pillerin geliştirilmesi
10 Geriye dönük tarihlendirme işlemi, atom saati; tarihi yerlerin, mezarların ve eşyaların yaşının belirlenmesi.
11 Hidrojen enerjisi; hidrojen enerjisi önündeki en büyük engel; suyun parçalanmasının ekonomik açıdan başarısızlığı ve bunun yeryüzü yaşamındaki önemi. Hidrojen enerjisinin, karbon enerjisi ve nükleer enerjiye göre avantaj ve dezavantajları.
12 Nükleer enerji; atomun bölünmesi (Fisyon, Atom bombası). Geleceğin muhtemel enerjisi; Füzyon enerjisi (Hidrojen bombası), ITER projesi. Füzyon enerjisinin fisyon enerjisine göre avantajları.
13 Yaşanabilir bir çevre oluşmasında yeşil bitki örtüsünün (fotosentezin) korunmasının önemi. Mevcut doğal temiz su kaynakları, toprak ve meraların gıda ihtiyacımız açısından önemi. Her türlü doğal su kaynakları (tatlı su, dere, göl, akarsu, deniz v.b.) toprak ve havanın zararlı kimyasallardan korunmasının önemi.
14 Zehirli ve diğer tehlikeli tüm kimyasal atıkların kontrollü bir şekilde etkisiz hale getirilmesi ve korunması yolları.
15 Asit yağmuru ve hava kirliliğine karşı endüstriyel atık sular ve baca gazlarının deşarjının sıkı kontrolü. Asit yağmuru tehlikesine karşı tedbirler.
16 Ders Çalışma Haftası
17 Yarı Yıl Sonu Sınavı

Değerlendirme

Değerlendirme Değer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Değer
Final Sınavı 100

Öğrenci İş Yükü Hesabı

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma 1 14 14
Sunum ve Hazırlığı 1 14 14
Arasınav ve Hazırlığı 1 14 14
Final ve Hazırlığı 2 14 28

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
ÖÇ5