Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Tezli Yüksek Lisans - Sağlık Bilimleri Enstitüsü - Beslenme ve Diyetetik

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
Beslenme ve Diyetetik-YL BDY7021 Yiyecek Hizmetlerinde Ürün Seçimi ve Yönetimi Seçmeli 1 8,00 3 0

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

Kalite yönetim sistemlerinin yiyecek ve içecek işletmelerinde ürün seçimi konusunda uygulama yeterliliklerinin kazandırılması amaçlar.

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

Yiyecek İçecek İşletmelerinde Yönetim Süreci ve Fonksiyonları, Toplam Kalite Yönetimi Organizasyonu, Gıdaların Kalite Öğeleri , Türkiye’de Gıda Kodeksi Gıda Kontrolü ve Standartları, HACCP, Gıdalarda Bulunan Kontaminantlar, Süt endüstrisinde gıda güvenliği sistemleri, Fırıncılık ve Şekerleme Endüstrileri için Gıda Güvenliği ve Kalite Güvencesi, Et, kümes hayvanları ve deniz ürünleri Endüstrileri için Gıda Güvenliği ve Kalite Güvencesi, Bitkisel Gıda Endüstrileri için Gıda Güvenliği

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

Sunum ve Anlatım

Staj Durumu

Yok

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1. Chandra, P., & Panesar, P. S. (Eds.). (2022). Nanosensing and Bioanalytical Technologies in Food Quality Control. Springer Singapore. 2. Gregoire, M. B., & Spears, M. C. (2016). Foodservice organizations: A managerial and systems approach. New Jersey, Upper Saddle River. 3. Payne-Palacio, J., & Theis, M. (2009). Introduction to foodservice. Pearson/Prentice Hall. 4. Payne-Palacio, J. (2016). Foodservice Management: principles and practices. Pearson Education.

Dersin Web Sayfası

https://meobs.marmara.edu.tr/Ders/yiyecek-hizmetlerinde-urun-secimi-ve-yonetimi/bdy7021-67658-1748

Öğrenme Çıktıları

  • Yiyecek içecek işletmelerinde Yönetim Sürecini bilir.
  • Yiyecek içecek işletmelerinin fonksiyonlarını bilir.
  • Toplam kalite yönetiminin öğrenir ve örneklerle açıklar.
  • Yiyecek içecek işletmelerinde ürünlerin kalite kontrol süreçlerini öğrenir ve uygular.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Yiyecek İçecek İşletmelerinde Yönetim Süreci
2 Yiyecek İçecek İşletmelerinin Fonksiyonları
3 Toplam Kalite Yönetimi Organizasyonu
4 TS-EN-ISO 22000
5 Gıdaların Kalite Öğeleri
6 Türkiye’de Gıda Kodeksi
7 Gıda Kontrolü
8 Ara sınav
9 Gıda Standartları
10 ISO 22000:2005 HACCP Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesine Sahip Olan Kuruluşların Avantajları
11 Kritik Kontrol Noktaları ( HACCP)
12 Bazı Gıdaların Üretiminde HACCP Uygulamaları
13 Gıda Mevzuatı Açısından Gıdalarda Bulunan Kontaminantlar
14 Fırıncılık ve Şekerleme Endüstrileri için Gıda Güvenliği ve Kalite Güvencesi
15 Et, kümes hayvanları ve deniz ürünleri Endüstrileri için Gıda Güvenliği ve Kalite Güvencesi
16 Bitkisel Gıda Endüstrileri için Gıda Güvenliği ve Kalite Güvencesi.
17 Final sınavı

Değerlendirme

Değerlendirme Değer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Değer
Final Sınavı 100

Öğrenci İş Yükü Hesabı

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma 0 0 0
Proje ve Hazırlığı 0 0 0
Ödev ve Hazırlığı 0 0 0
Laboratuvar ve Hazırlığı 0 0 0
Atölye ve Hazırlığı 0 0 0
Sunum ve Hazırlığı 16 12 192
Seminer ve Hazırlığı 0 0 0
Demo ve Hazırlığı 0 0 0
Araştırma ve Hazırlığı 0 0 0
Rapor ve Hazırlığı 0 0 0
Arasınav ve Hazırlığı 0 0 0
Kısa Sınav ve Hazırlığı 0 0 0
Final ve Hazırlığı 0 0 0
Teorik Ders Saati 0 0 0
Uygulama Ders Saati 0 0 0

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
ÖÇ5