Program Tanımları
Program, Marmara Üniversitesi'nin kuruluşu ile 1982 yılında Atatürk Eğitim Fakültesi bünyesinde Yabancı Diller Eğitimi Bölümü'ne bağlı İngiliz Dili ve Eğitimi Anabilim Dalı olarak yer almıştır. Öğretim kadrosu akademik kariyer yapmış öğretim elemanları ile desteklenirken, öğrenciler de Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yolu ile kayıt yaptırabilmektedirler.
Mezun olan öğrenciler okul öncesi eğitim veren anaokullarında, ilk ve orta dereceli okullarda, üniversite hazırlık sınıflarında, dil kursları ve benzeri kurumlarda yabancı dil olarak İngilizce'nin öğretiminden sorumlu İngilizce öğretmeni olarak çalışmaya hak kazanırlar.
YKS veya Marmara Üniversitesi Yurt Dışından veya Yabancı Uyruklu Öğrenci Seçme Sınavı (MÜYÖS) sınavlarına girerek başarılı olan öğrenciler kayıt işlemlerini yaptırırlar. Kayıt işlemleriyle birlikte bir derecelendirme sınavı (İngilizce Yeterlilik Sınavı) yapılır. Sınavın sonuçlarına göre, İngilizce dil düzeyi dersleri izlemeye yeterli olmayanlar bir yıllık hazırlık sınıfı okur. Sınavı başaranlar doğrudan birinci sınıfa alınır.
Öğrencilerin Yüksek Öğretim Mevzuatına göre formal eğitim almaları gerekmektedir. Dikey geçiş veya yatay geçiş yapan öğrenciler, daha önce diğer Yükseköğretim kurumlarından aldıkları aynı veya yakın derslerden muafiyet komisyonu / birim yönetim kurulu kararı ile muaf olabilirler. Erasmus+ veya Farabi öğrenci değişim programları kapsamında bir veya iki dönem yurtdışında veya yurtiçinde eğitimine devam eden öğrencilerin aldıkları derslerin yine birim yönetim kurulu kararı ile intibakları yapılır.
Öğrencilerin mezun olabilmeleri için derslere düzenli devam etmeleri, teorik ve pratik çalışmaları, ve staj sürecini başarıyla tamamlama şartını karşılaşmaları gerekmektedir.
Program modüler bir programdır ve Alan bilgisi içeren didaktik ve yöntem derslerinin yanı sıra Meslek Bilgisi, Genel Kültür ve Alan Eğitimi modüllerinden oluşmaktadır. Yabancı Dil olarak İngilizce Eğitimi ve Öğretimi ile ilgili olan tüm alanları kapsamaktadır. Programın eğitim dili İngilizcedir. Avrupa Birliği normları ve Bologna kararları doğrultusunda değerlendirildiğinde modern, çağdaş ve modüler yapısı olan, bütüncül bir program olarak tanımlanabilir. Programda çift ana dal ve yan dal programları uygulanmaktadır. Bu programlara, ana dal lisans programında tüm derslerinden başarılı ve ortalaması en az 80 olan öğrenciler başvurabilirler.
Program mezunları İngilizce'nin 1. ve 2. yabancı dil olarak okutulduğu tüm okul öncesi eğitim veren anaokullarında, ilk ve orta dereceli okullarda, üniversite hazırlık sınıflarında, dil kursları ve benzeri kurumlarda, ve diğer eğitim kurumlarında İngilizce Öğretmeni olarak görev yapabilmektedirler. İngiltere'yle ticari işbirliği olan özel sektörün değişik alanlarında çalışabilmektedirler. Turizmin çeşitli alanlarında çeşitli görevler yapabilmektedirler. Medya ve iletişim ağırlıklı kurumlarda istihdam edilebilmektedirler. Çevirmen olarak iş bulabilmektedirler.
Lisanstan mezun olan öğrenciler Yüksek Lisans Programına giriş başvurusu yapma hakkı kazanır. Yüksek Lisans Programına kabul şartları, lisans derecesi ve genel akademik not ortalaması (GANO), ALES ve bilim sınavı ile mülakattan oluşmaktadır. Yüksek Lisans Eğitimini başarıyla tamamlamış olan öğrenciler Doktora Programına giriş başvurusu yapma hakkı kazanır. Doktora Programına kabul şartları, Yüksek Lisans derecesi, ALES, YDS, ve bilim sınavı ile mülakattan oluşmaktadır.
Bir akademik ders yılında her yarıyıl her ders için bir ara sınav ve bir final sınavı yapılmaktadır. Sınava giremeyen öğrenciler için rapor ve yönetim kurulu kararı ile mazeret sınavı yapılmaktadır. Final sınavında en az 40 puan alma şartı vardır. Vize sınav notunun %40’ı ve final sınav notunun %60’ı değerlendirmede esas alınır. Final dönemi sonunda başarısız olan öğrenciler bütünleme sınavına girebilirler. İkinci sınıfın sonunda ise dört yarıyılın ortalaması 4 üstünden en az 2 olması gerekmektedir. Ölçme değerlendirme Bağıl Değerlendirme Sistemine göre yapılmaktadır.
Programa kayıtlı olan öğrencilerin devam, ders, uygulama, staj gibi tüm gerekleri yönetmelik hükümlerine göre başarıyla tamamlamaları durumunda ve GANO'larının 2.00 veya daha yüksek olması durumunda diploma almaya hak kazanırlar.
Programda tam zamanlı çalışma şekli mevcuttur.
Program Başkanı: Doç. Dr. Gökçe KURT TİFTİK E-mail: gokce.kurt@marmara.edu.tr Erasmus+ ve Farabi Koordinatörü: Dr. Öğrt. Üyesi Pınar BAŞKAN E-mail: persin@marmara.edu.tr Mevlana Koordinatörü: Dr. Öğrt. Üyesi Zeynep C. ÇAMLIBEL ACAR E-mail: zeynep.camlibel@marmara.edu.tr Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalı Göztepe Kampüsü Ziverbey/Kadıköy - İSTANBUL Web sitesi: http://ydio.aef.marmara.edu.tr/
Programda, Erasmus+ ve Farabi değişim programları çerçevesinde öğrenci ve öğretim elemanı hareketliliği mevcuttur. Dersliklerin olduğunu binada ücretsiz kablosuz Internet erişimi ve dersliklerde projektör mevcuttur.