Tezli Yüksek Lisans - Avrupa Araştırmaları Enstitüsü - Avrupa'da Siyasal İletişim

Türkiye'nin 1987'de yaptığı Tam Üyelik başvurusu sonrasındaki süreçte AB uzmanları yetiştirmek üzere oluşturulan dört ana bilim dalından birisi de Avrupa'da Siyasal İletişim Anabilim dalıdır. Türkiye-AB ilişkilerinde genel olarak ve özellikle tam üyelik müzakereleri sürecinde taraflar arasında belirginleşen çok yönlü sorunların temelinde ciddi bir iletişim sorunu olduğu da görülmektedir. Bu konuyu bilimsel bir çerçevede ele alıp irdelemek alan bazında spesifik iletişim uzmanı yetiştirmek üzere kurulan bu anabilim dalı bünyesinde her iki taraf kamu oyları arasında toplumsal ve kültürel farklılıklardan kaynaklanan algı sorunlarına çözüm üretilmesine katkı sağlamak ve alanında uzman yetiştirmek amacıyla kurulmuştur.

Yüksek Lisans ve Doktora

ALES, mezuniyet notu, mesleki bilgi değerlendirmesi (yazılı ve sözlü), yabancı dil yeterlik belgesi

Sosyal Bilimler Temel Alanında (Siyaset Bilimi, İletişim ve Avrupa Çalışmaları başta olmak üzere tüm Sosyal Alan ve Dil bölümü mezunları) eğitim görmüş mezunlar alınmaktadır. Graduates of all Social Studies and Language departments, especially Political Science, Communication and European Studies).

Eğitim süresi yüksek lisans için 4 sömestr (2 sömestr eğitim, 2 sömestr tez yazımı), doktora için 8 sömestr (4 sömestr eğitim. 4 sömestr tez yazımı). Toplam ders kredi yükü her dönem için 30 kredidir.

Avrupa Birliği temel alan dersleri ile uzmanlık dersleri birleştirilerek interdisipliner bir eğitim sunulmaktadır.

Ulusal ve Uluslararası bazda basın yayın kuruluşları , STK'lar, Özel Sektör ve Avrupa Birliği alanında tüm kamu kurum ve kuruluşlarında çalışma imkanı bulabilmektedirler.

Yüksek Lisans eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar doktora programlarına başvurabilmek için yazılı ve sözlü mesleki değerlendirme sınavı yanı sıra doktoraya başvuru tarihinde - geçerliliğini yitirmiş olması durumunda - yabancı dil belgesi ve ALES belgelerini sunmak durumundadırlar.

Yüksek lisansta vizenin %40'ı, final notunun %60'ı toplamda en az 65 olması gereken başarı notunu belirlemektedir (ayrıca final notunun da en az 65 olması gerekmektedir) . Doktora programında ise vizenin %40'ı, final notunun %60'ı, toplamda en az 75 olması gereken başarı notunu belirlemektedir(ayrıca final notunun da en az 75 olması gerekmektedir). Derslere %70 oranında devam zorunluluğu bulunmaktadır. Derse devam dersin öğretim üyesi tarafından takip edilmektedir.

GANO'su ...... ve toplam kredisi........olan ve yüksek lisans / doktora tezini başarıyla savunan öğrenciler yüksel lisans ve doktora programlarından mezun olurlar.

Bölümde Tam Zamanlı eğitim verilmektedir.

Marmara Üniversitesi Avrupa Araştırmaları Enstitüsü Göztepe Kampüsü Kadıköy/İSTANBUL AB Dalı Başkanı: Prof. Dr. İmre Ersoy (iersoy@marmara.edu.tr) AKTS / DS Koordinatörü: Prof. Dr. İmre Ersoy (iersoy@marmara.edu.tr)

Bölümüzün yapmış olduğu Erasmus anlaşmaları sonucunda öğrencilerimiz Avrupa'daki üniversitelere gidebilmektedir.

- Avrupa Birliği'nin tarihsel gelişimini, kurumsal yapısını,karar mekanizmalarını kavrar.

- Alan bazında Avrupa kamuoylarını bilgilendirme ve algı oluşumu teknikleri konusunda uzmanlaşır.

- AB değerleri, toplumsal ve kültürel dokular ve halklar arasında iletişim bağlarını tanır.

- Medya ve Siyaset İlişkisi, TR-AB ilişkileri üzerine etkileri ve Türkiye'nin üyeliğinin AB kamu oylarınca benimsenmesi ile ilgili kamuoyu yaratılması konusunda uzmanlaşır.

- Algı oluşturma teknikleri konusunda uzmanlaşır.

- Görsel, yazılı ve dijital iletişim araçları üzerinden kamuoylarına ulaşma becerisini kazanır.

- Kriz yönetimi becerilerini kazanır.

- Medya ve dış politika konularında analitik düşünme yeteneği kazanır.

- Medya ve Kamu oyu etkilemede finansman yaratma yeteneği kazanır.

- Ulusal ve uluslararası bazda proje yapma, ödev hazırlama ve diğer saha çalışmaları becerilerini kazanır.

- İletişim süreklilik arz ettiği için yaşam boyu öğrenme felsefesini benimser.

- AB organları ile kurumsal bazda iletişim kurma becerisi kazanır.

- Ulusal ve uluslararası alanda bütün süreli yayınları takip etme becerisi kazanır.

- Programda kazandığı beceriler neticesinde siyasal, sosyal ve kültürel bağlar kurma becerisini geliştirir.

- Kamu oylarını yönlendirme konusunda yetkinleşir.

- Üye ülkelerle AB kurumları arasındaki sorunların çözümünde siyasal iletişim yetkinliğini kullanır.

- Medya iletişim araçlarıyla daha iyi ilişki kurma becerisi kazanır.

• Avrupa Birliği'nin tarihsel gelişimini, kurumsal yapısını,karar mekanizmalarını kavrar.
  • Alan bazında Avrupa kamuoylarını bilgilendirme ve algı oluşumu teknikleri konusunda uzmanlaşır.
  • AB değerleri, toplumsal ve kültürel dokular ve halklar arasında iletişim bağlarını tanır.
  • Medya ve Siyaset İlişkisi, TR-AB ilişkileri üzerine etkileri ve Türkiye'nin üyeliğinin AB kamu oylarınca benimsenmesi ile ilgili kamuoyu yaratılması konusunda uzmanlaşır.
  • Algı oluşturma teknikleri konusunda uzmanlaşır.
  • Görsel, yazılı ve dijital iletişim araçları üzerinden kamuoylarına ulaşma becerisini kazanır.
  • Kriz yönetimi becerilerini kazanır.
  • Medya ve dış politika konularında analitik düşünme yeteneği kazanır.
  • Medya ve Kamu oyu etkilemede finansman yaratma yeteneği kazanır.
  • Ulusal ve uluslararası bazda proje yapma, ödev hazırlama ve diğer saha çalışmaları becerilerini kazanır.
  • İletişim süreklilik arz ettiği için yaşam boyu öğrenme felsefesini benimser.
  • AB organları ile kurumsal bazda iletişim kurma becerisi kazanır.
  • Ulusal ve uluslararası alanda bütün süreli yayınları takip etme becerisi kazanır.
  • Programda kazandığı beceriler neticesinde siyasal, sosyal ve kültürel bağlar kurma becerisini geliştirir.
  • Kamu oylarını yönlendirme konusunda yetkinleşir.
  • Üye ülkelerle AB kurumları arasındaki sorunların çözümünde siyasal iletişim yetkinliğini kullanır.
  • Medya iletişim araçlarıyla daha iyi ilişki kurma becerisi kazanır.