Program Tanımları
Türkiye'nin 1987'de yaptığı Tam Üyelik başvurusu sonrasındaki süreçte AB uzmanları yetiştirmek üzere oluşturulan dört ana bilim dalından birisi de Avrupa'da Siyasal İletişim Anabilim dalıdır. Türkiye-AB ilişkilerinde genel olarak ve özellikle tam üyelik müzakereleri sürecinde taraflar arasında belirginleşen çok yönlü sorunların temelinde ciddi bir iletişim sorunu olduğu da görülmektedir. Bu konuyu bilimsel bir çerçevede ele alıp irdelemek alan bazında spesifik iletişim uzmanı yetiştirmek üzere kurulan bu anabilim dalı bünyesinde her iki taraf kamu oyları arasında toplumsal ve kültürel farklılıklardan kaynaklanan algı sorunlarına çözüm üretilmesine katkı sağlamak ve alanında uzman yetiştirmek amacıyla kurulmuştur.
Yüksek Lisans ve Doktora
ALES, mezuniyet notu, mesleki bilgi değerlendirmesi (yazılı ve sözlü), yabancı dil yeterlik belgesi
Sosyal Bilimler Temel Alanında (Siyaset Bilimi, İletişim ve Avrupa Çalışmaları başta olmak üzere tüm Sosyal Alan ve Dil bölümü mezunları) eğitim görmüş mezunlar alınmaktadır. Graduates of all Social Studies and Language departments, especially Political Science, Communication and European Studies).
Eğitim süresi yüksek lisans için 4 sömestr (2 sömestr eğitim, 2 sömestr tez yazımı), doktora için 8 sömestr (4 sömestr eğitim. 4 sömestr tez yazımı). Toplam ders kredi yükü her dönem için 30 kredidir.
Avrupa Birliği temel alan dersleri ile uzmanlık dersleri birleştirilerek interdisipliner bir eğitim sunulmaktadır.
Ulusal ve Uluslararası bazda basın yayın kuruluşları , STK'lar, Özel Sektör ve Avrupa Birliği alanında tüm kamu kurum ve kuruluşlarında çalışma imkanı bulabilmektedirler.
Yüksek Lisans eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar doktora programlarına başvurabilmek için yazılı ve sözlü mesleki değerlendirme sınavı yanı sıra doktoraya başvuru tarihinde - geçerliliğini yitirmiş olması durumunda - yabancı dil belgesi ve ALES belgelerini sunmak durumundadırlar.
Yüksek lisansta vizenin %40'ı, final notunun %60'ı toplamda en az 65 olması gereken başarı notunu belirlemektedir (ayrıca final notunun da en az 65 olması gerekmektedir) . Doktora programında ise vizenin %40'ı, final notunun %60'ı, toplamda en az 75 olması gereken başarı notunu belirlemektedir(ayrıca final notunun da en az 75 olması gerekmektedir). Derslere %70 oranında devam zorunluluğu bulunmaktadır. Derse devam dersin öğretim üyesi tarafından takip edilmektedir.
GANO'su ...... ve toplam kredisi........olan ve yüksek lisans / doktora tezini başarıyla savunan öğrenciler yüksel lisans ve doktora programlarından mezun olurlar.
Bölümde Tam Zamanlı eğitim verilmektedir.
Marmara Üniversitesi Avrupa Araştırmaları Enstitüsü Göztepe Kampüsü Kadıköy/İSTANBUL AB Dalı Başkanı: Prof. Dr. İmre Ersoy (iersoy@marmara.edu.tr) AKTS / DS Koordinatörü: Prof. Dr. İmre Ersoy (iersoy@marmara.edu.tr)
Bölümüzün yapmış olduğu Erasmus anlaşmaları sonucunda öğrencilerimiz Avrupa'daki üniversitelere gidebilmektedir.