Lisans - Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu - Spor Yöneticiliği

Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Spor Yöneticiliği Bölümü, yüksek okulumuzda 1993-1994 eğitim öğretim yılında açılmıştır. Spor Yöneticiliği Bölümünde, Genel Kültür, Yönetim Bilimleri ve Spor dersleri verilmektedir. Spor yöneticisi yetiştirmek amacıyla kurulmuştur.

Programı tüm şartlar yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar "Spor Yöneticisi" ünvanı alırlar.

ÖSYM'nin yaptığı üniversite sınavının YGS 5 puan türüne göre ve 3 yıllık sporcu lisansı olan öğrenciler kabul edilir.

Spor Yöneticiliği programı tüm Türkiye’de izlenen spor yöneticisi yetiştiren programlarla ortak içerikleri paylaşırken diğer üniversitelerden farklı olarak Yüksekokulumuza özgü “Modül programlar”la spor yönetiminin alt dallarında uzmanlaşma olanağı vermektedir.

Program YÖK tarafından belirlenmekte 4 yıl ve 8 yarıyıldan oluşmaktadır. Program, spor organizasyonlarının iç ve dış çevre analizini yapabilme, problemlerini çözme ve değişen koşullara uygun kararlar alabilmek ve uygulama yapmak becerisi kazandırır.

Bölümümüzden mezun bir öğrenci aşağıda belirtilen kariyer alanlarında iş bulma olanağına sahip olur: Kulüp yöneticiliği, tesis işletmeciliği, organizatör, spor gazeteciliği, halklar ilişkiler uzmanı, sporcu temsilciliği, spor işletmeciliği, sportif eğitim uzmanı

Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda Lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.

Sınavlar vize sınavı ve final sınavı şeklinde yapılmaktadır. Değerlendirme yöntemi olarak uygulamalı sınavlar ile birlikte teorik sınavlar da yapılmaktadır. Vize sınav notunun % 40'ı final sınav notunun % 60'ı değerlendirmeye alınmaktadır.

Mezuniyet koşulları “Yeterlilik Koşulları ve Kuralları” bölümünde açıklandığı gibidir. Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.

Anadoluhisarı Yerleşkesi Cuma Yolu Cad. Anadoluhisarı - Beykoz - İstanbul -PK. 34800 Yrd.Doç. Dr. Semih Yılmaz Tel: 0 216 308 56 61-1148 semihyilmaz@marmara.edu.tr

• Yazılı ve sözlü sunum yapma ve mesleki ve bireysel iletişim becerilerini kullanmak.
  • Koçluk, liderlik, mentorluk ve analitik düşünme becerisine sahip olmak.
  • Spor organizasyonlarının iç ve dış çevre analizini yapabilme, problemlerini çözme ve değişen koşullara uygun kararlar alabilmek.
  • Spor bilgisi, kültürünün kazanılması, olimpizm felsefesinin benimsenmesi ve bunun topluma anlatabilme ve yayma becerilerine sahip olmak.
  • Spor ve sporla ilgili organizasyonların belli bir alanında uzmanlaşmak ve uygulama yapmak.
  • Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ve bunu gerçekleştirebilme becerisine sahip olmak.
  • Spor tesislerini ve teknolojilerini tanıma ve gelişimlerini takip edebilmek.
  • Uyuşmazlık durumlarında kendisinin ve kurumunun haklarını savunabilmek.
  • Sporla ilgili sosyal bilim disiplinlerinde uzmanlaşmaya yönelik alt yapıya sahip olmak.
  • Spor yönetim süreçlerine hakim olabilme ve bunu gerektirdiği yerde kullanabilmek.