Program Tanımları
1963 yılında Özel İstanbul Eczacılık Yüksek Okulu olarak açıldı ve 1971 yılında İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisine bağlandı. 20.7.1982 tarihinde M.Ü. Eczacılık Fakültesi adını aldı ve 1990 yılında Nişantaşı Yerleşkesi'nden Haydarpaşa Yerleşkesi'ne, 2019 yılında ise Başıbüyük Maltepede yer alan Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi, Sağlık yerleşkesindeki yeni binasına taşındı. Fakültede, toplumun, ilaç endüstrisinin ve hastanelerin eczacılık hizmetlerinin karşılanması için donanımlı eczacılar yetiştirilmektedir.
5 yıllık programı başarıyla tamamlayan mezunlara Eczacı unvanı verilmektedir.
ÖSYM (Yükseköğretim Programları ve kontenjanları Kılavuzu, Tablo 3A, 3B, ve Tablo 4’te yere alan “Yükseköğretim Programlarına ilişkin koşul ve açıklamalar. Bk. 14. “ Bu programda başarılı olabilmek için elleri ve parmakları ustalıkla kullanabilme ve görme yetisine sahip olma önemlidir
Yüksek Öğretim Mevzuatına göre formal eğitim uygulanmaktadır. Üniversitenin her sene belirlediği yatay geçiş kontenjanına göre yönetim kurulu kararıyla başka bir eczacılık fakültesinden yatay geçiş kabul edilmektedir. Yatay geçişle gelen öğrencinin önceki eğitiminde almış olduğu derslerin içerikleri mevcut programdaki derslerle eşdeğer ise o dersten muaf tutulabilir.
Teorik ve pratik çalışmaları ve zorunlu stajları başarıyla tamamlayan ve Marmara Üniversitesi Lisans Yönetmeliğine göre 2 ortalamayı tutturan öğrencler diploma almaya hak kazanırlar.
Fakültede değişik çalışma alanlarına yönelik olarak, eczacı yetiştirmek amacıyla eğitim verilmektedir. Eğitim programı, eczacılık mesleğinin yeni klinik yönü yanında, ilaç teknolojisindeki temel fonksiyonlarını da kapsayacak şekilde; zorunlu-seçmeli teorik dersler, laboratuvar ve staj uygulamaları olarak düzenlenmiştir. Doğal ve sentetik kaynaklı ilaçların üretim, kontrol ve pazarlamalarını esas alan temel teorik ve pratik eğitimin yanında geniş çapta hasta odaklı eğitim yapılmaktadır. Ayrıca, öğrenciye kozmetoloji, klinik farmasi konusunda da teorik ve pratik bilgiler verilmektedir. Eczacılık eğitimi teorik eğitim yanında çok geniş olarak uygulamaya yönelik olup, öğrenciler eczane, hastane ve ilaç fabrikalarında meslekleri ile ilgili staj yapmaktadırlar. İnsanla çok yakın ilişkide olan eczacıların eğitim programında, psikoloji, iletişim becerileri, muhasebe derslerinin yanısıra değişik kültür dersleri de yer almaktadır.
Günümüzde Eczacılık Fakültesi mezunları mesleklerini değişik alanlarda yapabilme olanağına sahiptirler. Bunlar arasında serbest eczaneleri, tedavi kurumlarının eczane ve klinik laboratuvarlarını en yaygın çalışma alanları olarak gösterebiliriz. Yukarıda adıgeçen yerlerde eczacılar ilaç konusunda danışman görevi görerek tedavi ve koruma konusunda önemli katkılarda bulunmaktadırlar. Eczacılar ilaç ve kozmetik endüstrisinin üretim, kalite kontrol, pazarlama bölümlerinde görev yapabilmekte, ayrıca, ilaç ve gıda kontrol birimlerinde çalışabilmekte, değişik sağlık malzemelerinin üretim ve pazarlamasında görev alabilmektedirler. Biyolojik ve bitkisel kaynaklı ilaç ve kozmetik ürünlerinin üretim ve pazarlamasında da çalışmaktadırlar. Gelecekte, evde tedavi, bakım evleri gibi değişik alanlarda da eczacı önemli görevler üstlenecektir. Askeri eczacılık da mezunların ilgiyle görev yaptıkları bir alandır.
Yüksek lisans ve doktora progralarına başvurabilirler. Yüksek Lisansa Geçiş; Lisans derecesi, ALES ve Bilim Sınavı ve Mülakat. Doktoraya Geçiş; Yüksek Lisans derecesi, ALES, ÜDS ve dengi bir yabancı dil sınav yeterliliği, Bilim Sınavı ve Mülakat.
Yıl içi değerlendirmelerinin (Vize, ödev, proje vb.) %40’ı, yıl sonu değerlendirmelerinin (final, ödev, proje vb.) %60’ı hesaplanır. Başarı notunun hesaplanmasında 'Öğretim Üyesi Takdirinde' sistemiyle harf hesaplama yöntemi kullanılır.
10 yarıyıllık programın tüm gereklerini başarı ile tamamlayan, zorunlu stajını başarıyla bitiren, bitirme ödevinden geçmiş ve GANO’su 2 veya daha yüksek olan öğrenciler mezun olmaya (diploma almaya) hak kazanırlar.
0
Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi, Sağlık Yerleşkesi, Eczacılık Fakültesi, Başıbüyük Yolu, 4/A, 34854 Başıbüyük, Maltepe- İSTANBUL. İstanbul Tel: 0216 777 52 00, Program Başkanı ve AKTS Koordinatörü: Prof.Dr. Hatice Kübra ELÇİOĞLU, e-posta: kubra.elcioglu@marmara.edu.tr, Fakülte Sekreteri: Sinan MERAL
Programa katılan öğrencilerin, eğitim ve öğretimlerini güçlendirmek için ulusal ve uluslararası düzeyde etkileşimine olanak sağlayacaktır. Yurtdışı üniversite ve araştırma kuruluşları ile işbirliği kurarak benzeri programlarla (Erasmus/ LLP) öğrenci değiş tokuşuna yönelik çalışmaları destekleyecek, eğitimin sürekli gelişmesi sağlanacaktır. Öğrencilere farklı disiplinlerden ders alabilmelerini sağlayacak bir ders programı sunulacaktır. Öğrenciler uygulamalı derslerini Fakültemiz’deki öğrenci laboratuarlarında ve anlaşmalı hastanelerin çeşitli servislerinde ve eczanelerinde, ilaç endüstrisinin çeşitli alanlarında, serbest eczanelerde ve benzeri onaylanmış kurumlarda yapma olanağı bulacaklardır. Fakültemizde öğrencilerimiz multimedya bilgisayar laboratuarında güncel mesleki bilgisayar programlarını takip edebilmektedir. Teorik ve pratik dersler, Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi, Sağlık Yerleşkesinde yer alan fakültemize ait Anfi 1-4 ve Derslik 1-5'te ve laboratuvarlarda yapılmaktadır.