Program Tanımları
Eğitim Programları ve Öğretim Tezli Yüksek Lisans programı 2013-2014 eğitim öğretim yılında açılmıştır.
Programı başarıyla tamamlayan mezunlara Eğitim Programları ve Öğretim alanında Yüksek Lisans diploması verilir. Mezunlarımız “Bilim Uzmanı” ünvanı alırlar.
1. Bir lisans programını başarıyla tamamlamış olmak 2. ALES puan türlerinin birinden en az 60 puan almak. 3. YÖK tarafından kabul edilen yabancı dil sınavlarından birinden en az 40 puan almak. 4. Bilim Dalı tarafından yapılan bilim sınavı ve mülakatta başarılı olmak. 5. Pedagojik formasyon almış olmak.
Üniversite dışındaki bir yükseköğretim kurumunda bir lisansüstü programının en az iki yarıyılını tamamlamış ve tüm derslerinde başarılı olmuş öğrenciler aşağıda belirtilen esaslar çerçevesinde Üniversitede açılmış bulunan lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Yatay geçiş başvurusunda bulunan adayın ilgili Anabilim/Anasanat Dalı Başkanlarının görüşü alınarak Yönetim Kurulunca görevlendirilen jüri tarafından yapılacak değerlendirmede başarılı olması gerekir. Yatay geçişler için başvuru en geç dördüncü yarıyılın başında yapılır. Yatay geçişi kabul edilen adayın, programı tamamlaması için gerekli olan kredili ve kredisiz ders yükümlülüğü, program toplam kredisi dışında yatay geçiş jürisi tarafından önerilebilecek ek ders/derslerden sorumlu olup olmayacağı, bu Yönetmelik hükümlerine göre tanınacak süre ve diğer hususlar ilgili Yönetim Kurulunca belirlenir. Jüri tarafından önerilebilecek ek dersler en fazla 9 kredi saatlik olabilir. Öğrenci ek dersleri öğrenim süresi sonuna kadar başarmak zorundadır. Bir yükseköğretim kurumu mezunu veya öğrencisi olup, belirli konuda bilgisini arttırmak isteyenler ilgili Anabilim/Anasanat Dalı Başkanlarının önerisi ve Yönetim Kurulunun onayı ile açık bulunan lisansüstü derslerden en çok ikisine özel öğrenci olarak kabul edilebilirler. Özel öğrenciler her yarıyıl için Üniversite Yönetim Kurulunca ders başına belirlenen ücreti ödemekle yükümlüdürler. Özel öğrenciler de ders ve sınavlarla ilgili yükümlülüklerini yerine getirmek zorundadırlar. Özel öğrenciler öğrencilik haklarından yararlanamazlar. Ancak müteakip yılda Marmara Üniversitesinin bir lisansüstü programına girmeyi başardıkları takdirde, başardıkları dersler, almak zorunda oldukları kredi toplamının üçte birini geçmemek kaydıyla ilgili Anabilim/Anasanat Dalı Başkanlarının önerisi ve yönetim kurulunun onayı ile izledikleri program için geçerli sayılabilir. Öğrencinin hizmet içi eğitimler, kurslar ve informal yollarla elde ettiği bilgi ve beceriler nedeniyle herhangi bir dersten muaf sayılmamaktadır.
Öğrenci programın öngördüğü teorik ve uygulamalı çalışmaları başarı ile tamamlamış olmak zorundadır. Tezli Yüksek lisans programını tamamlama süresi dört yarıyıldır. Tez savunma sınavı tezin teslimini takip eden 2 ay içerisinde yapılır. Dört yarıyıl sonunda kredili derslerini ve seminer dersini başarı ile tamamlayamayan veya bu süre sonunda dersleri başarı ile tamamlamış olsa dahi, Genel ağırlıklı not ortalaması (GANO) 2,50 altında kalan öğrencinin Enstitü ile ilişiği kesilir.
Eğitim Programları ve Öğretim bilim uzmanı olarak akademik yeterlilik kazandırmak amaçlanmaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı özel okullarda ve Milli Eğitim Bakanlığı Program Geliştirme Daire Başkanlığı'nda program geliştirme uzmanı olarak çalışabilmektedirler. Aynı zamanda Devlet ve Vakıf üniversitelerinde lisans ve lisans üstü seviyede de ders verebilmekte, alanlarıyla ilgili her türlü program geliştirme, uygulama, değerlendirme ve sürdürülebilme çalışmalarında uzman olarak ye alabilmektedir.
Yüksek lisans gerekliliklerini başarı ile yerine getiren öğrenciler doktora programına başvurabilirler.
Marmara Üniversitesi Sınav ve Başarı Değerlendirme Yönergesine (2008) göre Eğitim Programları ve Öğretim Tezli Yüksek Lisans Programına kayıtlı olan bir öğrencinin kendisine sunulan seçmeli ve zorunlu derslerden başarılı sayılabilmesi için ara sınav notunun %40’ından, yarıyıl sonu sınav notunun ise %60’ından aldığı notun 65 puan ve üzeri olması gerekmektedir. Marmara Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine (2013) göre ise yarıyıl sonu sınavlarında 100 puan üzerinden, yüksek lisans programlarında en az 65 alamayan öğrenci ilgili dersten başarısız sayılır. (Madde 43). Teorik derslerde en az % 70, uygulama ve uygulamalı derslerde en az % 80 devam zorunluluğu vardır. Bunu sağlamayan öğrenci o dersin yarıyıl sonu sınavına giremez (Madde 41).
Kayıtlı olduğu eğitim-öğretim yıllarında en az 60 (AKTS) krediyi tamamlayan, kendisine sunulan derslere devam eden, derslerden geçebilmenin koşulu olan 65 puan ve üstünde puan alan ve yüksek lisans tezini tamamlayarak bir jüri karşısında savunarak başarılı bulunan öğrenciler mezun olma hakkına sahip olmaktadır. Marmara Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine (2013) göre derslerini başarıyla tamamlamak, GANO’su 2,50 ve üzeri olmak ve tez sınavında başarılı olmak kaydıyla Enstitü tarafından istenen ilgili basılı ve elektronik dokümanlarla birlikte, Enstitü tez yazım kurallarına uygun olarak yazılmış tezin bir kopyasını tez sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde Enstitüye teslim eden ve tezi şekil yönünden uygun bulunan tezli yüksek lisans öğrencisine tezli yüksek lisans diploması ile diploma eki verilir. Diplomanın aslı hazırlanıncaya kadar diploma yerine geçen çıkış belgesi verilebilir ancak diploma eki verilmez. (Madde 17)
Tam zamanlı.
Prof. Dr. Seyfi KENAN, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölmü Eğitim Programları ve Öğretim Ana Bilim Dalı, Göztepe Yerleşkesi 34722 Kadıköy/İSTANBUL. seyfi.kenan@marmara.edu.tr Tel: +90216 345 90 90
Eğitim Programları ve Öğretim alanıyla ilgili Marmara Üniversitesi Birim Kütüphanelerinden yararlanılabilmektedir.