Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Doktora - Eğitim Bilimleri Enstitüsü - Özel Eğitim

Program Tanımları

Kuruluş

Eğitim Bilimleri Enstitüsü Özel Eğitim Anabilim Dalı altında “Özel Eğitim Doktora Programı” 2016-2017 eğitim-öğretim yılında kurulmuştur. Özel Eğitim Doktora Programı, özel gereksinimi olan bireylerin eğitimi alanındaki bilimsel gelişmeleri izleyip yordayan, bilimsel araştırma yaparak bilgi üreten ve sorunlara çözüm üreten nitelikli Özel Eğitim uzmanları yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Özel Eğitim Doktora Programı Şubat.2024 tarihinde ilk mezununu vermiştir.

Kazanılan Derece

Özel Eğitim doktora programını başarılı bir şekilde tamamlayan bir öğrenci "Bilim Doktoru" ünvanı ile mezun olmaktadır.

Kabul ve Kayıt Koşulları

Özel Eğitim doktora programına kabul edilecek öğrenciler için ön koşullar Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü internet sitesinde ilan edilmektedir. Lisansüstü programlara başvuran adaylardan başvurusu kabul edilenlerin programlara yerleştirilmesi şu esaslara göre olur: Doktora programlarında ALES puanının %50’si, mezuniyet/transkript not ortalamasının %20’si, meslekî bilgi değerlendirme sınavının %15’i, mülâkat sınavının %15’i dikkate alınarak başarı notu hesaplanır. Asil listede yer alan adayların kayıtları, Enstitü Yönetim Kurulunca akademik takvim dikkate alınarak belirlenen tarihlerde yapılır. Kayıt için öğrencilerden talep edilen belgelerin aslı veya kurumu ya da Enstitü tarafından onaylı örneği kabul edilir. Askerlik durumu ve adlî sicil kaydı konusunda adayın beyanına dayanılarak işlem yapılır. Asil listedeki adaylardan ilan edilen süre içinde kesin kayıt yaptırmayanlar kayıt hakkını kaybeder. Bu adayların yerine, Enstitü tarafından ilan edilen yedek adaylar başvurabilir.

Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar

Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken alıp başarılı olduğu derslerden Enstitümüzde aynı lisansüstü programa kayıt olduktan sonra hangilerinin asgari ders yükünden sayılması ile ilgili dilekçesine istinaden, ders içeriklerini ve not döküm çizelgesini gösteren başvurusu, danışmanın önerisi, anabilim dalı başkanlığının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenir. Değişim programlarına katılan öğrencilerin karşı üniversiteden aldıkları dersler seçimlik ya da zorunlu ders olarak kabul edilir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Özel eğitim alanı mezunu öğrenciler programa başvuru yapabilmektedirler. Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öğrenciler için toplam 30 krediden ve bir eğitim-öğretim dönemi için 60 AKTS’den az olmamak üzere, en az 9 ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS’den oluşur.

Program Profili

Bu programın amacı özel eğitim alanında eğitim, öğretim ve üst düzey araştırma yapabilecek bilgi, beceri, tutum ve deneyime sahip, eleştirel düşünebilen, özgüveni yüksek ve alanıyla ilgili yenilikleri ulusal ve uluslararası ölçekte takip edebilecek yeterliliklere sahip uzman bireyler yetiştirmektir.

Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)

Özel Eğitim doktora programı mezunları kamu ve özel sektörde ilgili alanlarda çalışabilirler. Kadro açılması halinde üniversitelerin ilgili bölümlerinde çalışabilirler.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Doktora programını başarı ile tamamlayan mezunlar, doktora sonrası (post-doktora) çalışmalarına katılabilir ve üniversitelerde akademisyen olarak devam edebilirler.

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Özel Eğitim doktora programına kayıtlı olan bir öğrenci; kendisine sunulan seçmeli veya zorunlu bir dersten başarılı olarak sayılabilmek için; ara sınav notunun %40’ı final notunun ise %60’ından aldığı notun 75 puan ve üstünde bir not alması ve tüm derslere devam etmesi gereklidir. Ayrıca bölümümüz Özel Eğitim doktora programımızda yer alan derslerin uygulamalı ve teorik derslerden oluşması da değerlendirme de bölümümüzce dikkate alınan bir diğer noktadır. Uygulamalı derslerde sınav notları uygulamanın niteliğine göre ödev, araştırma ve benzeri çalışmaların değerlendirilmesi yoluyla belirlenir. Bir dersin başarı notu ara sınavlar not ortalaması ile yarıyıl sınavı notunun birlikte değerlendirilmesi ile elde edilir. Yarıyıl sonu sınavının başarı notuna etkisi %60'tır. Derslerden başarılı sayılmak için GANO'nun en az 3.00 olması gerekir.

Mezuniyet Koşulları

Öğrencinin başarılı olabilmesi için Genel Not Ortalamasının (GNO) 3.00 olması gerekir. Dersleri başarı ile tamamlayanlar en geç 5. yarıyıl sonunda yeterlik sınavına girerler. Yeterlik sınavında başarılı olanlar tez yapmaya hak kazanırlar. Tez bitene kadar belirlen üç kişilik jüriye her altı ayda bir tez ile ilgili sunum yapılması ve jüri tarafından başarılı bulunması gerekmektedir. Doktora programındaki bir öğrenci tezi ile ilgili elde ettiği sonuçları, ilgili enstitünün tez yazım kurallarına uygun biçimde yazmak ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır. Jüri üyeleri biri tez danışmanı, ikisi izleme komitesi üyesi ve ikisi kurum dışı olmak üzere toplam 5 üyeden oluşur. Ayrıca, biri üniversite içinden, biri de üniversite dışından olmak üzere iki yedek üye belirlenir. Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri tez hakkında salt çoğunlukla kabul, red veya düzeltme kararı verir. Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç altı ay içinde gereğini yaparak tezini aynı jüri önünde tekrar savunur.

Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )

Derslere devam zorunluluğu bulunmaktadır.

Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Program Başkanı Prof. Dr. Fatma Nur AKÇİN nakcin@marmara.edu.tr AKTS / DS Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Onur ÖZDEMİR onur.ozdemir @marmara.edu.tr Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Zihin Engelliler Öğretmenliği ABD Göztepe Yerleşkesi, 34722 Göztepe / Kadıköy / İSTANBUL

Bölüm Olanakları

Dersler Atatürk Eğitim Fakültesi Prof. Dr. Hikmet Savcı binasında yapılmaktadır. Kablosuz internet erişimi, kütüphane, çalışma odası, derslik bulunmaktadır.

Müfredat

Müfredat