Program Tanımları
Eğitim Bilimleri Enstitüsü'ne bağlı olarak 1990 yılından beri program açılmaktadır.
Rehberlik ve Psikolojik Danışma Doktora derecesi kazanılmaktadır.
Doktora programına başvuran adayların, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş sınavından (ALES) asgari 65 standart puan veya eşdeğerliği Üniversitelerarası kurul tarafından belirlenmiş sınavlardan asgari başarı puanı almış olması; Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil sınavından (ÜDS) en az 60 puan almış olması veya üniversiteler arası kurul tarafından kabul edilen sınavlardan birinden bu puana eşdeğer bir puan almış olması gerekmektedir. Yabancı uyruklu adayların kendi anadilleri dışında İngilizce, Almanca ve Fransızca dillerinden birinden Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil sınavından (ÜDS) en az 60 puan veya üniversiteler arası kurul tarafından kabul edilen sınavlardan birinden bu puana eşdeğer bir puan almış olması gerekmektedir. Başvuruda ALES, ÜDS ve lisans diplomasını veren yüksek öğretim kurumundan alınmış transkriptin enstitüye teslim edilmesi gerekmektedir. Adaylar, enstitü tarafından ilan edilen sınav tarihleri içinde bilimsel değerlendirme ve mülakat sınavlarının başarılması halinde programa esas kayıtlarını yaptırabilmektedir.
Doktora programına öğrenci kabulünde Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş sınavını ( ALES) ve Üniversitelerarası Kurul Yabancı dil sınavından (ÜDS) alınan puanlar, mülakat ve Bilimsel değerlendirme notu başarı notunda değerlendirmeye alınır. ALES,ÜDS sınavlarının başarı notuna etki oranları, asgari başarı notları Eğitim Bilimleri Enstitüsü tarafından belirlenmekte ve ilan edilmektedir. Doktora programına başvuru için Eğitim Bilimleri Enstitüsü tarafından ilan edilen alanlardan lisans ve/veya yüksek lisans diplomasına sahip olunması gereklidir.
Doktora programı sonunda öğrencinin bağımsız araştırma yapabilmesi, alandaki bilimsel konulara derin bir analiz ve yorum getirebilmesi ve sentezlemelere ulaşabilmesi amaçlanmaktadır. Doktora öğrencisinin hazırlayacağı tez (1) Alana bilimse bir yenilik getirmeli, (2) yeni bir bilimsel yöntem geliştirmeli veya (3) bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulama şeklindeki niteliklerden birine sahip olmalıdır. Doktora öğrencisinin 30 kredilik dersler, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tezini başarı ile tamamlaması gerekmektedir.
Psikolojik Danışma ve Rehberlik konu alanında en üst düzeyde akademik yeterlik sağlanması amaçlanmaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı özel ve devlet okullarında "rehber öğretmen " kadrosunda okul psikolojik danışmanlığı yapmaktadırlar. Rehberlik ve Araştırma Merkezleri'nde ; dershanelerde rehber ve psikolojik danışman olarak çalışmaktadırlar. T.C. Adalet Bakanlığı'nda ,çocuk mahkemelerinde "pedagog" ünvanı ile görev yapmaktadırlar. Özel sektördeki kurumların İnsan Kaynakları bölümünde kişisel gelişime destek vermek, personel seçimi gibi konularda görev yapmak üzere istihdam edilmektedirler. Özel ve kamu kurumlarında psikolojik danışman olarak çalışabilmektedirler. Emniyet teşkilatında Rehberlik Psikolojik Büro amirliklerinde görev yapabilmektedirler. Devlet ve Vakıf üniversitelerinde lisans ve lisans üstü seviyede ders verebilmektedirler.
Yurt içinde veya dışında doktora sonrası programlara katılabilme olanağı vardır.
Toplam 30 kredilik dersleri başarı ile tamamlamış olmak, yeterlik sınavını ve jüri önünde sözlü tez savunmasını yapmış olmak, yazılı bir tezi enstitü tarafından belirlenen format ve koşullar çerçevesinde tamamlamak gerekmektedir. Doktora yeterlik sınavları programdaki kredili dersler başarı ile tamamlandıktan ve istenilen Genel ağırlıklı not ortalamasının (GANO) sağlanması halinde anabilim dalı başkanlığı tarafından Enstitüye tez savunması için yeterlik sınavı ve yürütecek öğretim üyelerinin isimlerinin jüri üyeliği için önerilmesi gerekmektedir. Doktora yeterlik sınavı belirlenen ve ilan edilen gün ve saatte yazılı ve sözlü sınav olmak üzere iki bölüm halinde yapılmaktadır. Doktora yeterlik jürisi tarafından öğrencilerin başarılı veya başarısız şeklinde yaptıkları değerlendirmeler sınavı takiben en geç 3 gün içinde Enstitüye yazılı olarak verilmekte ve Enstitü tarafından ilan edilmektedir.
Yüksek lisans derecesi ile programa kabul edilen doktora öğrencileri için teorik derslerin tamamlanma süresi 4 yarıyıldır. Doktora programını tamamlama süresi 8 yarıyıldır. Kredili derslerini belirtilen süre içinde tamamlayamayan veya Genel ağırlıklı not ortalaması (GANO) 3,00’ün altında kalan öğrencinin Enstitü ile ilişiği kesilmektedir. Doktora programına devam eden öğrencilere Anabilim dalı başkanlığı tarafından program başladıktan en geç 2 yarıyıl sonunda tez danışmanı atanmakta ve tez danışmanı enstitü yönetim kurulu tarafından onaylandıktan sonra kesinleşmektedir. Tez danışmanı ilgili anabilim dalında görevli profesör, doçent veya yardımcı doçentler arasında belirlenmektedir. Gerekli hallerde ikinci bir tez danışmanı da atanabilmektedir. Tez savunma sınavı, tezin teslimini takip eden 2 ay içerisinde sözlü olarak yapılmak zorundadır. Öğrenci, jüri üyeleri tarafından "başarılı" veya "başarısız" olarak değerlendirilmekte ve hazırlanan tutanak 3 gün içerinde Enstitüye teslim edilmektedir. Tez sözlü savunmasında başarılı olmak ve diğer koşulları da sağlamış olmak koşulu ile doktora tezinin ciltlenmiş en az iki kopyası ile tezin tamamının Türkçe ve İngilizce özetlerini de içeren 3 adet elektronik kopyasının sınavı takiben 1 ay içerisinde enstitüye teslim edilmesi gerekmektedir.
0
Prof. Dr. A. Esra Aslan Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Rehberlik ve Psikolojik Danışma Ana Bilim Dalı Göztepe Yerleşkesi Kadıköy-İstanbul ayse.aslan@marmara.edu.tr 0 216 345 90 90 dahili 271
-