Doktora - Eğitim Bilimleri Enstitüsü - Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi

Doktora programımıza 2008-2009 Eğitim Öğretim yılı Bahar döneminde öğrenci alımına başlanmıştır.

Doktor

Bir Yüksek Lisans programından mezun olmak; ALES'ten 70; UDS'den 60 ve üzeri puan almak.

Yüksek Lisans mezunu olmak

Teorik ve pratik çalışmaları başarıyla tamamlamak.

Akademik yeterliliğe sahip bireyler yetiştirmek.

Program mezunları Doktor ünvanıyla yüksek öğretim kurumlarında ya da eğitime ilişkin diğer iş sahalarında istihdam edilebilmektedir.

Post-doktora ya da doktora sonrası çalışmalar

%40 ara sınav; %60 final

Süresi içerinde dersleri ve tezini başarıyla tamamlamak

Marmara Üniversitesi Göztepe Kampusu Atatürk Eğitim Fakültesi Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Bölümü Tarih Öğretmenliği ABD Kadıköy/İstanbul

• Mezunlar, tarih alanına ilişkin kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olurlar.
  • Mezunlar, tarih eğitimine ilişkin özgün bilimsel araştırma yapabilirler.
  • Mezunlar, tarih öğretim sürecini özgün bir biçimde planlama ve düzenleme becerisine sahip olurlar.
  • Mezunlar, tarih öğretimi araştırmalarına yönelik araştırma yöntem ve tekniklerini etkili biçimde kullanırlar.
  • Mezunlar, sosyal bilim disiplinleri arasındaki ilişkinin kuramsal boyutunu kavrar yapacakları araştırmalarda bunu bütüncül bir biçimde kullanırlar.
  • Mezunlar, yüksek lisans yeterliklerine dayalı olarak, tarih eğitimi alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirirler.
  • Mezunlar, tarih eğitimi alanına ait bir sorunu, bağımsız olarak kurgular, çözüm yöntemi geliştirir, veri toplar ve analiz eder, sonuçları değerlendirebilirler.
  • Mezunlar, tarih eğitimi alanında öngörülmeyen, karmaşık durumlarda yeni stratejik yaklaşımlar geliştirebilir ve sorumluluk alır ve çözüm üretebilirler.
  • Mezunlar, tarih eğitimi alanıyla ilgili bilgileri eleştirel bir gözle değerlendirebilir, ileri düzey çalışmaları bağımsız olarak yürütebilirler.
  • Mezunlar, tarih eğitimi alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, alanındaki ve dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilirler.
  • Mezunlar, sosyal bilimlere ilişkin yerleşik inanışları eleştirel bir bakış açısıyla inceleyerek, bunları geliştirebilir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilirler.
  • Mezunlar, tarih eğitimi alanı ile ilgili araştırmaların her aşamasında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetirler.
  • Mezunlar, tarih eğitimi alanıyla ilgili uluslar arası düzeyde literatüre katkı sağlayacak çalışmalar yapabilirler.
  • Mezunlar, uluslar arası camiada yaptığı özgün araştırmaları yabancı bir dilde yayınlayabilirler.