Program Tanımları
Bilgisayar Mühendisliği (Türkçe) Bölümü, Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi bünyesinde kurulmuştur. Tezli Yüksek Lisans programına ilk kez 2016-2017 Güz Dönemi’nde öğrenci alınmıştır. Lisans programı 2018-2019 öğretim yılından itibaren öğrenci kabul etmektedir. Doktora programına ise ilk defa 2022-2023 öğretim yılında öğrenci kabul edilmiştir.
Programda akademik olarak başarılı olan öğrencilerimiz "Bilgisayar Mühendisliği alanında Yüksek Lisans Diploması" alırlar.
Yüksek lisans programına başvuracak adayların Bilgisayar Mühendisliği ya da yakın alanlarda Lisans derecesine sahip olmaları gerekmektedir. Bu alanların listesi her yarıyıl öğrenci alımı ile ilgili ilanda duyurulmaktadır. Lisans derecesini Bilgisayar Mühendisliği alanından farklı bir alanda almış olan adaylar Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı ve Enstitü Yönetim Kurulu'nun belirleyeceği Bilimsel Hazırlık Programına katılırlar. Bilimsel Hazırlık Programı için 30 kredi saatinden fazlasını gerektiren adaylar lisansüstü programlara kabul edilmezler. Diğer gerekli şartlar başvuru döneminden önce Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından duyurulur.
Türk Yüksek öğretim kurumlarında önceki formal (örgün) öğrenmenin tanınması, özel öğrenci kabulu, yatay ve ünversite içindeki geçişler ; Yüksek Öğrenim Kurulu'nun belirlemiş olduğu "YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA LİSANSÜSTÜ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ " kapsamında gerçekleşmektedir.
Anabilim Dalımızın eğitim dili Türkçedir. Anabilim dalı eğitim planında yer alan tüm dersleri ve tezi yaparak 60 AKTS kredisini tamamlamak mezuniyet için yeterlidir. Lisans üstü tezler Anabilim dalının önerisi ve Fen Bilimleri Enstitüsü Yönetim Kurulu’nun onayıyla İngilizce dilinde yazılabilir.
Anabilim dalımız dinamik, üretken ve nitelikli akademik kadrosuyla Bilgisayar Mühendisliği gibi teknolojik gelişmelerin sürekli olduğu bir alanda güncel ve uygulama tabanlı bir eğitim politikası izlemektedir. Anabilim dalımız iş hayatındaki tüm sektörlere, günlük yaşantının her alanına giren bilgisayar teknolojileri ile dijitalleşen hayata yönelik akademik çalışmaları endüstri iş birliği ve uygulamaya dönük tezler ile desteklemektedir. Ulusal ve uluslararası proje çağrılarının yanı sıra sektör firmaları ile yapılan iş birlikleri ile bölümümüzün bilgi birikimi ve altyapı imkanları genişlemektedir. Bu birikim öğrencilerimizin bilgisayar bilimleri ile ilgili projelerde araştırmacı, geliştirici ve yönetici pozisyonlarına hazır olmalarını sağlayacak şekilde aktarılmaktadır. Bölümümüzde ağırlıklı olarak çalışma yapılan konularından bazıları makine öğrenmesi ve yapay zekâ, görüntü işleme, veri madenciliği, doğal dil işleme ve metin madenciliği, bilgisayar ağları ve siber güvenlik, gömülü sitemler, nesnelerin interneti, yazılım mühendisliğidir. Lisansüstü tez çalışmalarının akademik çıktıları nitelikli akademik konferanslarda ve dergilerde yer alarak uluslararası literatüre katkıda bulunulmaktadır.
Bölümümüz Lisans ve lisansüstü mezunlarının istihdam olanakları oldukça geniştir. Mezunlarımız yazılım geliştirme, siber güvenlik, bilişim alt yapısı, finans teknolojileri, ArGe merkezleri, Kamu kurumlarında çalışma imkanı buldukları gibi benzer pozisyonları yurtdışında da bulabilmektedirler. Mezunlarımız, yurtiçi ve yurtdışında bir çok üniversitede Doktora veya doktora sonrası araştırmacı pozisyonlarında çalışabilmektedir.
Bilgisayar Mühendisliğinin programından gerekli şartları tamamlayarak yüksek lisans derecesi ile mezun olan öğrencilerimiz doktora için gerekli (ALES ,YDS ,YÖKDİL ) sınavlarda aldıkları sonuçlara bağlı olarak müracaat ettikleri kurumların yeterlilik şartlarını sağladıkları durumlarda alanları ve alan dışı doktora programlarına kabul edilebilirler.
Anabilim dalımız derslerinde arasınav ve yarıyıl sonu sınavının yanısıra proje ödevleri ve ödevler önemli yer tutmaktadır. Öğrenciler derse yönelik projeler hazırlayarak konu üzerine uygulama geliştirme deneyimine sahip olmaktadırlar.
Bilgisayar Mühendisliği Programından Yüksek Lisans derecesiyle mezun olunabilmesi için gerekli koşullar Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından sunulan LİSANSÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ'nde belirtilmiştir.
0
Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi 34840 – Aydınevler MALTEPE - İSTANBUL
Anabilim dalımızda şu an 4 Profesör, 5 Doçent, 5 Doktor Öğretim Üyesinden oluşmaktadır.