Program Tanımları
Marmara Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü 1994 yılında kurulmuş ve ilk lisansüstü öğrencilerinin eğitimine 2014 yılında başlamıştır. Hazırlık döneminin ardından 2010-2011 akademik yılında da ilk lisans öğrencilerini kabul etmiştir. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü, Mühendislik Fakültesinin vizyonu doğrultusunda, eğitim ve araştırma alanlarında seçimini yeni ürünlerin bilgisayar destekli tasarımı ve üretimi olacak şekilde yapmıştır. Türkiye, gümrüklerin kısmi olarak açılması yoluyla, kendi endüstrisinin Avrupa Birliği ülkelerininki ile rekabet edebilirliğini arttırma aşamasındadır. Bu amaca yönelik olarak küresel düşünme, yeni tasarım ve üretim teknolojileri ve araştırma-geliştirme faaliyetleri hayati önem taşımaktadır. İleri endüstriyel tasarım ve üretime ait temel ve uzmanlık bilgileri yalnızca üretimin kalite ve üretkenliğinin yükseltilmesi amacına değil, Türkiye’de ki yaşam kalitesi ve standardının yükseltilmesi amacına da hizmet etmektedir. Bu nedenle Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünün amacı bu başlıkları dikkatlice incelemek, değerlendirmek, araştırmak, geliştirmek ve eğitime yerleştirmektir. Biz inanıyoruz ki Türkiye’deki Elektrik-Elektronik Mühendisleri kendi ürünlerini tasarlayabilecek ve kendi teknolojilerini geliştirebilecek düzeye erişmelidirler.
Programın tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar "Elektrik-Elektronik Mühendisliği alanında Doktora Diploması" derecesi alırlar.
Mühendislik derecesine derecesine sahip olan öğrenciler ile Matematik, Fizik, Kimya ve benzeri fen bilimleri mezunları Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim dalında Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından sunulan Yüksek Lisans ve Ph.D doktora programlarına başvurma hakkına sahiptirler. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilimdalı’nda öğretim dili İngilizce'dir. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim dalı için Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından belirlenen kontenjan ve şartları sağlayan adaylar akademik takvimde belirtilen başvuru döneminden başvurularını yaparlar. Başvurusu Enstitü tarafından kabul olan adaylar ilan edilen günlerde Anabilim dalları tarafından verilen bilim sınavlarına girmeleri gerekmektedir. Bilim sınavında başarılı olup, Fen Bilimleri enstitüsü Yüksek Lisans ve Doktora programlarına kayıt koşullarını sağlayan adayların kontenjan dahilinde kayıtları yapılır.
Türk Yüksek öğretim kurumlarında önceki formal (örgün) öğrenmenin tanınması, özel öğrenci kabulü, yatay ve üniversite içindeki geçişler ; Yüksek Öğrenim Kurulu'nun belirlemiş olduğu "YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA LİSANSÜSTÜ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ " kapsamında gerçekleşmektedir.
Farklı bilim dallarından mezun olmuş öğrenciler, fark derslerinin sayısının üçü asması halinde Bilimsel Hazırlık Programı’na alınırlar. Bilimsel Hazırlık Programı’nda 2 yarıyılda toplam 30 kredi saatinden fazlasını gerektiren dallardan mezun olmuş örgenciler lisansüstü programlara alınmazlar. Ana Bilim Dalı eğitim planında yer alan tüm dersleri ve tezi yaparak 60 AKTS kredisini tamamlamak mezuniyet için yeterlidir.
Marmara Üniversitesi Elektrik-Elektronik Muhendisliği Bölümü'nün özgörevi, bilgi ve becerilerini kullanarak teknolojik gelişmeler çerçevesinde topluma hizmet eden, bilim ve teknolojinin ülkede ve dünyada gelişmesine ve yayılmasına katkıda bulunan, Elektrik-Elektronik Mühendisliğinin her alanında ulusal ve uluslarası düzeyde etkin roller alabilecek yerlere bilgi ve becerilerle donanımlı mesleki ve etik sorumluluk sahibi Makine mühendisleri yetiştirmektir. Bu nedenle Eğitim Planı Elektrik-Elektronik mühendisliğinin temellerini vermek üzere tasarlanmıştır.
Mezunların istihdam alanı oldukça geniştir. Savunma sanayi, kablolu ve kablosuz haberleşme, robotik ve otomasyon, modelleme ve prototip geliştirme, biyomedikal, yüksek enerji sistemleri, güç elektroniği, elektromekanik, donanım tasarımları ve uygulaması, uydu ve optik haberleşme, bilgisayar ağları ve elektronik devre ve sistem tasarımları gibi birçok alanda istihdam edilebilmektedirler.
Elektrik-Elektronik Mühendisliğinin programından gerekli şartları tamamlayarak yüksek lisans derecesi ile mezun olan öğrencilerimiz doktora için gerekli (ALES ,ÜDS ,KPDS ) sınavlarda aldıkları sonuçlara bağlı olarak müracat ettikleri kurumların yeterlilik şartlarını sağladıkları durumlarda alanları ve alandışı doktora programlarına kabul edilebilirler.
Öğrenciler derslere, uygulamalara ve sinavlara katılmak zorundadır. Öğrencinin devamı ilgili öğretim üyesi tarafından takip edilir. Hemen hemen tüm zorunlu ve seçmeli derslerde öğrenciler için seçilmiş kaliteli problemler sözlü ve yazili olarak örnek şekilde sınava hazırlık olarak çözülür. Arasınavların tümü yarıryılın sekizinci haftasında yapılmaktadir. Her yarı yılda her ders için bir arasınav yapılır. Arasınava ilaveten her dersten bir final sınavı yapılır. Final sınavları tarihleri öğrenci işleri tarafından ian edilir. Mazereti nedeniyle sınava giremeyen öğrencilere geçerli bir mazereti olması halinde Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla mazeret sınav hakkı verilebilir. Arasınav ve final sınavlarının yanısıra derslerde raporlar, ödevler, kısa sınavlar, seminer sunumları ve laboratuvardaki performans gibi eğitim aktiviteleri ögrencinin yarıyıl içindeki performans değerlendirmesinde kullanılabilir. Bu aktivitelerin başarı notuna ne şekilde yansıtılacağı yarıyıl başında ilgili dersin syllabus'u tarafından oğrencilere duyurulur. Yarıyıl notu (ham not) dönem içi aktivitelerin ortalamasının (arasınav,quiz, ödev, sunum,proje...) % 50'si, final sınavınin % 50'si alınarak bulunur. Öğrencinin ham notları değerlendirme sistemine göre harf notuna dönüştürülerek öğrencinin basan notu belirlenir. Arasınav veya final sinavı gerektirmeyen snavlar oğretim üyesi tarafından belirlenir.
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Programından Yüksek Lisans derecesiyle mezun olunabilmesi için gerekli koşullar Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından sunulan LİSANSÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ'nde belirtilmiştir.
Tam zamanlı
Bölüm Başkanı, AKTS /DS Koordinatörü Prof. Dr. Gökhan Bora Esmer Tel :0-216-777 36 68 E-mail: bora.esmer@marmara.edu.tr Adres: Marmara Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü, 34722 Kadıköy İstanbul, TÜRKİYE Tel : +90-216-777 35 91
Son yıllarda zenginleşen öğretim kadrosuna halen 4 Profesör, 3 Doçent, 6 Yardımcı Doçent, 1 Öğretim Görevlisi ve 5 Araştırma Görevlisi katılmaktadır. Holografik görüntüleme, yarı-iletkenler, bilgi işlem, dağıtık kontrol , akustik MEMS ve fotonik ile akıllı sistemler dahil olmak üzere çeşitli testlerin yapılabildiği laboratuvarlara sahiptir. Tümünde internet bağlantısı bulunan MS-Ofis, Python, MATLAB, Xilinx gibi bilgisayar programları ile donatılmış iki bilgisayar laboratuvarı Ar-Ge ve eğitim amaçlı kullanılmaktadır. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü, Erasmus programına da katılarak çeşitli AB ülkelerinde öğrenim gören yabancı öğrencilerin bir bölümünü kabul etmiştir. Bölüm geçen süre zarfında ikili anlaşma sayısını artırdı.