Program Tanımları
Marmara Üniversitesi’nin Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği (Türkçe) Ana Bilim Dallarında Yüksek Lisans ve Doktora Düzeyinde Eğitim-Öğretim, bilimsel araştırma ve uygulama yapılması amaçlanan çalışmalarına 2013-2014 Güz döneminde başlanmıştır. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı’nda Tezli Yüksek Lisans ve Doktora programları yürütülmektedir. Uluslararası düzeyde lisansüstü eğitim vererek, sanayi ve araştırma kurumlarında tasarım, üretim, uygulama çalışmalarında başarı ile görev alabilecek yaratıcı, problem çözmede sistematik yaklaşıma sahip, takım çalışmasına yatkın, çevreye duyarlı, sosyal, ekonomi ve mesleki etik bilincine, sorumluluk ve lider özelliklerine sahip, yüksek lisans ve/veya doktora dereceli Elektrik-Elektronik mühendisleri yetiştirmek ana hedeftir. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı’nda, Kontrol ve Kumanda Sistemleri, Elektromanyetik Alanlar ve Mikrodalga Tekniği, Elektrik Tesisleri, Elektronik, Devreler ve Sistemler, Telekomünikasyon, Elektrik Makineleri vb. alanlarda araştırma, geliştirme ve uygulama faaliyetleri yürüten öğretim elemanları bulunmaktadır.
Programın tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar "Makine Mühendisliği alanında Yüksek Lisans Diploması" derecesi alırlar.
Yüksek Lisans ve Doktora Programı için herhangi Bir Lisans Programından mezun olan öğrenciler Elektrik-Elektronik Mühendisliği (Türkçe) Ana Bilim Dalı'nda Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından sunulan Yüksek Lisans ve Doktora Programlarına başvurma hakkına sahiptirler. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı’nda öğretim dili Türkçe'dir. Elektrik-Elektronik Mühendisliği (Türkçe) Ana Bilim Dalı için Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından belirlenen kontenjan ve şartları sağlayan adaylar akademik takvimde belirtilen başvuru döneminden başvurularını yaparlar. Başvurusu Enstitü tarafından Kabul olan adaylar ilan edilen günlerde Ana Bilim Dalları tarafından verilen bilim sınavlarına girmeleri gerekmektedir. Bilim sınavında ve sonrasında yapılan mülakatta başarılı olup, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans ve doktora programlarına kayıt koşullarını sağlayan adayların kontenjan dahilinde kayıtları yapılır.
Türk Yüksek öğretim kurumlarında önceki formal (örgün) öğrenmenin tanınması, özel öğrenci kabulü, yatay ve üniversite içindeki geçişler ; Yüksek Öğrenim Kurulu'nun belirlemiş olduğu "YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA LİSANSÜSTÜ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ " kapsamında gerçekleşmektedir.
Farklı bilim dallarından mezun olmuş öğrenciler, fark derslerinin sayısının üçü asması halinde Bilimsel Hazırlık Programı’na alınırlar. Ana Bilim Dalı eğitim planında yer alan dersleri ve tezi yaparak 60 AKTS kredisini tamamlamak mezuniyet için yeterlidir.
Elektrik-Elektronik Mühendisliği alanında çağdaş teknolojik değişim ve gelişmeleri takip edebilen, uluslararası standartlarda yeni teknolojileri bilen ve uygulayan mühendisler yetiştirmek, akademik ve endüstri alanlarında üstün nitelikli, yeni teknolojilerin üretilmesine, tanıtılmasına ve yayılmasına katkıda bulunacak mühendisleri ülkemizin hizmetine sunmaktır.
Öğrenciler yapılan çok sayıdaki Erasmus antlaşması ile yurt dışına gidebilmektedirler. Sosyal ve kültürel faaliyetler ile gerek yurt içinde ve gerekse yurt dışındaki birçok yarışmalarda Marmara Üniversitesi’ni başarı ile temsil eder hale gelmişlerdir. Teknolojinin hızla gelişmesi ile Elektrik-Elektronik Mühendisliğinin uygulama ve kapsama alanı günden güne artmaktadır. Mezun olan öğrenciler aşağıdaki sektörlerde iş bulabilirler: Elektrik Tesisleri, Enerji, Otomotiv, Tekstil, Savunma, Tarım, Gemi endüstrisi, Raylı sistemler, Havacılık sektörü, Pazarlama, Otomasyon sistemleri, Havalandırma/Isıtma Sistemleri, Tasarım, Bakım Onarım, Yazılım.
Elektrik-Elektronik Mühendisliğinin programından gerekli şartları tamamlayarak yüksek lisans derecesi ile mezun olan öğrencilerimiz doktora için gerekli (ALES ,YDS ,YÖKDİL ) sınavlarda aldıkları sonuçlara bağlı olarak müracat ettikleri kurumların yeterlilik şartlarını sağladıkları durumlarda alanları ve alandışı doktora programlarına kabul edilebilirler.
Öğrenciler derslere, uygulamalara ve sınavlara katılmak zorundadır. Öğrencinin devamı ilgili öğretim üyesi tarafından takip edilir. Hemen hemen tüm zorunlu ve seçmeli derslerde öğrenciler için seçilmiş kaliteli problemler sözlü ve yazılı olarak örnek şekilde sınava hazırlık olarak çözülür. Arasınavların tümü yarıyılın sekizinci haftasında yapılmaktadır. Her yarı yılda her ders için bir arasınav yapılır. Arasınava ilaveten her dersten bir final sınavı yapılır. Final sınavları tarihleri öğrenci işleri tarafından ilan edilir. Mazereti nedeniyle sınava giremeyen öğrencilere geçerli bir mazereti olması halinde Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla mazeret sınav hakkı verilebilir. Arasınav ve final sınavlarının yanısıra derslerde raporlar, ödevler, Quizler, seminer sunumları ve Laboratuvardaki performans gibi eğitim aktiviteleri öğrencinin yarıyıl içindeki performans değerlendirmesinde kullanılabilir. Bu aktivitelerin başarı notuna ne şekilde yansıtılacağı yarıyıl başında ilgili dersin izlencesi tarafından öğrencilere duyurulur. Yarıyıl notu (ham not) dönem içi aktivitelerin ortalamasının (arasınav,quiz, ödev, sunum,proje...) % 50'si, final sınavının % 50'si alınarak bulunur. Öğrencinin ham notları değerlendirme sistemine göre harf notuna dönüştürülerek öğrencinin basan notu belirlenir. Arasınav gerektirmeyen sınavlar öğretim üyesi tarafından belirlenir.
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Programından Yüksek Lisans derecesiyle mezun olunabilmesi için gerekli koşullar Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından sunulan LİSANSÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ'nde belirtilmiştir.
Tam Zamanlı
Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik- Elektronik Mühendisliği (Türkçe) Ana Bilim Dalı Göztepe Kampüsü /İSTANBUL Program Başkanı: Prof. Dr. Ahmet Emin Kuzucuoğlu Telefon: 0-216-777 38 32 e-posta: kuzucuoglu@marmara.edu.tr
Elektrik- Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde 16 adet laboratuvar [ Elektrik devreleri, Elektronik, Bilgisayar, Elektrik Makineleri, Ölçme-enstrümantasyon, Sayısal kontrol, Hidrolik-Pnömatik, Haberleşme, Enerji sistemleri, Güç Elektroniği, Yenilenebilir enerji, Endüstriyel Otomasyon, Biyomedikal Görüntüleme Sistemleri] bulunmaktadır.