Doktora - Fen Bilimleri Enstitüsü - Endüstri Mühendisliği (İngilizce)

Endüstri Mühendisliği, üretim ve hizmet sektöründe yer alan kuruluşların verimliliğini ve kalitesini yükseltmek amacıyla; insan, malzeme, makine, enerji, para, teknoloji ve bilgi kaynaklarının bir sistem şeklinde tasarımını, geliştirilmesini ve etkili bir şekilde kullanılmasını sağlayan mühendislik dalıdır. Endüstri Mühendisliği etkin üretim ve servis sistemleri kurmak için mühendislik analiz ve tasarım yöntemleri ile matematik, bilgisayar, sosyal ve fen bilimlerindeki bilgi birikiminden yararlanır. Endüstri mühendisleri, karmaşık problemlerin çözümünü sağlayabilecek etkili üretim/hizmet sistemlerinin tasarımı, planlanması, iyileştirilmesi ve kontrolü üzerinde çalışırlar. Bu program 1994 yılında eğitime başlamıştır ve 2012 yılı itibariyle 4 profesör, 2 doçent, 4 yardımcı doçent ve 8 araştırma görevlisi ve ilgili sektörlerden kısmi zamanlı öğretim elemanları ile öğretim ve araştırma faaliyetlerini yürütmektedir.

Endüstri Mühendisliği Doktorası

Her Dönem Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünün belirlediği kurallarla Öğrenci kabulleri yapılır.

Endüstri Mühendisliği dışındaki bölümlerde Lisans ve/veya Yüksek Lisans eğitimi almış olan öğrenciler fark dersleri almaları şartıyla bu programa kabul edilirler.

YÖK'ün belirlediği kurallar çerçevesinde bölüm tarafından yapılan giriş sınavından yeterli puanı alan herkes bölümümüze kabul edilir. Bölümümüzün eğitim dili ingilizce olduğundan, bölüme sadece İngilizce bilen adaylar alınır.

Program, endüstrilerdeki problemlerin ve sistemlerin analizinin yapılması, modellenmesi ve en uygun çözümlerin bulunmasına yönelik bir eğitim verir. Öğrenciler hem bireysel hem de takım halinde çalışmaya teşvik edilirler.

Özel sektör: Sanayi (Henkle, Procter & Gamble, Coca-Cola, Turkcell, Garanti Bankası, Akbank, Unilever, Bosch) Kamu sektörü: Belediye kuruluşları TÜBİTAK ve Marmara Araştırma Merkezi Makine Mühendisleri Odası (MMO) KOSGEB Üniversiteler: Marmara Üniversitesi, Namık Kemal Üniversitesi

Bu programın daha üst bir derecesi yoktur.

Sene sonu sınavlarının ağırlığı %50'dir. Dönem içinde yapılan ara sınavlar, projeler, ödevler ve quizlerin (derse göre değişir) toplam ağırlığı %50'dir. 4'lü not sistemi uygulanmaktadır. Bir dersten başarılı olmak için en az 2.5 (CB) notu alınmalıdır.

Bu programdan mezun olabilmek için öğrencier 8 ders (24 kredi) tamamlayıp bir doktora tezi yapmalıdırlar.

Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi Maltepe Yerleşkesi Mühendislik Fakültesi M5 Blok Endüstri Mühendisliği Bölümü Aydınevler Mah. 34840 Maltepe-İSTANBUL/TÜRKİYE Telefon: 0216 777 36 31 Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Gültekin Çetiner Bölüm Başkan Yardımcısı: Doç. Dr. Arzum Özgen Bölüm Başkan Yardımcısı: Dr. Öğr. Üyesi Semih Özel Lisansüstü Program Başkanı: Bölüm Erasmus Koordinatörü: Doç. Dr. Cem Çağrı Dönmez WEB: http://ie.eng.marmara.edu.tr/

Sınıflar, bilgisayar laboratuvarları, kütüphane.

• Mühendislik bilimlerinde kuramsal ve uygulamalı bilgileri somut problemleri modelleme, çözme ve çözüm metodu geliştirme amacı ile kullanabilmek.
  • Mühendislik problemlerinin niteliğini saptama, tanımlama, formüle etme ve uygun analizini yapabilme becerisine sahip olma
  • Bir sistemi, süreci, ürünü iktisaden gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama ve uygulam becerisine sahip olma
  • Mühendislik uygulamaları için gerekli araçları seçme, geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
  • Mühendislik problemlerinin incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama ve sonuçlarını analiz ve yorumlama becerisine sahip olma