Program Tanımları
Fen Bilimleri Enstitüsü MARMARA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ’NE bağlı olarak 10 Temmuz 1982 tarihinde kuruldu. Fizik Yüksek Lisans Programı, Marmara Üniversitesi Fen-Bilimleri Enstitüsü bünyesinde 1988-1989 güz yarı yılında, akademik hayatına başlamıştır. Zaman içerisinde bölüme gelen öğretim üyelerinden uluslararası platformda yetişmiş ve uluslararası işbirlikçileri bulunan genç ve dinamik bir kadro oluşmuştur. Şu andaki mevcut kadro çekirdek kadro olup daha da büyümeye ve uluslararası rekabete açık en iyi Fizik Bölümlerinden biri olmaya doğru yol almaktadır.
Fizikte Doktora
Doktora programına başvuran adayların yüksek lisans diplomasına sahip olmaları gerekir. Başvuru yapan öğrenciler Fen Bilimleri Enstitüsünün belirlediği kurallar çerçevesince programlara kabul edilirler. Lisansüstü programlarına başvuran adayların ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılan Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) veya eşdeğerliği Üniversitelerarası kurul tarafından kabul edilmiş sınavlarda asgari başarı puanı Yüksek Lisans için en az 60 dır. ALES puanı ile gerektiğinde lisans veya yüksek lisans not ortalaması, YDS veya YÖKDİL sonuçları, bilim sınavı ve mülakat sonucu değerlendirilerek, kontenjan dahilinde programlarımıza öğrenci kabul edilir. Lisansüstü programları kazanan adaylar ilgili Yönetim Kurulunca belirlenen tarihler arasında ve istenen belgelerle birlikte ilgili Enstitü Sekreterliğine başvurarak kesin kayıtlarını yaptırırlar. Süresi içinde kesin kaydını yaptırmayan aday bu hakkını kaybeder.
Program; Fizik, Fizik Mühendisliği ve Fizik Öğretmenliği alanlarında yüksek lisans öğrenimi görmüş öğrencilere açıktır. Marmara Üniversitesi dışındaki bir yükseköğretim kurumunda bir lisansüstü programın en az iki yarıyılını başarı ile tamamlamış bulunan öğrenci aşağıdaki hükümler çerçevesinde Marmara Üniversitesi'nde açılmış bulunan lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. a- Yatay geçişin kabul edileceği programda, o programa bir yıl önce kayıt yaptırmış öğrenci sayısının onda birini aşmamak üzere (kesirler tama iblağ edilerek) kontenjan ayrılabilir. Hangi programdan hangi programa yatay geçiş yapılabileceği ve kontenjanları ilgili Anabilim Dalları Başkanlarının görüşü alınarak yönetim kurulunca belirlenir ve Senato tarafından kesin karara bağlanıp 3.maddede belirtildiği şekilde ilan edilir. b- Yatay geçiş başvurusunda bulunan adayın ilgili Anabilim dalı başkanının görüşü alınarak Yönetim Kurulunca görevlendirilen jüri tarafından yapılacak değerlendirmede başarılı olması gerekir. c- Yatay geçişi kabul edilen adayın kalan ders yükümlülüğü, bu Yönetmelik hükümleri dikkate alınarak tanınacak süre ve diğer hususlar ilgili Yönetim Kurulunca belirlenir.
Öğrenciler Enstitü'nün belirlediği süre içersinde, en az 21 kredi saatlik ders alarak başarı ile tamamlamak ve ilgili alanda Doktora tezini hazırlayarak başarı ile savunmak zorundadırlar. Kazanılan 21 kredi saatinin en az 6 kredi saati Zorunlu dersler tarafından karşılanmalıdır. Öğrenciler tez çalışmaları sırasında her yarıyıl kredisiz teorik Uzmanlık Alan derslerini alarak başarılı olmalıdırlar. Doktora programındaki bir öğrenci, elde ettiği sonuçları ilgili kurul tarafından belirlenen kurallara uygun biçimde yazmak ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır. Tez sınavında başarılı olmak ve diğer koşulları da sağlamak kaydıyla öğrenci Doktora Diploması almaya hak kazanır.
Fizik Doktora Eğitimi süresince teorik zorunlu ve seçmeli dersler verilmektedir: Zorunlu Dersler: Fizikte Matematik Yöntemler, Klasik Mekanik, Kuantum Mekaniği, İstatistiksel Mekanik, ve Elektromagnetik Teori. Seçmeli Dersler: Katıhal Fiziği, Atom Fiziği, Manyetik Rezonans, Yarıiletken Aygıtlar,Kozmoloji, Titreşimsel Spektroskopi Teorisi, ....vb.
Üniversite ve Araştırma Enstitülerinde Akademisyen, Öğretim Görevlisi; Araştırma Geliştirme Kurumları / Bölümleri (örn. TÜBİTAK, TAEK, ASELSAN, ); Teknoloji Danışmanlık ve Uygulama Şirketleri (örn. Sanayi şirketlerin ARGE'lerinde); Eğitim Danışmanlık Bölümü; Devlet Kurumları-Araştırma Teknolojileri Birimleri (örn. Enerji Bakanlığı) Teknoloji Altyapı Şirketleri; Yazılım Geliştirme Şirketleri; Finans Kurumları (Bankalar); Paket Yazılım Dağıtıcıları ve Uygulamacıları; Kimya ve Ecza Sanayi; Ulusal Metroloji Enstitüsü.
-
Başarı değerlendirmesinde Doğrudan dönüşüm sistemi (DDS kullanılmaktadır.): Öğrencinin bir dersteki başarı notu, belirli bir ölçeğe göre harfli başarı notuna çevrilerek değerlendirilir. Her bir yarıyıl içi değerlendirme aracı (ara sınav, ödev, proje, laboratuvar, uygulama ve diğer çalışmalar) 100 puan üzerinden notlandırılır ve başarı notuna toplam katkısı %50’dir. Yarıyıl sonu sınavı notunun başarı notuna katkısı da %50, dir.Kredili bir dersten başarılı sayılmak için Yarıyıl sonu sınavından yüz üzerinden en az 65 alması gerekir. Tezli yüksek lisans programındaki bir öğrenci, elde ettiği sonuçları ilgili kurul tarafından belirlenen kurallara uygun biçimde yazmak ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunmak ve başarılı olmak zorundadır.
Öğrenciler Enstitü'nün belirlediği süre içersinde, en az 21 kredi saatlik ders alarak başarı ile tamamlamak ve ilgili alanda Yüksek Lisans tezini hazırlayarak başarı ile savunmak zorundadırlar. Kazanılan 21 kredi saatinin en az 6 kredi saati Zorunlu dersler tarafından karşılanmalıdır. Öğrenciler tez çalışmaları sırasında her yarıyıl kredisiz teorik Uzmanlık Alan derslerini alarak başarılı olmalıdırlar.
Tam Zamanlı
Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mithat KAYA; Bölüm Başkan Yardımcıları Doç. Dr. Caner DEĞER ve Dr.Öğr.Üyesi Gülşen GÖRK; Adres: Fen Fakültesi Fizik Bölümü Göztepe Yerleşkesi 34722 Ziverbey,
Fizik bölümü , Fizik ve Elektronik öğrenci Laboratuarlarının yanı sıra Pozitronyum, Nanoaygıtlar, Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulamaları, Spektroskopi, Atmosferik ve Biofizik Araştırma Laboratuarları ile hem teorik hem de uygulamalı olarak kendi bünyesinde ve diğer araştırma merkezleri ve endüstriyel kuruluşlarla bağlantılı olarak bilimsel çalışmalar yapmaktadır.