Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Doktora - Fen Bilimleri Enstitüsü - Tekstil Mühendisliği (Türkçe)

Program Tanımları

Kuruluş

Marmara Üniversitesi’nin Fen Bilimleri Enstitüsü Tekstil Mühendisliği (Türkçe) Ana Bilim Dallarında Yüksek Lisans ve Doktora Düzeyinde Eğitim-Öğretim, bilimsel araştırma ve uygulama yapılması amaçlanan çalışmalarına 2013-2014 Güz döneminde başlanmıştır. Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı’nda Tezli Yüksek Lisans ve Doktora programları yürütülmektedir. Uluslararası düzeyde lisansüstü eğitim vererek, sanayi ve araştırma kurumlarında tasarım, üretim, uygulama çalışmalarında başarı ile görev alabilecek yaratıcı, problem çözmede sistematik yaklaşıma sahip, takım çalışmasına yatkın, çevreye duyarlı, sosyal, ekonomi ve mesleki etik bilincine, sorumluluk ve lider özelliklerine sahip, yüksek lisans ve/veya doktora dereceli tekstil mühendisleri yetiştirmek ana hedeftir.

Kazanılan Derece

Programın tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar "Tekstil Mühendisliği alanında Doktora Diploması" derecesi ve Doktor ünvanını alırlar.

Kabul ve Kayıt Koşulları

Yüksek lisans başvurusu için ALES(Sayısal) minimum 55 ve dil puanı YDS minimum 40 (veya YÖK tarafından eş değerliği olan bir sınavdan alınan not) [5yıl geçerli] olması gerekmektedir. Doktora başvurusu için ALES(Sayısal) minimum 66 ve dil puanı YDS minimum 55 (veya YÖK tarafından eş değerliği olan bir sınavdan alınan not) [5yıl geçerli] olması gerekmektedir.

Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar

Türk Yüksek öğretim kurumlarında önceki formal (örgün) öğrenmenin tanınması, özel öğrenci kabulü, yatay ve üniversite içindeki geçişler ; Yüksek Öğrenim Kurulu'nun belirlemiş olduğu "YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA LİSANSÜSTÜ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ " kapsamında gerçekleşmektedir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Anabilim Dalımızın eğitim dili Türkçe’dir. Doktora programını tamamlama süresi dört yarıyıldır. Anabilim dalı eğitim planında yer alan tüm dersleri ve tezi yaparak 60 AKTS kredisini tamamlamak mezuniyet için yeterlidir.

Program Profili

Marmara Üniversitesi Tekstil Muhendisliği Bölümü'nün özgörevi, bilgi ve becerilerini kullanarak teknolojik gelişmeler çerçevesinde topluma hizmet eden, bilim ve teknolojinin ülkede ve dünyada gelişmesine ve yayılmasına katkıda bulunan, Tekstil Mühendisliğinin her alanında ulusal ve uluslarası düzeyde etkin roller alabilecek yerlere bilgi ve becerilerle donanımlı mesleki ve etik sorumluluk sahibi Tekstil mühendisleri yetiştirmektir. Bu nedenle Eğitim Planı Tekstil mühendisliğinin temellerini vermek üzere tasarlanmıştır.

Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)

Mezunlarımız sektörde (ihracat firmalarında) AR-Ge üst düzey yönetici ve gerek yurt içi gerekse yurt dışında Üniversitelerde Öğretim üyesi olarak çalışmaktadırlar.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Tekstil Mühendisliğinin programından gerekli şartları tamamlayarak yüksek lisans derecesi ile mezun olan öğrencilerimiz doktora için gerekli (ALES ,ÜDS ,KPDS ) sınavlarda aldıkları sonuçlara bağlı olarak müracat ettikleri kurumların yeterlilik şartlarını sağladıkları durumlarda alanları ve alan dışı doktora programlarına kabul edilebilirler.

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Öğrenciler derslere, uygulamalara ve sinavlara katılmak zorundadır. Öğrencinin devamı ilgili öğretim üyesi tarafından takip edilir. Hemen hemen tüm zorunlu ve seçmeli derslerde öğrenciler için seçilmiş kaliteli problemler sözlü ve yazili olarak örnek şekilde sınava hazırlık olarak çözülür. Arasınavların tümü yarıryılın sekizinci haftasında yapılmaktadir. Her yarı yılda her ders için bir arasınav yapılır. Arasınava ilaveten her dersten bir final sınavı yapılır. Final sınavları tarihleri öğrenci işleri tarafından ian edilir. Mazereti nedeniyle sınava giremeyen öğrencilere geçerli bir mazereti olması halinde Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla mazeret sınav hakkı verilebilir. Arasınav ve final sınavlarının yanısıra derslerde raporlar, ödevler, Quizler, seminer sunumları ve Laboratuvardaki performans gibi eğitim aktiviteleri ögrencinin yarıyıl içindeki performans değerlendirmesinde kullanılabilir. Bu aktivitelerin başarı notuna ne şekilde yansıtılacağı yarıyıl başında ilgili dersin syllabus'u tarafından oğrencilere duyurulur. Yarıyıl notu (ham not) dönem içi aktivitelerin ortalamasının (arasınav,quiz, ödev, sunum,proje...) % 50'si, final sınavınin % 50'si alınarak bulunur. Öğrencinin ham notları değerlendirme sistemine göre harf notuna dönüştürülerek öğrencinin basan notu belirlenir. Arasınav veya final sinavı gerektirmeyen snavlar oğretim üyesi tarafından belirlenir.

Mezuniyet Koşulları

Tekstil Mühendisliği Programından Yüksek Lisans derecesiyle mezun olunabilmesi için gerekli koşullar Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından sunulan "LİSANSÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ"nde belirtilmiştir.

Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )

Tam zamanlı

Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Bölüm Başkanı, AKTS /DS Koordinatörü Prof. Dr. İsmail USTA Tel : 0 216 777 3961 E-mail :iusta@marmara.edu.tr Adres: Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi Aydınevler Mah. Uyanık C. No.6 34840 Maltepe/ İstanbul

Bölüm Olanakları

Uluslararası tecrübeye sahip akademik kadro. Uygulamalı eğitim için 2 adet AR-GE merkezi ve 16 adet uygulama laboratuvar ve atölyesi ile hizmet vermektedir. Güncel ve dünya standartlarında müfredat Erasmus ağı sayesinde yurt dışında öğrenim imkanı. Çift ana dal ve yan dal olanakları Öğrenim sırasında bir yarı yıl boyunca sanayi stajı ile tecrübe edinme imkanı bulunmaktadır.

Müfredat

Müfredat