Program Tanımları
Marmara Üniversitesi Psikoloji Bölümü, İngilizce Türkçe programlarıyla Türkiye’nin saygın üniversitelerinden olan Marmara Üniversitesi bünyesinde, Fen-Edebiyat Fakültesine bağlı olarak 2013 yılında kurulmuştur.
Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler Psikoloji Lisans Derecesi kazanırlar.
ÖSYM tarafından belirlenen kriterlere göre EA puan türünde gerekli başarıyı gösteren ve tercihte bulunan öğrenciler Marmara Üniversitesi Psikoloji Bölümüne kayıt yaptırabilmektedir.
Öğrenciler, ilk sınıfta alacakları yabancı dil dersleri (İngilizce) için, akademik yılın güz döneminin başlangıcında bir muafiyet sınavına girebilirler. Sınavda başarılı olan öğrencilerimiz yabancı dil derslerinden muaf tutulurlar. Bununla birlikte, farklı bir üniversite ya da bölümde daha önce almış olduğu dersler müfredatımızda olan derslerin içerikleri ile benzer veya aynıysa, bu derslerden kurumun muafiyet komisyonunun onayı ile muaf tutulabilirler.
ÖSYM tarafından belirlenen kriterlere göre EA puan türünde gerekli başarıyı göstermektir.
Marmara Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi bünyesinde eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam eden Psikoloji Bölümünün başlıca iki amacı vardır. Bunlardan ilki, psikoloji biliminin klinik, gelişim, sosyal, kültürel, bilişsel ve nöropsikolojik alanlarında temel bilgileri almış lisans öğrenciler yetiştirmek; ikincisi ise açılacak yüksek lisans ve doktora programları vasıtasıyla bilim insanları ve psikolojinin alt alanlarında uzman yetkin psikologlar yetiştirmektir.
Programın oldukça geniş bir alana sahip olmasına bağlı olarak Psikoloji Bölümü’nden mezun olan öğrenciler, kamu ve özel sektörde geniş bir yelpazede istihdam edilebilirler. Başta eğitim kurumlarında görev alabilmelerinin yanı sıra çeşitli bakanlıklar bünyesindeki kuruluşlarda “psikolog” olarak, hastaneler, belediyeler, araştırma merkezleri bünyesinde; insan kaynakları hizmetlerinde yer alabilirler. Akademik eğilimde olan öğrenciler ise üniversitelerin Psikoloji Bölümleri ile Sosyal Bilimlerin çeşitli alanlarında lisansüstü öğrenime edilebilirler.
Bölümümüzden mezun olan öğrencilerimiz, YÖK tarafından tanınan dil sınavları ve ALES puanları ile Psikoloji Bölümleri ile Sosyal Bilimlerin çeşitli alanlarında üst derece yüksek lisans veya doktora programlarına başvuru yapabilmektedirler.
Öğrencilerimiz, Marmara Üniversite Akademik Takviminde belirlenen tarihlerde, her derse yönelik bir vize ve bir final sınavı ile sorumlu tutulmaktadırlar. Öğrencilerin geçme notları, vize sınavlarından kazandıkları puanların %40'ı ve final sınavlarından kazandıkları puanların %60'ı dikkate alınarak belirlenir. Ayrıca, üniversitemizde dört puanlık bir notlandırma sistemi ve bağıl değerlendirme yöntemi uygulanmaktadır.
Öğrencilerimizin mezun olabilmeleri için toplamda 240 kredilik dersi başarı ile tamamlamaları ve 4.00'lük genel not ortalaması sisteminde en düşük 2.00 not ortalamasına sahip olmaları gerekmektedir. Genel not ortalaması 3,00 ile 3,49 arasında mezun olan öğrenciler, onur derecesi; genel not ortalaması 3,50 veya üstünde mezun olan öğrenciler ise yüksek onur derecesine sahip olurlar.
Tam zamanlı
Marmara Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi 3. Kat Göztepe Kampüsü 34722 Kadıköy/İSTANBUL Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Mustafa Bilici E-Mail: mustafa.bilici@marmara.edu.tr
Bölümümüz gerekli koşulları sağlayan ve başarılı olan öğrencilerimizin ikinci sınıftan itibaren ERASMUS çerçevesinde yurtdışındaki üniversitelerde 6 ay/12 ay süre ile öğrenim görmelerine imkan sağlamaktadır. Bununla birlikte, yine gerekli koşulları sağlayan ve başarılı olan öğrencilerimizin Marmara Üniversitesi bünyesinde bulunan ve yönetim tarafından uygun görülen bölümlerle yandal/çift anadal yapmalarına imkan sağlamaktadır.