Sanatta Yeterlik - Güzel Sanatlar Enstitüsü - Endüstri Ürünleri Tasarımı

Endüstri Ürünleri Tasarımı Anasanat Dalı, 1989'da kurularak eğitim ve öğretim programına başlamıştır.

Programı başarıyla tamamlayan mezunlara Sanatta Yeterlik derecesi verilir.

Adayların Endüstri Ürünleri Tasarımı alanında yüksek lisans diplomasına sahip olması; Güzel Sanatlar, Sanat ve Tasarım Fakülteleri ve Konservatuar mezunu olmayan adayların ALES’ten yeterli puanı aldıktan sonra, Anasanat Dalı’nın uyguladığı yazılı ve sözlü görüşme (mülakat ve dosya değerlendirmesi) sınavını başarmış olması; ayrıca ilan edilen Yabancı Dil sınavlarının en az birinden geçer not almış olması gerekmektedir.

Üniversitelerin ilgili Yüksek Lisans programına bir süre devam ettikten sonra yarım bırakarak Enstitümüzün Endüstri Ürünleri Tasarımı Anasanat Dalı Yüksek Lisans programına devam etmek isteyen öğrencilerin, ders denklikleri veya muaf olacağı dersler, ilgili kurul kararları ile uygulamaya girer

Sanatta Yeterlik programının ders, uygulama gibi tüm gereklerini başarıyla tamamlayan ve Sanatta Yeterlik tezlerini tamamlayıp tez jürisinden onay almış olan öğrenciler diploma almaya hak kazanırlar.

Tasarım olgusu ancak estetik, teknik, ekonomik ve sosyal faktörlerin bir arada olması koşuluyla kavranabilir. Disiplinlerarası bir yaklaşımla kavranabilecek olan bu olgu, takım çalışması disiplini ile bilimsel ve teknik bilgi sahibi olmayı gerektirir. Yeni teknolojileri ve bilgileri insanların kullanımı için akılcı ürünler haline dönüştürürken, endüstri ürünleri tasarımcıları özgün kimlikleri ile etkin olmak zorundadırlar. Bu gereksinimleri karşılayabilmek için, Endüstri Ürünleri Tasarımı Anasanat Dalı öğrencilerine bahsedilen kapsamda bir formasyon sağlayabilecek bir eğitim programı oluşturulmuştur, Tasarım Araştırmaları, Endüstri Tasarımı, Tasarımcılar için Pazarlama ve Yönetim dersleri programdaki zorunlu derslerdir. Bu programda verilen eğitimin amacı, endüstri ürünleri tasarımının düşünce ve uygulama boyutlarını araştırmak ve geliştirmektir. Bu amaç doğrultusunda verilen derslerle Endüstri Ürünleri Tasarımı ve bağlı disiplinlerle ilgili konularda teorik ve pratik çalışmalar yaptırılarak, bu dalın birleştirici özelliği konusunda öğrencinin bilinçlenmesi sağlanır. Öğrenciler ilgi alanlarına göre, Göstergebilim, Tasarım Tarihi, Küreselleşme ve Tüketim Politikaları gibi dersler arasından seçim yapabilirler. Tez aşamasına gelen öğrenciler ise, yöntem, yönetim, kullanıcı / insan faktörleri / ergonomi, eğitim, kültür / kuram / eleştiri gibi ana başlıklar altında tez çalışmalarını tamamlarlar.

Bu program mezunları; kamu, veya özel sektörde çalışma imkanına sahiptirler. Ayrıca endüstriyel ürün tasarımcıları olarak, kendi tasarım atölyelerinde mesleklerini icra etmekte veya danışmanlık yapabilmektedirler. Mezunlar yaygın olarak mobilya, fuar standı, beyaz eşya, takı gibi sektörlerde görev almaktadırlar.

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli, “Ders Öğretim Planı”nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.

Yeterlilik koşulları ve kurallar bölümündeki koşullar mezuniyet için yeterlidir.

Anasanat Dalı Başkanı: Yrd.Doç. C. Arslan Özbiçer, AKTS Koordinatörü: Yrd.Doç. Ümit Celbiş, ucelbis@gmail.com Adres: Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Küçükçamlıca Acıbadem 34660 Kadıköy/İstanbul Tel.: 0216 326 26 67, http://gse.marmara.edu.tr/

• Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilir.
  • Çevresel faktörlerin değişim ve dönüşümünü değerlendirebilir.
  • Günlük yaşam ile sanat ve tasarımı birleştirebilir.
  • Sosyal yaşamda izlediği ulusal ve uluslararası etkileri bilimsel alanda kullanabilir.
  • Mesleki ve etik sorumluluk anlayışı edinir.
  • Alanı ile ilgili problemleri tanımlayabilir, çözebilir ve bilimsel makale halinde sunabilir.
  • Tasarım araştırmalarının sunumları ve raporları ile sözlü ve yazılı iletişim becerilerini geliştirir.
  • Yaşam boyu öğrenme davranışını kazanır.
  • Verileri çözümleyebilir, sonuçları yorumlayabilir ve bunları araştırma ve tasarımlarına uygulayabilir.
  • Bağımsız davranabilme, inisiyatif kullanma ve yaratıcılık becerisini geliştirir.
  • Ulusal ve uluslararası çağdaş sorunlar hakkında yorum yapabilir ve bilgi üretebilir.