Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Sanatta Yeterlik - Güzel Sanatlar Enstitüsü - Seramik-Cam

Program Tanımları

Kuruluş

Seramik Cam Programı, Enstitümüzün kuruluş yılı olan 1994 yılında eğitim ve öğretim programlarına başlamıştır.

Kazanılan Derece

Programı başarıyla tamamlayan mezunlara alanında Bilimsel alandaki "Doktora" karşılığı olan "Sanatta Yeterlik" derecesi verilir.

Kabul ve Kayıt Koşulları

Sanatta yeterlik giriş sınavı için başvuran adayların bir lisans veya yüksek lisans diplomasına sahip olmaları veya koşullu ön kabul için, yüksek lisans öğrenimlerinin son yarıyılında öğrenci olmaları gerekir. Sanatta yeterlik programlarına başvuran adayların yabancı dilden; Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS)’ ndan en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen sınavların birinden bu puana eşdeğer bir puan, yabancı uyruklu öğrenciler için ana dilleri dışında İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinden birinden ÜDS’den en az 60 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen sınavların birinden bu puana eşdeğer bir puan almış olması gerekir. Giriş sınavlarında başarılı olan adayların sayısı ilan edilen kontenjandan fazla ise en yüksek başarı notu alandan başlayarak Enstitü Kurulu tarafından belirlenen en düşük başarı puanına kadar sıralama yapılır ve kontenjan sayısı kadar aday sınavı kazanmış sayılır. Başarı notları aynı olan adaylar arasından sıralama yapılması gerektiğinde; yüksek lisans derecesi esas alınır. Başarılı olan asil adaylar ve varsa yedekleri ilgili Yönetim Kurulu kararı ile ve ilgili Müdürlükçe ilan edilir. Lisansüstü programları kazanan adaylar ilgili Yönetim Kurulunca belirlenen tarihler arasında ve istenen belgelerle birlikte Enstitü Sekreterliğine başvurarak kesin kayıtlarını yaptırırlar. Süresi içinde kesin kayıt yaptırmayan aday bu hakkını kaybeder.

Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar

Üniversitelerin herhangi bir yüksek lisans programına bir süre devam ettikten veya bu programdan mezun olduktan sonra Marmara Üniversitesine kayıt yaptıran öğrenciler herhangi bir muafiyet talebinde bulunması halinde, ilgili yönetim kurulu önceden okuduğu dersleri değerlendirerek; hangilerinden muaf tutulacağına karar verir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Sanatta Yeterlik programını tamamlama süresi yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için sekiz yarıyıl; lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için ise on yarıyıldır. Marmara Üniversitesi Lisansüstü eğitim öğretim ve sınav yönetmeliği hükümlerine göre başarılı olan öğrenciler diploma ve diploma eki almaya hak kazanırlar.

Program Profili

Seramik -Cam Programı iki Anasanat Dalından oluşmaktadır. 1 - Seramik Anasanat Dalı 1.1. Endüstriyel Seramik Tasanmı Sanat Dalı 1.2. Serbest Seramik Tasanmı Sanat Dalı 2 - Cam Anasanat Dalı 1.1. Serbest Cam Tasanmı Sanat Dalı 1.2. Endüstıiyel Cam Tasarımı Sanat Dalı Seramik Cam Bölümü, merkezi İsviçre'de bulunan Unesco'ya bağlı Uluslararası Seramik Akademisi (LA.C.) üyesidir. Seramik Cam Bölümü bu Akademiye kabul edilmiş, dünyadaki ender öğretim kurumlarından birisidir. Özgün seramik ve cam sanatçılarının yanı sıra bu dallarda estetik ve teknik nitelikleri; endüstri için gerekli olan tasarımcılan da yetiştirmeyi amaçlar.

Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)

Bu program mezunları; ilgili Sanat Alanlarında kamu, veya özel sektörde çalışma imkanına sahiptirler. Ayrıca sanatçı olarak, atölye sistemi ile sanatlarını icra edebilirler veya Danışman olarak Ekspertiz konularında görev alabilirler. Restorasyon ve Konservasyon konularında ilgili alanlarda çalışabilirler, danışmanlık yapabilirler.

Üst Derece Programlarına Geçiş

-

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Sanatta Yeterlik Programı yüksek lisans derecesi olan öğrenciler için toplam yirmi bir krediden az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders (lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için en az 42 kredilik on dört adet ders) ve uygulamalar ile tez/sergi/proje gibi çalışmalardan oluşur. Sanatta yeterlik programı için gerekli kredili dersleri başarıyla tamamlamanın azami süresi yüksek lisans ile kabul edilenler için dört yarıyıl; lisans derecesi ile kabul edilenler için altı yarıyıldır. Öğrencinin Genel Ağırlıklı Not Ortalaması (GANO) 3,00 veya üzerinde olmalıdır.

Mezuniyet Koşulları

Tez hazırlayan öğrenci elde ettiği sonuçları, sergi veya proje hazırlayan öğrenci ise çalışmasını açıklayan ve belgeleyen bir metni ilgili kurul tarafından kabul edilen kurallara uygun biçimde yazmak ve ayrıca tezini / sergisini / projesini jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır. Tez/sergi/proje sınavında başarılı olmak ve diğer koşulları da sağlamak kaydıyla yukarıda da belirtilen tez veya metnin üç kopyasını anılan sınava giriş tarihinden itibaren bir ay içinde Enstitüye teslim eden ve çalışması şekil yönünden uygun bulunan öğrenci sanatta yeterlik diploması almaya hak kazanır.

Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )

0

Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Program Başkanı: Yrd.Doç. Nurdan Arslan AKTS/DS Koordinatörü: Öğr.Gör. Alptekin Görünüş Adres: Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Küçükçamlıca Acıbadem 34660 Kadıköy/İstanbul Telf.: 0216 326 26 67 (4 Hat)/ 148-142 e-mail: narslan@marmara.edu.tr – agorunus@marmara.edu.tr

Bölüm Olanakları

-

Program Çıktıları

İçerik girilmemiştir.

  • Meslek alanı ile ilgili ileri düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiler.
  • Alanı ile ilgili kavram ve düşünceleri kavramak, yorumlamak, değerlendirerek analiz edebilmek ve öneriler getirebilmek.
  • Mesleki gelişimine yönelik bireysel ve ekip çalışmalarında sorumluluk alabilme becerisi.
  • Edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme becerisi.
  • Alanıyla ilgili konuları yazılı, sözlü ve uygulamalı olarak aktarabilme yeteneği.
  • Yabancı dil kullanarak alanı ile ilgili iletişim kurabilme yeteneği.
  • Alanı ile ilgili verilerin toplanmasında toplumsal, bilimsel ve etik değerlere sahip olabilme yeteneği.
  • Alanının gerektirdiği düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme yeteneği.
  • Görme ve algılama yetisine sahip olarak yaratıcı kimliğini geliştirebilmek.
  • Özgün sanatçı kimliğini şekillendirebilmek.
  • Temel Sanat Eğitimi ile ilgili bilgiler.
  • Genel Kültür ve Sanat alanı ile ilgili bilgiler.

İçerik girilmemiştir.

Müfredat

Müfredat