Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Tezsiz Yüksek Lisans (I. Öğretim) - Güzel Sanatlar Enstitüsü - Sinema ve Televizyon

Program Tanımları

Kuruluş

Sinema TV Anasanat Dalı 1983'de kurulmuş, Tezsiz Yüksek Lisans programı 2006-2007 eğitim-öğretim yılında ilk olarak öğrenci kabul etmiştir.

Kazanılan Derece

Programı başarıyla tamamlayan mezunlara alanında tezsiz yüksek lisans derecesi verilir.Tezsiz Yüksek Lisans Diploması üzerinde öğrencinin izlemiş olduğu Enstitü Anasanat Dalındaki programın onaylanmış adı bulunur.

Kabul ve Kayıt Koşulları

Yüksek lisans giriş sınavı için başvuranların lisans diplomasına sahip olmaları gerekir.Lisansüstü programlara başvuran adaylarından; lisans diplomasıyla başvuranlarda en az 55 puanı gösteren belgeyi ibraz etmeleri şarttır.Başvuru için gerekli diploma yurtdışından alınmış ise, bunun Yükseköğretim Kurulu’nca denkliğinin kabul edildiğine dair belgenin de verilmesi gerekir.Yabancı uyruklu adayların başvurdukları lisansüstü programı izleyebilecekleri kadar Türkçe Dilbilgisi yeterliliğinin nasıl değerlendirileceğine ilgili Yönetim Kurulu karar verir.

Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar

Daha önce herhangi bir lisansüstü programda başarmış olduğu ders veya derslerden yeni kaydolduğu programda muaf olmak isteyen öğrenci ilk kayıttan itibaren en geç 15 gün içinde ilgili Müdürlüğe başvurduğu takdirde, ilgili Yönetim Kurulu bu talebi değerlendirerek muafiyet kararı verebilir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Tezsiz yüksek lisans programındaki bir öğrenci dersleri başarıyla tamamlayıp gerekli görülen proje ödevini hazırlayarak Tezsiz Yüksek Lisans Diploması veya diploma yerine geçen Çıkış Belgesi alır.

Program Profili

Sinema TV tezsiz yüksek lisans programı öğrencinin teorik anlamda yetkinlik kazanmasının yanı sıra kısa bir film çalışması gerçekleştirerek sanatsal anlamda da uzmanlığını göstermesine olanak sağlar.

Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)

Sinema TV Tezsiz Yüksek Lisans programı mezunları sinema ve televizyon sektörlerinin farklı dallarında ön yapım, yapım ve yapım sonrası aşamalarında çalışabilirler. Bu aşamalara örnek olarak yönetmen asistanlığı, görüntü yönetmenliği, kurgu operatörlüğü, sanat yönetmenliği, senaristlik, yapım sorumluluğu ve yönetmenlik gösterilebilir.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Tezsiz yüksek lisans giriş sınavı için başvuranların lisans diplomasına sahip olmaları gerekir

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli, “Ders Öğretim Planı’nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.

Mezuniyet Koşulları

Yeterlilik koşulları ve kurallar bölümündeki koşullar yeterlidir.

Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )

0

Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Program Başkanı: Yrd.Doç. Nigar Çapan Kavruk Adres: Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-TV Bölümü Haydarpaşa Kampüsü Tıbbiye Caddesi, Kadıköy/İstanbul Telefon: (216) 336 84 24 e-mail: nigar.kavruk@marmara.edu.tr AKTS/DS Koordinatörü Arş.Gör. Duygu Karabayraktar Adres:Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-TV Bölümü Haydarpaşa Kampüsü Tıbbiye Caddesi, Kadıköy/İstanbul Telefon: (216) 336 84 24 e-mail: karabayraktar@gmail.com

Bölüm Olanakları

-

Program Çıktıları

İçerik girilmemiştir.

  • Sinema sanatı bilgilerini yaratıcı olarak uygulama becerisi
  • Görsel işitsel sanat alanlarında yaratıcılık, araştırma ve uygulama açılarından problemlerin tanımlanması ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi
  • Yaratılacak bir sanat yapıtı için hedef oluşturma süreci, çözümleme ve tasarlama becerisi
  • Sinema sanatının küresel ve toplumsal çerçevede toplum yaşamına etkileri hakkında eğitim verilmesi
  • Görsel işitsel sanat yapıtlarının üretilmesi ve eleştirilmesi sürecinin çözümlenmesi, tasarlanması ve etkilerinin yorumlanması becerisi
  • Sinema ve televizyon uygulamaları için gereken teknik araç ve programları kullanma becerisi.
  • Takım çalışması yapabilme becerisi
  • Bağımsız davranma, inisiyatif kullanma ve yaratıcılık becerisi.
  • Yaşam boyu öğrenme davranışını kazanma.
  • Sözlü ve yazılı iletişim becerileri.
  • Mesleki ve etik sorumluluk anlayışı.

İçerik girilmemiştir.

Müfredat

Müfredat