Program Tanımları
Maliye Bölümü M.Ü. İ.İ.B.F. bünyesinde 1984 yılından beri hizmet vermekte olup aslında kökleri çok daha eskilere dayanmaktadır. Bölümümüzün temelini 1959 yılında dört yıllık eğitim veren İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nde (İ.İ.T.İ.A.) kurulmuş üç ihtisas alanından biri olan "Maliye-Muhasebe" kürsüsü oluşturmaktadır. Maliye Kürsüsü mevcudiyetini, İ.İ.T.İ.A.'de 1967 yılından itibaren gece öğrenimine de başlanmasıyla, programlarda yapılan değişiklik sonrası uygulanılan iki uzmanlık alanından biri olan "İktisat-Maliye" kürsüsü şeklinde devam ettirmiştir. İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nin 1982 yılı Temmuz ayında Marmara Üniversitesi'ne dönüşmesiyle bünyesinde kurulan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ne bağlı olarak 1984 yılında kurulan "Maliye Bölümü", 1993 yılından 2016 yılına kadar birinci öğretimin yanı sıra ikinci öğretim programıyla, 2016 yılından itibaren ise sadece birinci öğretim programıyla eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Bölümümüzün bu eski tarihi günümüze güçlü bir akademik kadronun oluşturduğu alt yapı ve akademik geleneği miras bırakmıştır.
Bölümden mezun olan öğrenciler dört yıllık lisans diploması sahibi olurlar.
Üniversitenin Maliye Bölümü'ne aday öğrencilerin, bir lise programından mezun olması ayrıca Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilen üniversite giriş sınavından Yüksek Öğretim Kurumu'nun (YÖK) belirlemiş olduğu bölüme giriş için yeterli puanı alması gereklidir.
Programların eğitim planlarında yer alan yabancı dil dersleri (İngilizce, Almanca ve Fransızca) için muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Bu derslerden beklenen yeterlilikleri sağladığını düşünen öğrenciler yapılan sınavlara girme hakkına sahiptir. Sınava girip başarılı olan öğrenciler ders programında ilgili derslerden muaf olurlar. Yatay veya dikey geçiş ile bölüme gelen öğrencilerin önceki üniversitelerinde almış oldukları derslerin bölümdeki ders içerikleriyle uyuşması durumunda derslerinden muaf olabilmektedirler.
Bölümün tüm ders ve 240 AKTS kredi gerekliliğini başarıyla tamamlayan ve Genel Akademik Not Ortalaması (GANO) 4,00 üzerinden 2,00 veya daha yüksek olan öğrenciler diploma almaya hak kazanırlar.
Bölümümüzde Maliye Teorisi, Mali İktisat, Mali Hukuk ve Bütçe ve Mali Planlama olmak üzere dört ana bilim dalı bulunmaktadır. Bölümümüzün akademik kadrosu, beş Prof. Dr., bir Doç.Dr, sekiz Dr. Öğr. Üy., bir Öğretim Görevlisi ve altı Araştırma Görevlisi’nden oluşmaktadır. Bölümümüzde ağırlıklı olarak kamu maliyesi, kamu ekonomisi ve vergi mevzuatı derslerinin yanında, muhasebe, ekonomi ve hukuk alanındaki temel derslerle de desteklenmiş kapsamlı bir öğretim hizmeti verilmektedir. Öğretim sürecinde temel amaç, hem özel kesimin, hem de kamu kesiminin her düzeydeki yetişmiş eleman ihtiyacını karşılayabilecek, ekonomik ve mali olayları analiz edebilen bireyler yetiştirmektir.
Mezunlarımız, hem özel sektörde hem de kamu sektöründe çeşitli alanlarda istihdam edilirler. Her iki sektörde tüm teftiş ve denetim birimlerinde müfettişlik, kontrolörlük, mali analistlik gibi görevlerde bulunabilirler, Maliye Bakanlığın’da maliye müfettişi, hesap uzmanı, gelirler kontrolörü; İçişleri Bakanlığı’nda kaymakam; Adalet Bakanlığı bünyesinde idari hakim olabilirler. Kamu ve özel sektör bankalarında çeşitli görevlerde yer alabilecekleri gibi; mali müşavirlik, serbest muhasebecilik, yeminli malî müşavirlik de yapabilirler.
Lisans eğitimini başarıyla tamamlayanlardan, Marmara Üniversitesi lisans üstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nde belirtilen koşulları yerine getirenler yüksek lisans (Tezli veya tezsiz) ve doktora eğitimi alabilirler.
Öğrenciler, yarıyıllık olan dersleri için bir vize sınavı ve bir final sınavı olurlar. Vize sınavının yüzde kırkı ile final sınavının yüzde altmışı toplanarak elde edilen sayı, öğrencinin dersten başarı notunu belirler.
Derslerini başarıyla tamamlayıp GANO’su 2,00 veya daha yüksek olan öğrenciler diploma almaya hak kazanırlar.
0
Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümü Göztepe Yerleşkesi 34722 Kadıköy - İstanbul E-posta adresi: maliye@marmara.edu.tr Telefon Numaraları: +90 216 777 30 00 Program Başkanı: Prof. Dr. Erkan Aydın
Bölümümüz Göztepe kampüsünde yer almaktadır. Bu sebeple öğrencilerimiz kampüsün sunduğu; kütüphane, yurt, öğrenci yemekhanesi, mediko sosyal, kantin, kafeterya ve kampüste gerçekleştirilen etkinliklere katılabilme imkanlarına sahiptir. Ayrıca, öğrencilerimiz bölüm danışmanlığında öğrencilerinin yönetimindeki Maliye Kulübü üyeliği ve/veya etkinliklerinde bulunabilmektedirler. Kampüs içinde MÜSEM kapsamında sunulan yabancı dil kurslarına yakınlık ve indirimli faydalanma imkanına sahiptirler. Maliye Bölümü ana dal eğitiminin yanı sıra çeşitli lisans programlarında yan dal veya çift ana dal eğitimi alabilmektedirler. Ayrıca, dil yeterlilik sınavında başarılı olan öğrenciler ERASMUS kapsamında eğitimlerinin bir kısmını Avrupa'nın çeşitli üniversitelerinden birinde tamamlayabilmektedirler.