Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Lisans - İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi - Psikoloji

Program Tanımları

Kuruluş

Marmara Üniversitesi Psikoloji Bölümü, İngilizce Türkçe programlarıyla Türkiye’nin saygın üniversitelerinden olan Marmara Üniversitesi bünyesinde, Fen-Edebiyat Fakültesine bağlı olarak 2013 yılında kurulmuş ve 2023-2024 İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesine bağlı olarak ilk defa tercih ile öğrenci alımı yapmıştır.

Kazanılan Derece

Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler Psikoloji Lisans Derecesi kazanırlar.

Kabul ve Kayıt Koşulları

ÖSYM tarafından belirlenen kriterlere göre EA puan türünde gerekli başarıyı gösteren ve tercihte bulunan öğrenciler Marmara Üniversitesi Psikoloji Bölümüne kayıt yaptırabilmektedir.

Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar

Öğrenciler, ilk sınıfta alacakları yabancı dil dersleri (İngilizce) için, akademik yılın güz döneminin başlangıcında bir muafiyet sınavına girebilirler. Sınavda başarılı olan öğrencilerimiz yabancı dil derslerinden muaf tutulurlar. Bununla birlikte, farklı bir üniversite ya da bölümde daha önce almış olduğu dersler müfredatımızda olan derslerin içerikleri ile benzer veya aynıysa, bu derslerden kurumun muafiyet komisyonunun onayı ile muaf tutulabilirler.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

ÖSYM tarafından belirlenen kriterlere göre EA puan türünde gerekli başarıyı göstermektir.

Program Profili

İnsanın iç dünyasını konu edinen psikoloji biliminde insanların gelişimine ve ruh sağlığına ilişkin yapmış oldukları her türden faaliyet /davranış psikoloji biliminin konusu içine girer. Böylece psikoloji, insan hayatını karakterize eden karmaşık düzeni bulmaya, anlamaya ve açıklamaya çalışır. Marmara Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi bünyesinde eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam eden Psikoloji Bölümünün başlıca iki amacı vardır. Bunlardan ilki, psikoloji biliminin klinik, gelişim, sosyal, kültürel, bilişsel ve nöropsikolojik alanlarında temel bilgileri almış lisans öğrenciler yetiştirmek; ikincisi ise açılacak yüksek lisans ve doktora programları vasıtasıyla bilim insanları ve psikolojinin alt alanlarında uzman yetkin psikologlar yetiştirmektir.

Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)

Programın oldukça geniş bir alana sahip olmasına bağlı olarak Psikoloji Bölümü’nden mezun olan öğrenciler, kamu ve özel sektörde geniş bir yelpazede istihdam edilebilirler. Başta eğitim kurumlarında görev alabilmelerinin yanı sıra çeşitli bakanlıklar bünyesindeki kuruluşlarda “psikolog” olarak, hastaneler, belediyeler, araştırma merkezleri bünyesinde; insan kaynakları hizmetlerinde yer alabilirler. Akademik eğilimde olan öğrenciler ise üniversitelerin Psikoloji Bölümleri ile Sosyal Bilimlerin çeşitli alanlarında lisansüstü öğrenime edilebilirler.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Bölümümüzden mezun olan öğrencilerimiz, YÖK tarafından tanınan dil sınavları ve ALES puanları ile Psikoloji Bölümleri ile Sosyal Bilimlerin çeşitli alanlarında üst derece yüksek lisans veya doktora programlarına başvuru yapabilmektedirler.

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Öğrencilerimiz, Marmara Üniversite Akademik Takviminde belirlenen tarihlerde, her derse yönelik bir vize ve bir final sınavı ile sorumlu tutulmaktadırlar. Öğrencilerin geçme notları, vize sınavlarından kazandıkları puanların %40'ı ve final sınavlarından kazandıkları puanların %60'ı dikkate alınarak belirlenir. Ayrıca, üniversitemizde dört puanlık bir notlandırma sistemi ve bağıl değerlendirme yöntemi uygulanmaktadır.

Mezuniyet Koşulları

Öğrencilerimizin mezun olabilmeleri için toplamda 240 kredilik dersi başarı ile tamamlamaları ve 4.00'lük genel not ortalaması sisteminde en düşük 2.00 not ortalamasına sahip olmaları gerekmektedir. Genel not ortalaması 3,00 ile 3,49 arasında mezun olan öğrenciler, onur derecesi; genel not ortalaması 3,50 veya üstünde mezun olan öğrenciler ise yüksek onur derecesine sahip olurlar.

Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )

Tam zamanlı

Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Marmara Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi 3. Kat Göztepe Kampüsü 34722 Kadıköy/İSTANBUL Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Mustafa Bilici E-Mail: mustafa.bilici@marmara.edu.tr

Bölüm Olanakları

Bölümümüz gerekli koşulları sağlayan ve başarılı olan öğrencilerimizin ikinci sınıftan itibaren ERASMUS çerçevesinde yurtdışındaki üniversitelerde 6 ay/12 ay süre ile öğrenim görmelerine imkan sağlamaktadır. Bununla birlikte, yine gerekli koşulları sağlayan ve başarılı olan öğrencilerimizin Marmara Üniversitesi bünyesinde bulunan ve yönetim tarafından uygun görülen bölümlerle yandal/çift anadal yapmalarına imkan sağlamaktadır.

Program Çıktıları

İçerik girilmemiştir.

  • Psikolojideki temel teorileri, yöntemleri ve uygulama alanlarını tartışabilir.
  • Psikolojinin temel kavram ve yaklaşımlarını tanımlayabilir.
  • Psikolojinin temel kuramları arasındaki benzerlik ve farklılıkları, katkı ve sınırlılıkları değerlendirebilir.
  • Psikolojinin temel yaklaşım ve yöntemlerini tarihsel bir açıdan değerlendirebilir.
  • Psikolojinin farklı alt alanlarında bir araştırma sorusu veya hipotezi geliştirebilir.
  • Uygun araştırma yöntemlerini kullanılarak özgün bir araştırma tasarlayabilir ve yürütebilir.
  • Bilimsel araştırma yapmak için gereken veri tabanlarını kullanabilir.
  • Mezuniyet sonrasında psikoloji yüksek lisansı yapabilmek veya sahada çalışabilmek için gerekli olacak tüm beceri ve bilgi altyapısını edinir.
  • Lisans eğitiminde edindiği bilgileri, araştırma becerilerini ve analitik yetenekleri kişisel, kurumsal, toplumsal ve uluslararası sorunların çözümü için kullanabilir.
  • Profesyonel hayatta ve araştırma alanında kullanması gereken etik değerleri edinebilir.
  • İstatistik alanında öğrendiği teknikleri kullanarak bir araştırmanın verilerini analiz edebilir.
  • Temel düzeyde görüşme veya mülakat gerçekleştirebilir.
  • Nitel görüşme tekniklerini kullanabilir.
  • Psikoloji bilimiyle ilgili diğer temel bilim alanlarını tanıyarak disiplinler arası ilişkiyi kurabilir.
  • Ulusal ve uluslararası literatürü takip ederek alandaki yenilik ve gelişmelerden haberdar olabilir.
ULUSAL DÜZEY YETERLİLİKLERİ
6. DÜZEY (LİSANS)
ULUSAL ALAN YETERLİLİKLERİ
(22-Beşeri Bilimler)
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
Bilgi

Kuramsal, Olgusal

- Alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma.

- Beşeri bilimler alanında kazanılan yeterliliklere dayalı olarak güncel bilgileri içeren ders materyallerine, uygulamalı araç ve gereçlere, saha çalışmalarında uygulanan araştırma yöntem ve tekniklerine ve diğer kaynaklarda desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.

Beceriler

Bilişsel, Uygulamalı

- Alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme.

- Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme.

- Beşeri bilimler alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır.

- Beşeri bilimler alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri; eğitim-öğretim, araştırma ve topluma hizmet alanlarında, kullanır, çözümler ve uygular.

Yetkinlikler

Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

- Alanı ile ilgili ileri düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme.

- Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme.

- Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlayabilme ve yönetebilme.

- Beşeri bilimler alanında karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel olarak bağımsız çalışır veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır.

- Sorumluluğu altında çalışanların ilgili alandaki gelişimine yönelik etkinlikleri planlar.

- Beşeri bilimler alanındaki bilgi ve becerileri kullanarak, kişisel ve kurumsal gelişimi planlar.

Öğrenme Yetkinliği

- Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme,

- Öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve öğrenmesini yönlendirebilme.

- Yaşamboyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirebilme.

- Beşeri bilimler alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.

- Sorumluluğu altında çalışanların öğrenme gereksinimlerini belirler ve öğrenme süreçlerini yönetir.

- Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.

İletişim ve Sosyal Yetkinlik

- Alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilme; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarabilme.

- Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilme.

- Toplumsal sorumluluk bilinci ile yaşadığı sosyal çevre için proje ve etkinlikler düzenleyebilme ve bunları uygulayabilme.

- Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi'nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme.

- Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme.

- Beşeri bilimler alanındaki ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir ve onlara düşüncelerini aktarır, sorunlarla ilgili çözüm önerilerini kuramsal ve uygulamalı olarak ortaya koyar.

- Beşeri bilimler alanı ile ilgili sorunlara yönelik olarak çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekler ve bu verileri ilgili alanda bulunan uzman olan ve olmayan kişi ve kurumlarla çeşitli iletişim araçlarıyla paylaşır.

- Beşeri bilimler alanındaki çeşitli sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliklere katılır.

- Bir yabancı dili kullanarak beşeri bilimler alanında kuramsal ve uygulamalı bilgileri izler ve ilgili alandaki uzman ve uzman olmayan kişi ve kuruluşlarla bu bilgileri paylaşır (Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde).

- Beşeri bilimler alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve bilgi teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.

Alana Özgü Yetkinlik

- Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket etme.

- Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite kültürü ve kültürel değerlerin korunması ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma.

- Beşeri bilimler alanı ile ilgili bilgileri toplar, çözümler, yorumlar ve ilgili kişi, kurum ve kuruluşlarla paylaşır.

- Beşeri bilimler alanı ile ilgili bilgilerin uygulanması sürecinde etik değerleri gözetir.

- Beşeri bilimler alanında sosyal, kültürel hakların evrenselliğini destekler, sosyal adalet bilinci kazanır, tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkar.

- Beşeri bilimler alanında disiplinler arası araştırma ve inceleme yapar.

- Kalite yönetim ve süreçlerine uygun davranır ve katılır.

Müfredat

Müfredat