Program Tanımları
Hemşirelik Esasları Aanabilim Dalı 1992 yılında kurulmuştur. 1998- 1999 yılından itibaren lisansüstü programlarda doktora eğitimi vermektedir.
Hemşirelik Esasları Doktora programını tamamlayanlar Hemşirelik Esaslarında doktora derecesini alırlar.
Doktora programına , Yüksek Lisans derecesine sahip olan ve yabancı dil koşulunu yerine getiren ve mülakat sınavı sonucunda başarılı olan öğrenciler kabul edilir. Doktora programına alınacak öğrenci sayıları ve aday öğrencilerde aranacak nitelikler, her yarıyıl başından önce ilan edilir. Bu ilanda başvuru koşulları ve son başvuru tarihi, adayların mülakata alınacakları yer ve tarih belirtilir. Adayların Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan ALES’den sayısal puan türünde en az 65 standart puana sahip olmaları gerekir. Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS)’ndan da en az 60 almış olmaları gereklidir. Mülakat notu 100 tam not üzerinden verilir. Bir adayın bilimsel başarı düzeyi notu; ALES puanının %50’si, lisans kademesi not ortalamasının %15’i, yüksek lisans kademesi not ortalamasının %20’si ve mülakat notunun %15’inin toplamıdır.
Üniversite dışındaki bir yükseköğretim kurumunda bir lisansüstü programının en az iki yarıyılını tamamlamış ve tüm derslerinde başarılı olmuş öğrenciler yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Yatay geçişler için başvuru en geç, dördüncü yarıyılın başında yapılabilir
Marmara Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği'nde belirtilen başarılı olma koşullarının sağlanması, yeterlik sınavını başardıktan sonra doktora tezininin hazırlanarak akademik jüri önünde başarı ile savunulması gerekir.
Hemşirelik kuram ve modellerini bakım, eğitim, yönetim ve araştırma alanlarında kullanmasını, sağlığı tanılamada ileri derecede beceri sergilemesini, hemşirelik uygulama, araştırma ve eğitiminde liderlik yapmasını, sağlık bakım sisteminin sosyal, ekonomik, politik analizini yapmasını, bakım, eğitim ve yönetimde bilimsel kanıtları kullanmasını sağlamaktır.
Devlet kurumlarında ve özel kuruluşlarda doktor hemşire, yönetici hemşire, bakım yöneticisi, eğitim hemşiresi, sağlık/hastalık danışmanı, yükseköğretim kurumlarında akademisyen olarak istihdam edilebilir.
Akademik kadrolarda ilerleyebilir.
Genel olarak yıl içi değerlendirmelerinin (vize, ödev, proje vb.) %40'ı, yıl sonu değerlendirmelerinin (final, ödev, proje vb.) %60'ı yeterlilik ve doktora tez sınavlarında akademik jüri tarafından başarılı bulunması.
Program boyunca alınan dersleri, yeterlilik sınavını ve tez sınavını başarı ile tamamlamak.
0
Haydarpaşa Kampüsü İstanbul 0216 3302070/1147 Prof. Dr. Şule Ecevit Alpar
-