Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Lisans - Mimarlık ve Tasarım Fakültesi - İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı

Program Tanımları

Kuruluş

Marmara Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, 30 Haziran 2020 tarihinde kurulmuştur. Fakültemizde Mimarlık Bölümü ve Endüstriyel Tasarım Bölümü olmak üzere iki bölüm vardır. Hâlihazırda Mimarlık (İngilizce), Mimarlık, ile İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı programları yürütülmektedir. Yeni bir yapılanma sürecinde olan Fakültemiz, Mimarlık (İngilizce) ve Endüstriyel Tasarım (İngilizce) olmak üzere iki yeni program ile yoluna devam edecektir. Esas gücünü Marmara Üniversitesi’nin köklü geçmişi ve kurumsal yapısından alan fakültemiz, akademik kadrosu, halihazırda yürütülen ve tamamlanmış bilimsel araştırma projeleri ve süregelen yurtdışı eğitim-öğretim hareketlilikleri (ERASMUS) ile güçlenmeye devam etmektedir. Mehmet Genç Külliyesi’nin yer aldığı eşsiz tarihi, kültürel ve mekânsal değerlere sahip ortamı da ayrıca değer katmaktadır.

Kazanılan Derece

-

Kabul ve Kayıt Koşulları

-

Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar

-

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

-

Program Profili

-

Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)

-

Üst Derece Programlarına Geçiş

-

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

-

Mezuniyet Koşulları

-

Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )

Tam Zamanlı

Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Marmara Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi (Mehmet Genç Külliyesi 7. Blok) Orhantepe Mahallesi, Turgut Özal Bulvarı, No: 21 Dragos, 34865 Kartal/İstanbul

Bölüm Olanakları

-

Program Çıktıları

Bilgi

Kuramsal, Olgusal

- Tasarlanan mekanın kullanım amacı ve kullanıcı taleplerini dikkate alarak elektrik/su tesisatı, iklimlendirme, aydınlatma vb. teknik ve altyapı çözümleri geliştirme konusunda bilgi ve kavrayışa sahiptir.

- İç mimarlık ve tamamlayıcı disiplinler alanlarındaki sanat / tasarım tarihi konularında bilgi ve kavrayışa sahiptir.

- İç yapı ve donatı malzemelerinin fiziksel ve kimyasal özelliklerini tanıyabilmektedir ve işlevlerine uygun seçim ölçütlerine ilişkin bilgi ve kavrayışa sahiptir.

- Mekan / eşya / insan ilişkileri bağlamında anatomik ve ergonomik verilerin tasarımdaki önemine ilişkin bilgi ve bilinç sahibidir.

- Tarihi yapıların iç mekan düzenlemelerinde yapının tarihsel değerini ve önemini göz önünde bulunduran duyarlı düzenlemeler yapma bilincine sahiptir.

- Sürdürülebilir tasarım kavramları konusunda bilgi ve bilinç sahibidir.

Beceriler

Bilişsel, Uygulamalı

- Tasarım Becerisi: İç mimarlık ve çevre tasarımı yaklaşımı geliştirme aşamasında doğru sorular sorabilmekte, fikirlerini yetkin bir şekilde gerekçelendirebilmekte, tasarıma ilişkin temel kuramsal, biçimsel ve çevresel ilkeleri kullanabilmektedir.

- İç mimarlıkta mekan ve mobilya tasarımı alanlarında işlevsel, estetik ve teknik çözümler üreterek yaşanabilir, özgün mekanlar tasarlama becerisine sahiptir.

- Tasarım ve üretim aşaması sürecinde teknolojik olanaklardan faydalanarak sistem detayları geliştirebilme bilgi ve becerisine sahiptir.

Yetkinlikler

Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

- İç mimarlık ve çevre tasarımı alanında bireysel çalışma yürütme, yürütülecek olan projeyle ilişkili olarak disiplinler arası ve disiplinler üstü çalışmalarda sorumluluk alacak yetkinliğe sahiptir.

Öğrenme Yetkinliği

- Araştırma Becerisi: İç mimarlık mesleği çerçevesinde gerekli bilgilere ulaşabilme, ölçme ve değerlendirme süreçlerini yönetebilmekte, farklı görüşlerle birlikte karşılaştırmalı olarak analiz edebilmektedir.

İletişim ve Sosyal Yetkinlik

- İletişim Becerisi: Tasarım düşüncesini aktarabileceği alanının gerektirdiği bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilmekte, çalışmalarını çeşitli temsil araçlarıyla ulusal ve uluslararası platformlarda ifade edebilmektedir.

Alana Özgü Yetkinlik

- Meslek Etiği: İç mimari tasarım ve uygulamada mesleki sorumlulukla davranmakta ve toplumsal, politik, kültürel ve çevresel konular ile ilgili gereken etik yaklaşımlara ilişkin bilgi ve bilinç sahibidir.

- İç mimarlık alanındaki yasal düzenlemeler ve kanunlar çerçevesindeki hak ve görevleri konusunda bilgi ve bilinç sahibidir.

  • İletişim Becerisi: Tasarım düşüncesini aktarabileceği alanının gerektirdiği bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilmekte, çalışmalarını çeşitli temsil araçlarıyla ulusal ve uluslararası platformlarda ifade edebilmektedir.
  • Araştırma Becerisi: İç mimarlık mesleği çerçevesinde gerekli bilgilere ulaşabilme, ölçme ve değerlendirme süreçlerini yönetebilmekte, farklı görüşlerle birlikte karşılaştırmalı olarak analiz edebilmektedir.
  • Tasarım Becerisi: İç mimarlık ve çevre tasarımı yaklaşımı geliştirme aşamasında doğru sorular sorabilmekte, fikirlerini yetkin bir şekilde gerekçelendirebilmekte, tasarıma ilişkin temel kuramsal, biçimsel ve çevresel ilkeleri kullanabilmektedir.
  • Meslek Etiği: İç mimari tasarım ve uygulamada mesleki sorumlulukla davranmakta ve toplumsal, politik, kültürel ve çevresel konular ile ilgili gereken etik yaklaşımlara ilişkin bilgi ve bilinç sahibidir.
  • İç mimarlıkta mekan ve mobilya tasarımı alanlarında işlevsel, estetik ve teknik çözümler üreterek yaşanabilir, özgün mekanlar tasarlama becerisine sahiptir.
  • Tasarım ve üretim aşaması sürecinde teknolojik olanaklardan faydalanarak sistem detayları geliştirebilme bilgi ve becerisine sahiptir.
  • Tasarlanan mekanın kullanım amacı ve kullanıcı taleplerini dikkate alarak elektrik/su tesisatı, iklimlendirme, aydınlatma vb. teknik ve altyapı çözümleri geliştirme konusunda bilgi ve kavrayışa sahiptir.
  • İç mimarlık ve tamamlayıcı disiplinler alanlarındaki sanat / tasarım tarihi konularında bilgi ve kavrayışa sahiptir.
  • İç yapı ve donatı malzemelerinin fiziksel ve kimyasal özelliklerini tanıyabilmektedir ve işlevlerine uygun seçim ölçütlerine ilişkin bilgi ve kavrayışa sahiptir.
  • İç mimarlık ve çevre tasarımı alanında bireysel çalışma yürütme, yürütülecek olan projeyle ilişkili olarak disiplinler arası ve disiplinler üstü çalışmalarda sorumluluk alacak yetkinliğe sahiptir.
  • Mekan / eşya / insan ilişkileri bağlamında anatomik ve ergonomik verilerin tasarımdaki önemine ilişkin bilgi ve bilinç sahibidir.
  • Tarihi yapıların iç mekan düzenlemelerinde yapının tarihsel değerini ve önemini göz önünde bulunduran duyarlı düzenlemeler yapma bilincine sahiptir.
  • İç mimarlık alanındaki yasal düzenlemeler ve kanunlar çerçevesindeki hak ve görevleri konusunda bilgi ve bilinç sahibidir.
  • Sürdürülebilir tasarım kavramları konusunda bilgi ve bilinç sahibidir.
ULUSAL DÜZEY YETERLİLİKLERİ
6. DÜZEY (LİSANS)
ULUSAL ALAN YETERLİLİKLERİ
(58-Mimarlık ve Yapı)
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
Bilgi

Kuramsal, Olgusal

- Alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma.

- İlgili temel alanda, mimari tasarım / planlama / tasarım etkinlikleri ve araştırmaları için yerel, bölgesel, ulusal ve küresel bağlamda, söylemsel, kuramsal, olgusal bilgi ile profesyonel hizmet duyarlılıklarını kapsayan çok boyutlu bilgileri, çok çeşitli ortamlardan kazanarak, akademik paylaşım ortamlarına yansıtabilmek için gerekli bilgi ve kavrayışa sahiptir.

- Bu çerçevede, alanda gerekli, düşünsel, söylemsel, bilimsel, teknolojik, estetik, sanatsal tarihsel ve kültürel alt yapıya ilişkin bilgi ve kavrayışa sahiptir.

- İlgili alanda insan ve toplum odaklı, çevreye (doğal ve yapılı) duyarlı mimari tasarım / planlama / tasarım / araştırma yöntemleri konusunda bilgi ve kavrayışa sahiptir.

- İlgili alanda ekonomik, çevresel ve toplumsal sürdürebilirlik ilkeleri ve standartları ile afetlerle ilgili konularda çok boyutlu bilgi ve kavrayışa sahiptir.

- Alanıyla ilgili ilkeler, yasa, yönetmelik ve standartlar hakkında bilgiye sahiptir.

- Alanıyla ilgili kurumsal ve etik değerler konusunda bilgi ve kavrayışa sahiptir.

- İlgili alanın tarihsel, coğrafi, toplumsal ve kültürel bağlam içindeki yerine / önemine ilişkin bilgi ve kavrayışa sahiptir.

- Tasarlanan mekanın kullanım amacı ve kullanıcı taleplerini dikkate alarak elektrik/su tesisatı, iklimlendirme, aydınlatma vb. teknik ve altyapı çözümleri geliştirme konusunda bilgi ve kavrayışa sahiptir.

- İç mimarlık ve tamamlayıcı disiplinler alanlarındaki sanat / tasarım tarihi konularında bilgi ve kavrayışa sahiptir.

- İç yapı ve donatı malzemelerinin fiziksel ve kimyasal özelliklerini tanıyabilmektedir ve işlevlerine uygun seçim ölçütlerine ilişkin bilgi ve kavrayışa sahiptir.

- Mekan / eşya / insan ilişkileri bağlamında anatomik ve ergonomik verilerin tasarımdaki önemine ilişkin bilgi ve bilinç sahibidir.

- Tarihi yapıların iç mekan düzenlemelerinde yapının tarihsel değerini ve önemini göz önünde bulunduran duyarlı düzenlemeler yapma bilincine sahiptir.

- Sürdürülebilir tasarım kavramları konusunda bilgi ve bilinç sahibidir.

Beceriler

Bilişsel, Uygulamalı

- Alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme.

- Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme.

- Mimari tasarım / planlama / tasarım alanlarında kavram geliştirme becerisine sahiptir.

- Mimari tasarım / planlama / tasarım etkinlikleri ve araştırmaları için söylem, kuram ve kılgı (pratik) bütünlüğünü sağlama becerisine sahiptir.

- Mimari tasarım / planlama / tasarım konularında, olgular, potansiyel ve sorunlar ile bunlar için gerekli araştırmaları tanımlayabilme becerilerine sahiptir.

- Alanıyla ilgili kuramsal / kavramsal bilgiyi, bilişsel ve kılgısal becerileri, araştırma yöntem ve tekniklerini kullanır.

- Alternatif mimari tasarım, planlama kurguları ve çözümleri geliştirebilme becerisine sahiptir.

- Disiplinler arası etkileşimli mimari tasarım / planlama / tasarım konusunda beceri sahibi olur. Sahip olduğu bilgi, kavrayış ve becerileri bağlama ilişkin verilerin yorumunda, sorunların tanımında, ustalık ve inovasyon sergileyen almaşık mimari tasarım / planlama / tasarım kararlarının / projelerin / çözümlerin geliştirilmesinde kullanır.

- Tasarım Becerisi: İç mimarlık ve çevre tasarımı yaklaşımı geliştirme aşamasında doğru sorular sorabilmekte, fikirlerini yetkin bir şekilde gerekçelendirebilmekte, tasarıma ilişkin temel kuramsal, biçimsel ve çevresel ilkeleri kullanabilmektedir.

- İç mimarlıkta mekan ve mobilya tasarımı alanlarında işlevsel, estetik ve teknik çözümler üreterek yaşanabilir, özgün mekanlar tasarlama becerisine sahiptir.

- Tasarım ve üretim aşaması sürecinde teknolojik olanaklardan faydalanarak sistem detayları geliştirebilme bilgi ve becerisine sahiptir.

Yetkinlikler

Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

- Alanı ile ilgili ileri düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme.

- Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme.

- Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlayabilme ve yönetebilme.

- Bir mimari tasarım / planlama / tasarım projesini bağımsız olarak yürütür, bu süreçler için araştırma projeleri planlar ve yürütür, yeni sentezler üretir.

- Alanıyla ilgili bireysel çalışmaları bağımsız olarak yürütür ve çok disiplinli, disiplinler arası ve disiplinler üstü çalışmalarda bireysel ve ortak sorumluluk alır. Bunun için gerekli özgüvene ve yetkinliğe sahiptir.

- Bir mimari tasarım / planlama / tasarım projesinde ortak çalışmaları planlar, sorumluluk alır ve yürütür.

- İç mimarlık ve çevre tasarımı alanında bireysel çalışma yürütme, yürütülecek olan projeyle ilişkili olarak disiplinler arası ve disiplinler üstü çalışmalarda sorumluluk alacak yetkinliğe sahiptir.

Öğrenme Yetkinliği

- Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme,

- Öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve öğrenmesini yönlendirebilme.

- Yaşamboyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirebilme.

- Alanındaki bilgi ve becerileri eleştirel ve diyalektik (eleştirel, karşı tez ve sentez üretebilen) bir yaklaşımla değerlendirerek öğrenir.

- Geleceğe yönelik olur, kişisel ve mesleki gelişimi için gerekli motivasyona ve öğrenme becerilerine sahip olur, öğrenme gereksinimlerini belirler, bunun için planlar yapar ve bunları uygular.

- Yaşam boyu öğrenme bilinciyle hareket eder.

- Araştırma Becerisi: İç mimarlık mesleği çerçevesinde gerekli bilgilere ulaşabilme, ölçme ve değerlendirme süreçlerini yönetebilmekte, farklı görüşlerle birlikte karşılaştırmalı olarak analiz edebilmektedir.

İletişim ve Sosyal Yetkinlik

- Alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilme; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarabilme.

- Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilme.

- Toplumsal sorumluluk bilinci ile yaşadığı sosyal çevre için proje ve etkinlikler düzenleyebilme ve bunları uygulayabilme.

- Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi'nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme.

- Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme.

- Alanıyla ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir, düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır, bilgiyi nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır.

- Toplumsal sorumluluk bilinciyle yaşadığı sosyal çevre için projeler, işbirlikleri ve etkinlikler düzenler ve bunları uygular.

- Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile etkili iletişim kurar.

- En az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte alanının gerektirdiği bilişim (bilgi ve iletişim) teknolojilerini etkileşimli olarak kullanır.

- İletişim Becerisi: Tasarım düşüncesini aktarabileceği alanının gerektirdiği bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilmekte, çalışmalarını çeşitli temsil araçlarıyla ulusal ve uluslararası platformlarda ifade edebilmektedir.

Alana Özgü Yetkinlik

- Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket etme.

- Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite kültürü ve kültürel değerlerin korunması ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma.

- Meslek alanında, mesleki uygulamada ve mesleki araştırmalarda, etik ve davranış kurallarına ilişkin kavrayış, davranma alışkanlığı ve toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket eder.

- Mimari tasarım / planlama / tasarım süreçlerinde olası toplumsal, çevresel ve etik sonuçlarını dikkate alarak karar verebilmek için gerekli temeli oluşturacak verileri toplar, değerlendirir ve yorumlar.

- Alanındaki mevcut bilgiyi eleştirel ve diyalektik bir yaklaşımla değerlendirebilme, sahip olduğu bilgi, kavrayış ve becerileri disiplininin gerektirdiği profesyonel bir yaklaşımla etik ilkelerin ışığında, mesleki davranış kuralları, ölçütler ve standartlar ile yasal çerçevelere uygun olarak, olası toplumsal, çevresel ve etik sonuçlarını dikkate alarak kullanır.

- İnsan değerinin bilgisiyle, insan haklarına ve bu temelde sosyal ve kültürel haklara saygılı, doğal çevrenin ve kültürel mirasın korunmasında gerekli duyarlılığı göstererek, adalet bilinciyle karar verir ve hareket eder.

- Mesleğinin, insan hakları ve toplum açısından yararının ve toplumsal hizmet ürettiğinin bilincinde olarak sosyal adalet, kalite kültürü, doğal ve kültürel değerlerin korunması, çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği, profesyonel hizmet vermeye özgü yasal çerçeveler ile etik ilkeler konusunda gerekli duyarlılığı göstererek adil davranış konularında kişisel duyarlılığa sahiptir.

- Yaşadığı tarihsel dönemde, yerel, bölgesel, ulusal ve küresel genel ve mesleki sorunlar hakkında bilgi ve bilinç sahibidir.

- Meslek Etiği: İç mimari tasarım ve uygulamada mesleki sorumlulukla davranmakta ve toplumsal, politik, kültürel ve çevresel konular ile ilgili gereken etik yaklaşımlara ilişkin bilgi ve bilinç sahibidir.

- İç mimarlık alanındaki yasal düzenlemeler ve kanunlar çerçevesindeki hak ve görevleri konusunda bilgi ve bilinç sahibidir.

Müfredat

Müfredat