Program Tanımları
Biyomühendislik bölümü Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi çatısı altında aktif bir şekilde lisans eğitim-öğretimine devam etmektedir. Biyomühendislik bölümü lisans eğitimine 2010-2011 Eğitim- Öğretim yılında ÖSYM tarafından yapılan sınav sonucunda yeterli sayısal puana sahip öğrencilerin ÖSYM tarafından belirlenen kurallar ve kontenjan çerçevesinde biyomühendislik bölümüne kayıt yaptırmasıyla başlamıştır.
Biyomühendislik
ÖSYM tarafından yapılna sınav sonucunda yeterli sayısal puana sahip öğrenciler ÖSYM tarafından belirlenen kurallar ve kontejyan çerçevesinde biyomühendislik bölümüne kayıt yaptırabilir. Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Eğitim-Öğretim Rehberi kapsamında eğitim-öğretim kuralları uygulanır.
Türk Yüksek öğretim kurumlarında önceki formal (örgün) öğrenmenin tanınması, özel öğrenci kabulu, yatay ve ünversite içindeki geçişler; Yüksek Öğrenim Kurulu'nun belirlemiş olduğu "YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA LİSANSÜSTÜ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ " kapsamında gerçekleşmektedir.
Programın eğitim dili İngilizce’dir. Bölüme kayıt yapan öğrenciler Marmara Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü tarafından yapılan İngilizce yeterlilik sınavına girerler. Sınavda başarısız olanlar bir yıl İngilizce hazırlık sınıfından sonra yeterlilik sınavını geçmek koşulu ile lisans eğitimine başlarlar. Mühendislik Fakültesi’nde öğrenciler, kayıtlı oldukları bölümlerin programları doğrultusunda ve akademik danışmanlarının yönlendirmesiyle toplam 144 kredilik bir lisans programı izlerler. Bölümün eğitim süresi 4 yıldır.
Biyomühendislik; biyoloji, mikrobiyoloji, moleküler biyoloji, biyokimya gibi temel bilim alanları ile mühendislik prensiplerinin birleştirilerek canlı sistemlere uygulandığı bir bilim dalıdır. Son yıllardaki hızla gelişmeler doğrultusunda, 21. yüzyılda, biyomühendislik insanlığın hızlı sosyoekonomik gelişimi için anahtar bir araç olarak görülmektedir. Günümüzde, bu bilim dalı; akışkanlar mekaniği, kütle ve ısı aktarımı, termodinamik, reaktör tasarımı, kinetik gibi mühendisliğin birçok dalı ile biyoloji, mikrobiyoloji, gen teknolojileri, protein kimyası, metabolizma gibi temel bilimler arasında köprü oluşturarak toplumun ve ilgili sektörlerin sorunlarına çözüm üretmektedir. Biyomühendislik alanındaki hızlı ilerlemeler sayesinde ilaç endüstrisinden kimyaya, çevreden gıda endüstrisine, bir çok endüstri alanında biyoteknolojik yöntemler kullanılmakta, yeni yöntemler geliştirilmekte ve bu yöntemlerle üretilen ürünler elde edilmekte ve kullanılmaktadır. Biyomühendisler genel olarak, biyoteknolojik yöntemlerle çeşitli gıda malzemeleri, enerji kaynakları (hidrojen enerjisi, biyoetanol, biyogaz), ilaçlar (antibiyotikler, vitaminler, hormonlar) ve biyokimyasal maddeler (protein ve amino asitler, enzimler, organik asitler, pestisitler ve çeşitli polimerler) gibi biyolojik sistemlere uyumlu malzemeler elde edilmesi için gerekli çalışmalarda bulunurlar. Modern anlamı ile biyoteknoloji yakın bir geçmişe sahiptir ve son yıllarda hızlı ilerlemeler kaydedilmektedir. Günümüzde biyoteknolojik süreçlerin yer almadığı bir süreç düşünmek neredeyse olanaksızdır. Biyomühendislik, Avrupa Birliği 6. ve 7. Çerçeve Programlarında ve Devlet Planlama Teşkilatı 9. Kalkınma Planı (2007-2013) kapsamında öncelikli bilim dallarından biri olarak gösterilmektedir.
Biyomühendisler, biyolojik ve biyolojik sistemlerle uyumlu maddelerin üretimi ve kullanımı, biyoprosesleri projelendirme, biyoteknoloji sektöründeki Ar-Ge departmanlarında üretim, işletme, yönetim ve teknik pazarlamada çalışırlar.
Biyomühendislik programından gerekli şartları tamamlayarak mezun olan öğrencilerimiz Lisans üstü eğitim için yapılan (ALES ,ÜDS ,KPDS ) sınavlarda aldıkları sonuçlara bağlı olarak müracat ettikleri kurumların yeterlilik şartlarını sağladıkları durumlarda alanları ve alandışı doktora programlarına kabul edilebilirler.
Biyomühendislik Bölümü'nde, Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönergesi'nde yer alan kural ve uygulamalar dikkate alınarak sınavlar gerçekleştirilmekte ve ölçülüp değerlendirilmektedir.
Programdan mezun olabilmek için 144 kredi, 163 saat ve belirlenen 48 dersten başarılı olmak gerekir. Değerlendirmenin harfli sisteme göre yapıldığı fakültemizde, genel ortalaması 4.00 üzerinden 2.00’nin altında olan öğrenci mezun olamamaktadır. Biyomühendislik Programında da aynı değerlendirme sistemi uygulanacaktır. Altışar haftalık iki yaz stajı zorunludur. Son sınıf programında yer alan BIOE 497 ENGINEERING PROJECT I ve BIOE 498 ENGINEERING PROJECT II son sınıf bitirme ödevi niteliğindeki proje derslerinin gereği, bir tez yazma zorunluluğu vardır.
Tam zamanlı
Adres; Marmara Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi M2-Binası, Recep Tayyip Erdoğan Kampüsü Aydınevler, Maltepe, İstanbul İletişim Bilgileri; Biyomühendislik Bölüm Başkanı; Prof. Dr. Bülent Mertoğlu bulent.mertoglu@marmara.edu.tr Tel: 0 216 777 3565 Bölüm Sekreteri Tel: 0 216 777 3561
Gen ve protein mühendisliği laboratuvarı; Biyosistem mühendisliği laboratuvarı; Tasarım ve kontrol laboratuvarı; Biyoproses mühendisliği laboratuvarı; Hücre kültürü laboratuvarı; Endüstriyel biyoteknoloji laboratuvarı; Mikrobiyal ekoloji laboratuvarı; Bitki biyoteknolojisi laboratuvarı; Biyoinformatik ve hesapsal biyoloji laboratuvarı; Öğrenci laboratuvarı