Program Tanımları
Endüstri Mühendisliği, üretim ve hizmet sektöründe yer alan kuruluşların verimliliğini ve kalitesini yükseltmek amacıyla; insan, malzeme, makine, enerji, para, teknoloji ve bilgi kaynaklarının bir sistem şeklinde tasarımını, geliştirilmesini ve etkili bir şekilde kullanılmasını sağlayan mühendislik dalıdır. Endüstri Mühendisliği etkin üretim ve servis sistemleri kurmak için mühendislik analiz ve tasarım yöntemleri ile matematik, bilgisayar, sosyal ve fen bilimlerindeki bilgi birikiminden yararlanır. Endüstri mühendisleri, karmaşık problemlerin çözümünü sağlayabilecek etkili üretim/hizmet sistemlerinin tasarımı, planlanması, iyileştirilmesi ve kontrolü üzerinde çalışırlar. Bölümümüz 1990-1991 Eğitim-öğretim yılında eğitim faaliyetlerine başlamıştır ve bugün itibari ile 8 Profesör, 2 Doçent, 5 Dr. Öğretim Üyesi ve 6 Araştırma Görevlisi ve çeşitli sektörlerden kısmi zamanlı öğretim elemanları ile eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini yürütmektedir.
Endüstri Mühendisliği
Lise diploması, ÖSYM'nin yaptığı ÖSS sınavında yeterli puanı almak kabul için gereklidir. Diğer kayıt koşulları Marmara Üniversitesi tarafından belirlenir.
Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki formal (örgün) öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurumunun belirlemiş olduğu "YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK" kapsamında gerçekleştirilmektedir. Türkiye'de örgün eğitim kurumları dışında formal olmayan sertifikaya dayalı veya tecrübeye dayalı (in-formal ve non-formal) öğrenmenin tanınma süreci henüz başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Marmara Üniversitesi'nin tüm programlarında önceki öğrenmenin tanınması tam olarak başlatılmamıştır. Endüstri mühendisliği programında mevcut durumda öncel öğrenim yoktur.
ÖSYM'nin yaptığı üniversite giriş sınavından yeterli puanı alan herkes bölümümüze kabul edilir. Bölümümüzün eğitim dili ingilizce olduğundan, bu konuda eksikliği bulunan öğrencilerimiz bir yıl hazırlık okuluna giderler.
Program, endüstrilerdeki problemlerin ve sistemlerin analizinin yapılması, modellenmesi ve en uygun çözümlerin bulunmasına yönelik bir eğitim verir. Öğrenciler hem bireysel hem de takım halinde çalışmaya teşvik edilirler.
Özel sektör: Sanayi (Henkle, Procter & Gamble, Coca-Cola, Turkcell, Garanti Bankası, Akbank, Unilever, Bosch) Kamu sektörü: Belediye kuruluşları TÜBİTAK ve Marmara Araştırma Merkezi Makine Mühendisleri Odası (MMO) Üniversiteler: Marmara Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Kırıkkale Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, İstanbul Şehir Üniversitesi, Düzce Üniversitesi
Yüksek lisans eğitimi 1991'de ve doktora eğitimi 1993'te başlamıştır. Programlara kabulde ALES puanı, not ortalaması, bilim sınavı sonuçları ve mülakat değerlendirmeye alınmaktadır. Yüksek lisans/Doktora Programlarının amacı Uygulanan programın amacı karmaşık endüstri mühendisliği problemlerine çözümler getirebilecek öğrenciler yetiştirmektir. Endüstride karşılaşılan problemlerin etkin analizi, modellenmesi ve çözülmesi için gerekli bilgi ve beceri öğrencilere verilir.
Sene sonu sınavlarının ağırlığı %40'tır. Dönem içinde yapılan ara sınavlar, projeler, ödevler ve quizlerin (derse göre değişir) toplam ağırlığı ise %60'tır. 4'lü not sistemi uygulanmaktadır.
Öğrenciler toplam 260 krediyi tamamlamak zorundadırlar. Ayrıca mezuniyet notu en az 2.00 olmalıdır. Programdan mezun olabilmek için 260 krediyi başarıyla tamamlamak gereklidir. Fakültemizde değerlendirme harfli sisteme göre yapılmaktadır. Genel not ortalaması 4.00 üzerinden 2.00’ın altında olan öğrenci mezun olamamaktadır. 60 iş günü yaz stajı zorunluluğu vardır. Son sınıf programında IE4297 Bitirme Projesi I ve IE4298 Bitirme Projesi II dersleri kapsamında bir tez yazma zorunluluğu vardır.
Tam zamanlı
Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi Maltepe Yerleşkesi Mühendislik Fakültesi M5 Blok Endüstri Mühendisliği Bölümü Aydınevler Mah. 34840 Maltepe-İSTANBUL/TÜRKİYE Telefon: 0216 777 36 31 Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Gültekin Çetiner Bölüm Başkan Yardımcısı: Doç. Dr. Arzum Özgen Bölüm Başkan Yardımcısı: Dr. Öğr. Üyesi Semih Özel Bölüm Erasmus Koordinatörü: Doç. Dr. Cem Çağrı Dönmez WEB: http://ie.eng.marmara.edu.tr/
Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümün de, 8 Profesör, 2 Doçent, 5 Dr. Öğretim Üyesi ve 6 Araştırma Görevlisi vardır. Bu bölüm de zaman çizelgeleme, kalite sistemleri, yapay zeka, sezgisel çözüm yaklaşımları, lojistik ve tersine lojistik üzerine bilimsel çalışmalar yapılmaktadır.