Program Tanımları
Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 27 Haziran 1987 tarihinde kurulmuştur. MÜMF 1990-1991 Eğitim-öğretim yılında Bilgisayar Mühendisliği, Çevre Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği dallarında eğitim faaliyetlerine başlamıştır. Daha sonra sırasıyla 1997 yılında Makine Mühendisliği, 2000 yılında Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, 2002 yılında Kimya Mühendisliği Bölümleri lisans eğitim faaliyetlerine başlamışlardır. Bölümümüz de Lisans eğitiminin başlamasının ardından Yüksek Lisans ve Doktora Programları da Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde açılmıştır.
Programda akademik olarak başarılı olan öğrencilerimiz “Kimya Mühendisliği alanında Lisans Derecesi” alırlar.
Bölümümüze ÖSYM tarafından yapılan sınav sonucunda yeterli sayısal puanı alan her öğrenci belirlenen kontenjan dahilinde kayıt yaptırabilir. Bölümümüz YÖK'ün ve Üniversitemizin lisans programlarına yurt dışından öğrenci kabul koşullarını sağlayan öğrencileri belirlenen kontenjan dahilinde almaktadır. 2002-2003 Yılında eğitime başlamış bulunan Marmara Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümünde en az %30 (uygulamada %50) İngilizce eğitim yapılmaktadır. Bölümümüze yerleştirilen öğrenciler, Marmara Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü tarafından yürütülen İngilizce Yeterlik sınavına alınırlar. Sınavda başarısız olanlar bir yıl İngilizce hazırlık sınıfından sonra yeterlik sınavını geçmek koşulu ile lisans eğitimlerine başlarlar.
Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki formal (örgün) öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurumunun belirlemiş olduğu "YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK" kapsamında gerçekleştirilmektedir. Türkiye'de örgün eğitim kurumları dışında formal olmayan sertifikaya dayalı veya tecrübeye dayalı (in-formal ve non-formal) öğrenmenin tanınma süreci henüz başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Marmara Üniversitesi'nin tüm programlarında önceki öğrenmenin tanınması tam olarak başlatılmamıştır. Fakat programların eğitim planlarında yer alan bazı havuz dersleri için her akademik dönem başında muafiyet sınavları düzenlenmektedir. Bu derslerden beklenen yeterlilikleri sağladıklarını düşünen öğrenciler yapılan sınava girme hakkına sahiptir. Sınava girip başarılı olan öğrenciler ders programında ilgili derslerden muaf olurlar.
Marmara Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümünde en az %30 (uygulamada %50) İngilizce eğitim yapılmaktadır. Bölümümüze yerleştirilen öğrenciler, Marmara Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü tarafından yürütülen İngilizce Yeterlik sınavına alınırlar. Sınavda başarısız olanlar bir yıl İngilizce hazırlık sınıfından sonra yeterlik sınavını geçmek koşulu ile lisans eğitimlerine başlarlar. Bölümümüzün eğitim süresi dört yıldır. Bölüm eğitim planında yer alan tüm dersleri ve stajları yaparak başarıyla tamamlamak mezuniyet için yeterlidir.
Kimya mühendisliği, malzemelerin kimyasal yapılarının, enerji içeriklerinin veya fiziksel hallerinin değişime uğradığı proseslerin geliştirilmesi ve uygulanması ile ilgilenen engin ve çok yönlü bir mühendislik dalıdır. Marmara Üniversitesi Kimya Mühendisliği Lisans Programı, kimya mühendisliği alanında ülkemiz ve dünyadaki en son gelişmelere cevap verecek şekilde düzenlenmiş olup öğrencileri geleceğin sürdürülebilir teknolojilerine hazırlar niteliktedir. En son teknolojiyle donatılmış laboratuarlarda yakıt-ısı, temel işlemler, reaksiyon mühendisliği uygulamaları yapılmaktadır. Kimya Mühendisliği Lisans programında matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisi; deney tasarlayıp yürütebilme ve verileri analiz etme ve yorumlama becerisi; ekonomik, çevresel, sosyal, politik, etik, sağlık ve güvenlik, üretilebilirlik ve sürdürülebilirlik gibi gerçekçi kısıtlamalarla beklenen ihtiyaçları karşılayacak bir sistemi, bileşeni veya süreci tasarlama becerisi; çok disiplinli takımlarda görev yapma becerisi; mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; mesleki ve etik sorumlulukları anlama (kavrama); etkin iletişim kurma becerisi; mühendislik çözümlerinin küresel, ekonomik, çevresel ve toplumsal bağlamda etkisinin kavranması için gerekli geniş kapsamlı eğitim; yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ve kullanma becerisi; güncel ve çağdaş konular hakkında bilgi sahipliği; mühendislik uygulamaları için gerekli teknikleri, becerileri ve modern mühendislik araçlarını kullanma becerisi; toplum, insan bilimleri ve sanat için gerekli olan bilinç ve duyarlılığı geliştirme becerisi; temel kimya bilimi prensiplerini uygulama becerisi; enerji, momentum ve kütle transferi ve denge denkliklerini anlama ve uygulama becerisi; fiziksel ve kimyasal süreçlerin analizi, tasarımı ve kontrol etme becerisi kazandırmak hedeflenmektedir. Yurtdışındaki çeşitli üniversiteler ile yapılan değişim programları ile öğrencilerimize yurtdışı üniversite imkanları ve başta endüstri, makine ve bilgisayar mühendisliği olmak üzere çeşitli bölümlerde çiftanadal ve yandal programlarından yararlanma imkanı sunulmaktadır.
Mezunlarımız, araştırma ve geliştirme, üretim, kalite kontrol ve satış gibi birçok alanda yurt içinde ve yurt dışında birçok iş olanağı bulabilmektedir. Kimya mühendislerinin çalışma alanları çok geniştir. Bunlardan bazıları : • Endüstriyel tesisler , • Laboratuarlar , • Özel ve kamu proje büroları , • İthalat-ihracat büroları , • Petrokimya sektörü , • Otomotiv sektörü , • Gıda sektörü, • Çimento ve refrakter sektörü , • Seramik sektörü , • İlaç sektörü, • Tekstil sektörü , • Boya sektörü , • Cam sanayii, • Metal ve kaplama sanayii , • Gübre sektörü , • Lastik ve kauçuk sektörü, • Savunma sanayii ‘dir .
Kimya Mühendisliği programından gerekli şartları tamamlayarak mezun olan öğrencilerimiz Lisans üstü eğitim için yapılan (ALES ,ÜDS ,KPDS ) sınavlarda aldıkları sonuçlara bağlı olarak müracat ettikleri kurumların yeterlilik şartlarını sağladıkları durumlarda alanları ve alandışı tezli veya tezsiz yüksek lisans programlarına veya doktora programlarına kabul edilebilirler.
Öğrenciler hemen her derste, ağırlıklı olarak iki ara sınav ve bir final sınavı üzerinden değerlendirilmektedir. Bu ana unsurlara ek olarak, değerlendirmelerde yaygın olarak proje, ödev sonuçları ile laboratuvar başarıları da dikkate alınmaktadır.
Programdan mezun olabilmek için 140 krediyi başarıyla tamamlamak gereklidir. Fakültemizde değerlendirme harfli sisteme göre yapılmaktadır. Genel not ortalaması 4.00 üzerinden 2.00’ın altında olan öğrenci mezun olamamaktadır. 30 iş günü laboratuvar, 30 iş günü de işletme stajı olmak üzere 60 iş günü yaz stajı zorunluluğu vardır. Son sınıf programında KMM497 Bitirme Projesi I ve KMM498 Bitirme Projesi II dersleri kapsamında bir tez yazma zorunluluğu vardır.
Tam zamanlı
Adres: Marmara Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi D-Binası, Göztepe Kampüsü 34722 İstanbul İletişim Bilgileri: Kimya Mühendisliği Bölüm Başkanı : Prof. Dr. Atıf KOCA, akoca@marmara.edu.tr Tel: 0 216 348 02 92 / 715 Bölüm Sekreteri Tel: 0 216 348 02 92 /723
Marmara Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü'nde; Enerji / Yakıt (Yenilenebilir veya Fosil); Çevre, Ekoloji ve Yaşam Döngüsü Analizi; Polimer Teknolojisi; İnorganik Teknolojiler; Biyokimyasal Teknolojiler; Matematiksel Modelleme ve Optimizasyon devam etmektedir. Bu konseptimizde Birim Operasyon Laboratuvarı, Isı ve Yakıt Laboratuarı, Polimer Laboratuvarı, İnorganik Teknolojiler Laboratuvarı, Aletli Analiz Laboratuvarı ve Kontrol Laboratuvarı bulunmaktadır. Ayrıca, Marmara Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü, sadece danışmanlık hizmetleri değil, çeşitli endüstri kollarında analiz işlemleri de yürütmektedir.