Program Tanımları
Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı, Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde 2014 tarihinde kurulmuş olup 2014-2015 yılında ilk öğrencilerini almıştır. Beslenme ve Diyetetik Doktora Programı, besin ögelerinin türlerini, miktarlarını, özelliklerini, biyokimyasal ve fizyolojik süreçlerdeki rollerini, besinlerin bileşimini, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerini, üretimden tüketime değin besinlere uygulanan işlemlerin besin ögelerine etkilerini ve ayrıca çeşitli yollarla besine bulaşarak besin kirliliğine neden olan bileşenler konusunda bilgilerin güncellenerek, sağlığın geliştirilmesi başta olmak üzere pek çok alanda kullanılmasını sağlamayı amaçlamaktadır (Bilim ve teknolojiye dayalı, uluslararası standartlarda eğitim-öğretim, araştırma ve danışmanlık hizmetleri sunmaktır). Toplumu besin ve beslenme konularında bilgilendiren ve bilinçlendiren ve bunu değişen yaşam koşullarına uygun, ekonomik olarak, sağlığı geliştirici, hastalıktan koruyucu ve tedavide etkin olan besin özelliği taşıyan ve/veya taşımayan diyet faktörlerinin işlevlerine yönelik gerekli alt yapıyı oluşturarak, güncel gelişmeler ile senkronize bir şekilde uygulayarak her yönden topluma katkı sağlayacak bilimsel alt yapıya sahip bireylerin kazandırılmasıdır.
Programı başarı ile tamamlayan mezunlara “Beslenme ve Diyetetik” alanında “Doktora” diploması verilir.
Öncelikle Marmara Üniversitesi Lisans Üstü eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin koşulları geçerlidir. Bu programa dört yıllık Beslenme ve Diyetetik Bölümü lisans ve tezli yüksek lisansını tamamlamış adaylar tercih edilmektedir. Bu programda başarılı olabilmek için kişilerle etkili iletişim kurabilme ve araştırma yapma becerisi önemlidir. Programa kayıt olacak öğrenciler, uygulamalı derslerde mesleğin gerektirdiği üniformayı giymek zorundadırlar.
Diğer yüksek öğretim kurumlarından alınan dersler anabilim dalı kurulu kararı ile muaf olabilmektedir.
Program süresince yapılan sınavlarla birlikte yeterlilik yazılı ve sözlü sınavını başarıyla geçmiş ve tez hazırlama sürecine girmiş olması gerekmektedir.
Program “Seminer, Beslenme Bilimlerinde Araştırma Teknikleri, Yetişkinde Klinik Beslenme Sorunları, İleri Beslenme, Besin Tüketim Araştırmaları, Çocukta Klinik Beslenmede Sorunlar, Besin Güvenliği, Besin Güvenliği Sistemleri ve Uygulamaları, Besin Kalitesi, Beslenme Durumunun Saptanması, Gastrointestinal Sistem Fizyolojisi ve Metabolizma” konularında dersleri içermektedir.
Mezunlar kamu ve özel sektörde, sağlık alanında kamu ve özel hastanelerde klinik diyetisyeni, diyabet diyetisyeni, renal bakım diyetisyeni, onkoloji diyetisyeni, geriatri diyetisyeni, poliklinik diyetisyeni, enteral-parenteral beslenme diyetisyeni, bariyatrik cerrahi diyetisyeni, diyaliz üniteleri diyetisyeni, yoğun bakım diyetisyeni ve kurum diyetisyeni olarak çalışabilirler. Eğitim ve araştırma alanlarında, okul, banka, lokanta, oteller, yemek fabrikaları, besin endüstrisi, özel beslenme ve diyet danışmanlığı, sağlık klüpleri, fitness ve güzellik merkezleri, sporcu danışmanlığı, yaşlı ev bakım hizmetleri, gazete-mecmua yazarlığı, radyo-TV programcılığı alanlarında hem diyetisyen hem de yönetici olarak çalışabilirler. Akademisyen olarak mesleklerini icra edebilirler. Bu programdan sonra akademik kariyere devam edebilirler.
Doktora programını başarı ile tamamlayan mezunlar , aynı veya benzer alanlarda yurt içinde veya yurt dışında yüksek öğretim kurumlarına akademik bir pozisyon, veya kamu kuruluşlarındaki araştırma merkezlerine uzman pozisyonu için başvurabilirler.
Genel olarak yıl içi değerlendirmelerinin (vize, ödev, olgu sunumları, vb.) %40’ı, yıl sonu değerlendirmelerinin (final, ödev, proje vb.) %60’ı (ödevlerin %10’u, laboratuvar çalışmalarında uygulamaların %36’ı ve teoriğin %24’ü) alınarak öğrencilerin başarıları değerlendirilir.
Program boyunca müfredatda bulunan bütün dersleri almak, bu dersleri başarıyla tamamlamış olmak koşuluyla tez çalışmalarını da başarı ile tamamlayarak yayın şartını karşılamak ve tez sunumunda jüri üyelerince başarılı bulunmak.
Tam Zamanlı
Doç. Dr. Fatma Esra GÜNEŞ , Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı, Başıbüyük Kampüsü e-mail; fegunes@marmara.edu.tr
Bölümde Beslenme Laboratuvarı bulunmaktadır.