Program Tanımları
Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı, Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde 2014 tarihinde kurulmuş olup 2014-2015 yılında ilk öğrencilerini almıştır. Beslenme ve Diyetetik Yüksek Lisans Programının amacı; beslenme alanında toplumsal sorunları analiz edebilecek ve çözüm için gerekli beslenme plan ve politikaları oluşturabilecek bilgi, beceri ve duyarlılık sahibi; bireylere onların besin seçimindeki fizyolojik, psikolojik, ekonomik ve sosyolojik etmenleri belirleyerek özel danışmanlık ve beslenme eğitimi verebilecek yeterlilikte; hastane ve diğer sağlık kuruluşları ile tüm toplu beslenme hizmeti verilen kuruluşlarda besin hazırlama ve pişirme ünitelerinin denetimi, yönetimi ve organizasyonunu yapabilecek donanıma sahip, besinlerin insan sağlığına etkilerini ve tüketim düzeylerini araştırma ve geliştirmede deneyim kazanmış, değişen yaşam koşullarına uygun, sağlığı geliştirici, hastalıktan koruyucu ve tedavide etkin olan diyet faktörlerinin işlevlerine yönelik gerekli alt yapıyı oluşturabilen, akademik alanda gelişmeleri izleyebilen; yirmi birinci yüzyılın gereksinimlerini karşılayacak üst düzey bilgi ve beceri ile donatılmış bilim uzmanları yetiştirmektir.
Beslenme ve Diyetetik Alanında Yüksek Lisans Derecesi
Öncelikle Marmara Üniversitesi Lisans Üstü eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin koşulları geçerlidir. Bu programa dört yıllık Beslenme ve Diyetetik Bölümü lisansını tamamlamış adaylar tercih edilmektedir. Bu programda başarılı olabilmek için kişilerle etkili iletişim kurabilme ve araştırma yapma becerisi önemlidir. Programa kayıt olacak öğrenciler, uygulamalı derslerde mesleğin gerektirdiği üniformayı giymek zorundadırlar.
Diğer yüksek öğretim kurumlarından alınan dersler anabilim dalı kurulu kararı ile muaf olabilmektedir.
Program süresince yapılan sınavları başarıyla geçmiş ve tez hazırlama sürecini tamamlamış olması gerekmektedir.
Program Beslenme ve Diyetetik alanında klinik, toplu beslenme vb konuların derslerini içermektedir.
Mezunlar kamu ve özel sektörde, sağlık alanında kamu ve özel hastanelerde klinik diyetisyeni, diyabet diyetisyeni, renal bakım diyetisyeni, onkoloji diyetisyeni, geriatri diyetisyeni, poliklinik diyetisyeni, enteral-parenteral beslenme diyetisyeni, bariyatrik cerrahi diyetisyeni, diyaliz üniteleri diyetisyeni, yoğun bakım diyetisyeni ve kurum diyetisyeni olarak çalışabilirler. Eğitim ve araştırma alanlarında, okul, banka, lokanta, oteller, yemek fabrikaları, besin endüstrisi, özel beslenme ve diyet danışmanlığı, sağlık klüpleri, fitness ve güzellik merkezleri, sporcu danışmanlığı, yaşlı ev bakım hizmetleri, gazete-mecmua yazarlığı, radyo-TV programcılığı alanlarında hem diyetisyen hem de yönetici olarak çalışabilirler. Akademisyen olarak mesleklerini icra edebilirler. Bu programdan sonra akademik kariyere devam edebilirler.
Yüksek lisans programını başarı ile tamamlayan mezunlar alanında doktora eğitimlerine devam edebilmektedirler.
Genel olarak yıl içi değerlendirmelerinin (vize, ödev, olgu sunumları, vb.) %40’ı, yıl sonu değerlendirmelerinin (final, ödev, proje vb.) %60’ı (ödevlerin %10’u, laboratuvar çalışmalarında uygulamaların %36’ı ve teoriğin %24’ü) alınarak öğrencilerin başarıları değerlendirilir.
Program boyunca müfredatda bulunan bütün dersleri almak, bu dersleri başarıyla tamamlamış olmak koşuluyla tez çalışmalarını da başarı ile tamamlayarak yayın şartını karşılamak ve tez sunumunda jüri üyelerince başarılı bulunmak.
Tam Zamanlı
Doç. Dr. Şule Aktaç, Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı, Başıbüyük Kampüsü
Bölümde Beslenme Laboratuvarı bulunmaktadır.