Tezli Yüksek Lisans - Sağlık Bilimleri Enstitüsü - Nörolojik Bilimler

Sağlık Bilimleri Enstitüsü’ne bağlı Elektrodiagnostik Nöroloji Yüksek Lisans programı 1998 yılında öğretime başlamıştır.

Programını başarı ile tamamlayan öğrenciler elektrodiagnostik nöroloji konusunda yüksek lisans derecesini almaya hak kazanırlar.

Tıp fakültesi mezunu olmak, Nöroloji uzmanı olmak, Akademik personel ve Lisansüstü Giriş sınavından (ALES) en az 60 almak (sayısal alandan) ve Bilimsel Değerlendirme ve mülakatta başarılı olmak

Marmara Üniversitesi Lisansüstü eğitim-öğretim yönetmeliğine göre formal öğrenme uygulanmaktadır. Programa başka bir üniversitenin elektrodiagnostik nöroloji yüksek lisans programında kayıtlı öğrenciler yatay geçiş başvurusunda bulunabilirler. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken aldığı derslerin, sonradan Üniversitede bir lisansüstü programa kayıt olması durumunda hangilerinin asgari ders yükünden sayılacağı, danışman ve ilgili Anabilim Dalı Kurulu önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile belirlenir.

Program toplam 21 yerel krediden az olmamak koşuluyla en az 15 adet ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Yüksek lisans öğrenim programı zorunlu ve seçmeli derslerden oluşur. Programın toplam AKTS kredisi 60'tır. Alınan dersleri ve pratik uygulamalarını başarıyla tamamlayan, hazırlanan yüksek lisans tezini akademik jüri önünde başarı ile savunan kişi, en az 2.5 not ortalamasını sağlamışsa yüksek lisans diploması almaya hak kazanır.

Bu program, kayıtlı olan öğrencilere, elektrodiagnostik nöroloji ile ilgili temel kavramları, araştırma alanlarını, araştırma tekniklerini ve güncel eğitim öğretim uygulamalarını tanıtmak, öğrencilerin elektrodiagnostik nöroloji alanında araştırmacı olarak kendi gelişimlerine katkı sağlayacak bir araştırma projesi yürütmelerine olanak sağlamak, yeni uzmanların yetiştirilmesine katkıda bulunmak ve elektrodiagnostik nöroloji alanında doktora düzeyinde eğitim almaya hazırlamak üzere yapılandırılmıştır.

T.C. Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde, devlet hastanelerinde veya özel hastanelerde, Ulusal ve Uluslararası yüksek öğretim kurumlarındaki akademik kadrolarda elektrofizyoloji konusunda uzman hekim olarak çalışabilirler.

Yüksek lisans programını başarı ile tamamlayan mezunlar, ALES sınavından geçerli notu almaları, İngilizce dil yetkinliğini sağlamaları koşuluyla gerek kendi alanlarında gerekse çok disiplinli alanlarında doktora programlarına başvurabilir ve mülakat sınavında başarılı olmaları halinde kabul edilirler.

Genel olarak yıl içi değerlendirmelerinin (pratik ve teorik uygulama, yıl içi sınav)%40’ı, yıl sonu değerlendirmelerinin (final, ödev, proje vb.) %60’ı, hazırlanacak yüksek lisans tezinin akademik jüri tarafından başarılı bulunması

Program boyunca 21 krediden az olmamak kaydıyla alınan dersleri ve hastane uygulamalarını başarıyla tamamlamak, hazırlanan yüksek lisans tezini akademik jüri önünde başarı ile savunmak en az 2.5 not ortalamasını sağlamak

Doç. Dr. Kayıhan Uluç Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Klinik Nörofizyoloji Bilim Dalı Başkanı Marmara Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nöroloji ABD, Pendik, İstanbul Tel: 0216-6570606 / 8035; e-mai: kayihanu@yahoo.com

• Elektrofizyolojik çalışmanın anatomik, fizyolojik ve klinik temellerini bilme