Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

- -

Program Tanımları

Kuruluş

Sağlık bilimleri enstitüsüne bağlı Endodonti Doktora Programı 2007-2008 eğitim öğretim yılı itibarı ile eğitime başlamıştır. Endodonti Doktora Programı pulpa ve periapikal doku hastalıklarının patolojisi ve immunolojisinin araştırılması konularında, kök kanal sisteminin mekanik preparasyonu, temizlenmesi ve obturasyonu hakkında çalışmalar yapmaktadır. Bu alanlarda yeterli bilgi birikimine sahip kalifiye doktor yetiştirmektedir.

Kazanılan Derece

Doktora programını tamamlayan öğrenciler Endodonti alanında bilim doktoru ünvanını kazanır.

Kabul ve Kayıt Koşulları

Marmara Üniversitesi lisansüstü eğitim ve öğretim yönetmeliğine uygun olmak. Diş Hekimliği Fakültesi mezunu olmak. Akademik personel ve Lisansüstü sınavından (ALES) en az 70 puan almak (eşit ağırlıklı olarak). yabancı dil ÜDS sınavından en az 60 puan almak. Bilimsel değerlendirme ve mülakatta başarılı olmak.

Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar

Diş hekimliği fakültesi mezunu olmak. Formal; Türk Yüksek Öğretim Kurumları'nda önceki formal (örgün) öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurumu'nun belirlemiş olduğu "YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE YÜKSEK LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURuMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK" kapsamında gerçekleşmektedir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Alınan teorik ve pratik dersleri başarıyla tamamlamak, 24 krediyi tamamlamak, hazırlanan doktora tezinin akademik jüri önünde başarıyla savunulması.

Program Profili

Diş hekimliğinin önemli bir araştırma alanı olan Endodonti bilim dalı doktora programında; pulpa histolojisi ve immunolojisi, pulpa hastalıkları ve tedavisi, kullanılan endodontik materyaller ve yöntemleri, endodontik tedavi sonrası restorasyon tipleri, travmatik diş yaralanmaları ve tedavisi, endodontik cerrahi, endodontik beyazlatma ve endodontik tedavinin başarısını etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi ile ilgili in vivo, in vitro deneysel çalışmalari klinik çalışmalar ve bu konularla ilgili kaynaklara erişim, kaynakların kullanımı ve yorumlanması konusunda bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)

Endodonti doktora programını tamamlamış öğrenciler bu alandaki üst düzey bilgi, beceri ve klinik tecrübeleri edinmiş olarak kamu kuruluşlarında, kliniklerde, muayenelerde, eğitim alanında iş imkanlarına sahip olabilirler.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Yüksek lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES'ten (Akademik Pesonel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) geçerli not almaları ve başvurduğu kurumun yabancı dil yeterlilik sınavından (ÜDS v.b.) geçerli not almaları durumunda doktora programına başlayabilirler.

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Ölçme ve değerlendirme yazılı sınav , dönem / proje ödevi ve klinik çalışmalar yoluyla yapılmaktadır.Makale ve seminer sunumunun yanı sıra beraber yapılan klinik beceri değerlendirme sınavları ölçme ve değerlendirme amacıyla kullanılmaktadır.Başarı notu 100 puan üzerinden en az 65'dir.

Mezuniyet Koşulları

Program boyunca 24 krediden az olmamak kaydıyla alınan dersleri ve klinik uygulamalarını başarıyla tamamlamak, yeterlilik sınavında başarılı olmak, hazırlanan doktora tezini akademik jüri önünde başarı ile savunmak.

Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )

0

Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Prof. Dr. Mahir GÜNDAY Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Anabilim Dalı Büyükçiftlik Sok. No: 6 Nişantaşı 80200 İstanbul mgunday@marmara.edu.tr Tel: 0212 231 91 20 Faks: 0212 246 52 47

Bölüm Olanakları

-

Program Çıktıları

İçerik girilmemiştir.

  • Pulpanın fonsiyonları, histolojik tabakaları, hücreleri ve pulpadaki odontoblastların ultrasürüktürü, pulpanın sinirleri ve damarları hakkında detaylı bilgi edinilir.
  • Periapikal dokuların histolojisi, periapikal doku hastalıkları ve periapikal doku iyileşmesini öğrenir.
  • Pulpa iltihabının fizyopatolojisi ve immunopatolojisi öğrenilir.
  • Periapikal dokuda görülen immunolojik reaksiyonlar hakkında bilgi edinir.
  • Pulpa yaralanmalarının etyolojisi, pulpanın rejenerasyonu ve tamir mekanizması öğrenilir.
  • Akut ve kronik pulpa hastalıkları ve pulpa nekrozu detaylı öğrenilir.
  • Endodontik materyallerin özellikleri ve kullanım şartları teorik ve pratik olarak detaylı öğrenilir.
  • Kök kanal aletleri ve genişletme ve dolum yöntemleri teorik ve pratik olarak detaylı öğrenilir.
  • Endodontik cerrahi yöntemlerini öğrenir.
  • Travmatik diş yaralanmaları ve tedavisini öğrenir.
  • Endodontik beyazlatma, endodontik tedavi sonrası restorasyonları öğrenir.
  • Klinikte hasta değerlendirmesi, kooperasyonu ve bilgilendirmesi ile ilgili tecrübe edinir.
  • Endodontik tedavi ile ilgili yenilikleri in vivo, in vitro ve klinik şartlarda değerlendirme imkanı bulur.

İçerik girilmemiştir.