Program Tanımları
Sağlık Bilimleri Enstitüsü, lisansüstü düzeyde eğitim öğretim yapılması amacıyla 20 Temmuz 1982 tarihinde 41 sayılı kanun hükmünde kararname ile kurulmuş olup, 1982-1983 Eğitim-Öğretim Dönemi Bahar yarıyılında Eczacılık Fakültelerinin Anabilim Dallarında Yüksek Lisans ve Doktora programları ile Eğitim- Öğretime başlamıştır. Sağlık Bilimleri Enstitüsü’ne bağlı Farmakognozi Tezli Yüksek Lisans Programı da 1989-1990 Eğitim-Öğretim yılı itibari ile öğretime başlamıştır.
Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenciler Farmakognozi alanında "Uzman" unvanı kazanır.
Marmara Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim yönetmeliğine uygun olmak. Eczacılık lisans programından (4 veya 5 yıllık) mezun olmak, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)’ndan en az 55 (sayısal veya eşit ağırlık alanından); YÖK, ÖSYM veya ÜAK tarafından kabul edilen merkezî yabancı dil sınavlarından birinden veya eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından birinden en az 40 puan almış olmak, Bilimsel değerlendirme ve mülakatta başarılı olmak.
Eczacı (4 veya 5 yıllık) kökenli olmak.
Alınan dersleri başarıyla tamamlamış ve hazırlanan yüksek lisans tezinin akademik jüri önünde başarıyla savunmuş olmak.
Bu programa kayıt olan öğrencilere farmakognozi alanındaki kavramların (Doğal ürünlerin etken bileşikleri, bu bileşiklerin fiziksel ve kimyasal özellikleri, farmakolojik etkileri, elde edilmeleri, miktar tayinleri ve teşhisleri), araştırma alanlarının, araştırma tekniklerinin ve güncel eğitim öğretim uygulamalarının tanıtılması, öğrencilerin farmakognozi eğitiminde alana ve araştırmacı olarak kendi gelişimlerine katkı sağlayacak bir araştırma projesi yürütmelerine olanak sağlanması ile yüksek lisans düzeyine uygun eğitimin verilmesi hedeflenmektedir.
Bu programı tamamlayan öğrenciler Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK)’nda ve ilaç endüstrisinde görev alabilirler. Devlet Üniversiteleri ve Vakıf Üniversitelerinde akademisyen olabilir. Bitkisel ilaç danışmanı olarak görev yapabilirler.
Yüksek lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı)’den ve başvurduğu kurumun yabancı dil yeterlilik sınavından (ÜDS v.b.) geçerli not almaları durumunda doktora programına başlayabilirler.
Genel olarak dönem içi değerlendirmelerinin (vize, ödev, proje vb.) % 40’ı, dönem sonu değerlendirmelerinin (final, ödev, proje vb.) % 60’ı ile derslerde yeterli başarıyı sağlamış olmak ve hazırlanacak yüksek lisans tezinin akademik jüri tarafından başarılı bulunması
Genel olarak dönem içi değerlendirmelerinin (vize, ödev, proje vb.) %40’ı, dönem sonu değerlendirmelerinin (final, ödev, proje vb.) %60’ı ile derslerde yeterli başarıyı sağlamak. Hazırlanacak yüksek lisans tezinin akademik jüri tarafından başarılı bulunması
Tam zamanlı
Prof.Dr. Leyla BİTİŞ Marmara Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Farmakognozi Ana Bilim Dalı, Maltepe/İstanbul Telefon: 0216 777 52 00, dahili: 5277 e-mail: leylabitis@marmara.edu.tr; lbitis@yahoo.com
Öğrenciler bilimsel veri tabanlarına (ScienceDirect, Pudmed, Springerlink, WOS vb.) ücretsiz erişebilmektedir. Bölümün araştırma laboratuvarı modern cihazlarla (Rotary evaporatör, kül fırını, UV spektrofotometre, UV lamba vb.) ve alanla ilgili kaynaklarla (WHO monografları, Avrupa Farmakopesi vb.) iyi bir şekilde donatılmıştır. Yüksek lisans tezleri Marmara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu (BAPKO), TÜBİTAK veya TÜSEB tarafından desteklenebilir.