Program Tanımları
Sağlık Bilimleri Enstitüsü'ne bağlı Halk Sağlığı Anabilim Dalı 1992-1993 eğitim-öğretim yılı itibari ile yüksek lisans ve doktora eğitimine başlamıştır. Eğitim dili Türkçe'dir. Program ülkemizde halk sağlığı hizmetlerinin geliştirilmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışacak nitelikli uzman yetiştirmeyi hedeflemektedir. Bunun yanı sıra, ülkemizde henüz az sayıda olan halk sağlığı akademisyenlerini yetiştirmek üzere doktora programına hazırlık çalışmalarını da kapsamaktadır.
Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Halk Sağlığı alanında yüksek lisans derecesi kazanırlar.
Marmara Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine uygun olmak, sağlıkla ilgili alanlarda (tıp, hemşirelik, eczacılık, diş hekimliği vb.) lisans derecesine sahip olmak, Akademik Personel ve Lisansüstü Giriş Sınavından (ALES) en az 60 almak (sayısal alanda) ve bilimsel değerlendirme sınavı ile mülakatta başarılı olmak.
Sağlıkla ilgili alanlarda (tıp, hemşirelik, eczacılık, diş hekimliği vb.) lisans eğitimini tamamlamış olmak. Marmara Üniversitesi Lisansüstü eğitim-öğretim yönetmeliğine göre formal öğrenme uygulanmaktadır. Programa başka bir üniversitenin halk sağlığı yüksek lisans programında kayıtlı öğrenciler yatay geçiş başvurusunda bulunabilirler. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken aldığı derslerin, sonradan Üniversitede bir lisansüstü programa kayıt olması durumunda hangilerinin asgari ders yükünden sayılacağı, danışman ve ilgili Anabilim Dalı Kurulu önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile belirlenir.
Alınan dersleri başarı ile tamamlamış ve yüksek lisans tezini akademik jüri önünde başarı ile savunmuş olmak.
Yüksek Lisans Programı sonunda öğrencilerin toplumun sağlık sorunlarını tanıma, ölçebilme, değerlendirebilme, çözüm yolları üretebilme ve sorunların yönetimi konularında bilgi ve beceri sahibi olmaları hedeflenmektedir. Program öğrencileri doktora eğitimine de hazırlayacaktır.
Halk Sağlığı Yüksek Lisans mezunları, Toplum Sağlık Merkezi, Sağlık Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı Merkez Teşkilatının yanı sıra birinci, ikinci ve üçüncü basasamak sağlık kuruluşları ve çeşitli düzeydeki eğitim kurumlarında istihdam edilmektedir.
Yüksek lisans derecesini tamamlayan adayların ALES sınavından geçerli notu almaları, İngilizce dil yetkinliğini sağlamaları koşuluyla Halk Sağlığı Doktorası veya Epidemiyoloji ve İş Sağlığı gibi alanlarda Doktora eğitimine devam etmeleri mümkün olmaktadır.
Ölçme ve değerlendirme, yazılı sınav, dönem/proje ödevi ve saha araştırmaları yoluyla yapılmaktadır. Makale ve seminer sunumu, maket üzerinde ve sahada yapılan beceri değerlendirme sınavları da ölçme ve değerlendirme amacıyla kullanılmaktadır. Genel olarak yıl içi değerlendirmelerinin %40'ı, yıl sonu değerlendirmelerinin ise %60'ı ders başarı notunu belirlemektedir. Öğrencinin başarılı sayılabilmesi için 100 puan üzerinden en az 65 alması gereklidir. Yüksek Lisans tezinin kabul edilmesi için akademik jüri tarafından başarılı bulunması gereklidir.
Halk Sağlığı Yüksek Lisans Programını tamamlamak için iki zorunlu dersin yanı sıra güz yarıyılında üç, bahar yalında ise beş seçmeli dersin alınması gereklidir. Halk Sağlığı Yüksek Lisans Programı mezuniyet kredisi 30 olarak belirlenmiştir (%20’si zorunlu derslerden oluşmaktadır). Program boyunca alınan derslerini başarı ile tamamlayan ve yüksek lisans tezi akademik jüri tarafından kabul edilen öğrenciler yüksek lisans derecesi kazanırlar.
0
Anabilim Dalı Başkanı: Prof. Dr. Melda Karavuş Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Haydarpaşa, 34668 İstanbul Telefon: 0 216 414 94 57, 0 216 336 02 12 / 20, 0 216 345 34 51 / 118 Faks: 0 216 414 47 31 (Dekanlık)
-